Τελικά τι γίνεται με την χωματερή στην Ξάνθη;

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ  ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΑ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ;

ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΤΡΟΦΙΕΣ;

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ;

Γιατί το τελευταίο δεκαήμερο τα οχήματα του ΣΔΑΝΞ έμειναν τρείς φορές από καύσιμα; Ποιος φταίει;

Τελικά η χωματερή πάει στην ΔΙΑΜΑΘ μέσα στον Απρίλιο;

Σ. Γουναρίδης: Πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ: «Όλα βαίνουν καλώς»

Ν. Χαραλαμπίδης: Έβαλα «πλάτη» και για να πάρω τα 70.000 ευρώ που μου χρωστάει ο ΣΔΑΝΞ θα πρέπει να πάω στα δικαστήρια

Θ. Μίχογλου: Κάτι δεν γίνεται καλά στον ΣΔΑΝΞ. Οι Ξανθιώτες πληρώνουν ακόμη τα σφάλματα του Χατζηευαγγέλου.

Χ. Δημαρχόπουλος: Υπάρχουνε δήμοι που με σωστή διαχείριση κατεβάζουν τα τέλη, κάτι που πολύ άνετα θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς σαν δήμος, αλλά σε αντίθεση με αυτό, ανεβάζουμε τα τέλη προς τους πολίτες το τελευταίο διάστημα γιατί ως διοίκηση δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Σοβαρότατα θέματα ανοίγουν μετά την καταγγελία που δεχτήκαμε από συμπολίτη μας ως προς την λειτουργία του ΣΔΑΝΞ και κυρίως την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και του χειρισμού σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της χωματερής η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο Σ. Γουναρίδη αυτή, η χωματερή μέσα στον Απρίλιο θα έλθει στην «αγκαλιά» της ΔΙΑΑΜΑΘ – Τσέπελη- και παρά την διαβεβαίωση του προέδρου, δεν είναι βέβαιο αν θα αυξηθούν τα κόμιστρα σε άλλες χωματερές ή ΧΥΤΑ, ανεβάζοντας το κοστολόγιο που θα μετακυλιστεί στην πλάτη των πολιτών του Ν. Ξάνθης.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τροφοδοσία σε καύσιμο των βαριών μηχανημάτων στον χώρο της χωματερής,  ο προμηθευτής λέει ότι κάτι δεν πάει καλά στο συγκεκριμένο θέμα αφού όπως ο ίδιος αναφέρει, βάζουν πλέον πετρέλαιο με το σταγονόμετρο και όπως είναι φυσικό τα βαριά και παλαιού τύπου μηχανήματα, παθαίνουν ατροφία.

Την σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο Θ. Μίχογλου δήμαρχος Τοπείρου και «οικονομικός» αιμοδότης του ΣΔΑΝΞ (όπως όλοι οι δήμοι του Νομού) και της ΔΙΑΑΜΑΘ, που και ο ίδιος βλέπει προβλήματα στην λειτουργία του ΣΔΑΝΞ.

Τέλος ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης και πρώην πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ αναφέρει ότι είναι η χειρότερη περίοδος διαχείρισης όλου του συστήματος αποκομιδής και ταφής των απορριμμάτων από τότε που την διοίκηση ανέλαβε ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης και η «ομάδα» του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Την Τετάρτη το πρωί δεχθήκαμε καταγγελία περαστικών από τον χώρο του ΣΔΑΝΞ ότι τα απορριμματοφόρα του Ν. Ξάνθης, είναι παρκαρισμένα έξω από τον χώρο και η πόρτα της χωματερής είναι κλειστή.

Σ. ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ: “Όλα βαίνουν καλώς”

Ρωτήθηκε σχετικά με τα αυτοκίνητα που την Τετάρτη το πρωί βρισκόταν έξω από την χωματερή και η πληροφορία ήθελε τα οχήματα του ΣΔΑΝΞ μένουν από καύσιμα, την στιγμή που οι πολίτες της Ξάνθης πληρώνουν από την τσέπη τους μέσω των δημοτικών τελών περίπου 4 εκατομμύρια το χρόνο για την απρόσκοπτη αποκομιδή και ταφή των απορριμμάτων Ρωτήσαμε τον πρόεδρο Στέλιο Γουναρίδη να μας πει τι συμβαίνει.

