«ΦΩΤΙΕΣ» ΣΤΟΝ ΤΟΨΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΛΑΔΗ

Πολιτικές φωτιές ανάβει ο Δυονίσης Κλάδης στον Περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη αναφορικά με το πόσο προετοιμασμένη είναι η Περιφέρεια για την πυροπροστασία με δεδομένο ότι επί Μέτιου, μόνο έτοιμη δεν ήταν, αφού κάηκε η μισή Ροδόπη και τα 2/3 του Έβρου.

Παρέμβαση της της Λαικής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Πυροπροστασία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας η θλιβερή εικόνα με τα άδεια έδρανα είναι αποδεικτική της ουσιαστικής αδιαφορίας των παρατάξεων του συστήματος για τα αναγκαία μέτρα για την πυροπροστασία, 8 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή και μόλις λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οι απαντήσεις της διοίκησης για την χρηματοδότηση της λειτουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου στον Εχίνο της Ξάνθης, για τη λειτουργία και τον έλεγχο κάποιων υδατοδεξαμενών, και για ορισμένα ανταλλακτικά μηχανημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν, αφού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Ο κ. Περιφερειάρχης μάλιστα σχεδόν πανηγύρισε για το ένα επιπλέον διαθέσιμο πτητικό μέσο σε όλη την περιοχή, ενώ δήλωσε ότι περιμένει την έγκριση από το Δασαρχείο ώστε να εκχωρήσει σε ιδιώτες το κόψιμο των δέντρων δίπλα από τα ρέματα, δικαιολογώντας την μέχρι σήμερα απαράδεκτη καθυστέρηση του καθαρισμού τους, την ώρα που στις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές αποδείχθηκαν πραγματικός «Δούρειος Ίππος» την ώρα της κατάσβεσης.  Με περισσό θράσος μάλιστα δήλωσε ότι δεν προχωρά στα απαραίτητα έργα γιατί η αντιπολίτευση «θα τον κατηγορεί για απευθείας αναθέσεις»!

Και από αυτή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο λαός της περιοχής μπορεί να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για το τοπικό και κεντρικό κράτος, που στέκεται εχθρικά απέναντι στο δικαίωμά του στην ασφάλεια από φυσικά και καιρικά φαινόμενα, τα ρίχνει όλα στη δική του «ατομική ευθύνη», τα βάζει όλα στο ζύγι του κόστους – οφέλους. Επιβεβαιώνεται ότι χρειάζεται διαρκής αγώνας ακόμα και για ορισμένα στοιχειώδη μέτρα πυροπροστασίας, επαγρύπνηση και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική ΕΕ, κυβερνήσεων και τοπικών αρχών.