Η αλήθεια είναι ότι στην Ν. Κεσσάνη έγινε ένα πολιτιστικό θαύμα και όχι τυχαία.

Μου λένε ότι πάνω από 600, πιθανών και περισσότερα άτομα βρέθηκαν στην Ν. Κεσσάνη στην 1η Χορευτική Λαογραφική Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Αβδήρων, υπό την αιγίδα του δήμου Αβδήρων και εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε την πολιτική βούληση του δημάρχου και την «αφανή» παρουσία του αντιδημάρχου πολιτισμού Ρούφου Βασίλη, ο οποίος, υλοποιώντας την πολιτική βούληση του δημάρχου Γ. Τσιτιρίδη, ζωντάνεψε το χωριό και εδώ νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε όλοι μας.

Το γεγονός ότι ένα χωριό της Ξάνθης, μπορεί με την δράση του να «ζωντανέψει» χάρις στην στήριξη της τοπικής ηγεσίας, εύκολα πλέον βγαίνει το συμπέρασμα πώς αν υπάρχει πολιτική βούληση, πολλά από τα «νεκρά» χωριά μας μπορεί να «ζωντανέψουν» και να βγουν από την αφάνεια.

Και κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή η δράση, θα πρέπει να ενισχυθεί και να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλους οικισμούς.

Κακά τα ψέματα, τα χωριά μας ερήμωσαν γιατί οι νέοι μας δεν έβρισκαν δουλειές και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην κοντινή Ξάνθη, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και φυσικά στο εξωτερικό.

Και επειδή, όπως δείχνει η ιστορία, από την μεταπολίτευση και μετά, η Αθήνα στέκεται αδιάφορη απέναντι στην στην περιφέρεια, μήπως είναι καιρός οι αυτοδιοικητικοί όπως καλή ώρα ο Γ. Τσιτιρίδης και ο Θωμάς Μίχογλου, οι δύο περιφερειακοί δήμαρχοι της Ξάνθης, με την στήριξη της Αντιπεριφερειάρχη κας Πολυξένης Μπρικας να τα βάλλουν κάτω, να μελετήσουν τις πολιτιστικές ανάγκες, να τις ενισχύσουν για να ξαναζωντανέψουν τα «νεκρά» χωριά μας;