«Όλα δουλεύουν ρολόι, όλα τα μηχανήματα μέσα στην χωματερή δουλεύουν κανονικά, τα πετρέλαια μπαίνουν κανονικά στα μηχανήματα και τέτοιο θέμα δεν υπάρχει”.

-Αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα δουλεύουν; Ρωτήσαμε τον πρόεδρο την στιγμή που μετά από αυτοψία η πόρτα εξακολουθούσε να είναι κλειστεί τα απορριμματοφόρα στην γραμμή έξω από την περίγραξη.

«Ναι δουλεύουν μία χαρά. Απλά το μεγάλο το μηχάνημα που πατάει τα σκουπίδια, θέλαμε ένα φίλτρο αέρος, το άλλαξε ο μηχανικός και τώρα δουλεύουνε μία χαρά».

-Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το τελευταίο 10ήμερο τα αυτοκίνητα μείνανε τρείς φορές από πετρέλαιο μήπως αυτή η ιστορία της έλλειψης των καυσίμων συνδέεται με τον προμηθευτή τον κ. Χαραλαμπίδη;

«Όχι αυτό δεν έχει σχέση με τον κ. Χραλαμπίδη, θα γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ο επαγγελματίας θα πληρωθεί. Δε τίθεται θέμα να μην πληρωθεί, θα πάρει τα χρήματά του κανονικά και δεν υπάρχει θέμα εφοδιασμού των μηχανημάτων. Εφοδιαζόμαστε καθημερινά και όποτε χρειαζόμαστε. Απλά υπήρξε μία παρέμβαση στο μηχάνημα αλλάξαμε το φίλτρο αι όλα λειτουργούν κανονικά”.

-Ναι αλλά η πόρτα αυτή τη στιγμή είναι κλειστή και τα οχήματα είναι απέξω από την χωματερή.

«Μισή ώρα κρατήσαμε τα αυτοκίνητα έξω από το ΣΔΑΝΞ έπαθε μία ατροφία το μηχάνημα».

 

Ν. Χαραλαμπίδης: Κάτι δεν πάει καλά στην χωματερή. Έβαλα «πλάτη» αλλά δεν με πληρώνουν.

Στην συνέχεια καλέσαμε τον επαγγελματία της Ξάνθης Νίκο Χαραλαμπίδη ο οποίος εφοδιάζει με καύσιμέ Τα οχήματα του ΣΔΑΝΞ ο οποίος ανέφερε τα παρακάτω

«Μέχρι σήμερα εγώ εκεί πήγαινα μέρα παρά μέρα και τους έβαζα πετρέλαια και σε συνεννόηση με τους χειριστές, εγώ πήγαινα και έβαζα πετρέλαια.  Από κάποιο σημείο και μετά, ανέλαβαν αυτοί και μου είπανε θα ερχόμαστε μαζί σου δύο φορές την εβδομάδα και από τότε που ανέλαβαν αυτοί, μέσα σε 10 μέρες, έμειναν τρείς φορές από καύσιμα και δύο φορές έμεινε το μηχάνημα από καύσιμα επάνω στο νταμάρι, εκεί που αδειάζουν τα σκουπίδια και τους είπα ότι δεν ανεβαίνω εκεί επάνω γιατί κινδυνεύει να σπάσει το φορτηγό μου και κανονικά είναι να τους βάλω αύριο πετρέλαια αλλά αυτοί, μπορεί να έμειναν και από σήμερα. Εγώ τους έβαλα «πλάτη» μέχρι σήμερα και πήγα στα δικαστήρια για να πάρω τα λεφτά μου. Από πέρυσι τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο δεν πληρώθηκα και όπως βλέπω για να πάρω τα λεφτά μου 70 τόσες χιλιάδες ευρώ, θα πάμε στα δικαστήρια. Κάτι δεν πάει καλά εκεί πέρα, κάτι δεν μου αρέσει. Απλώς βάζουν πετρέλαιο με το σταγονόμετρο. Και αυτή τη στιγμή το μηχάνημα μπορεί να έχει πενήντα λίτρα μέσα και μαζεύει όλη τη σαβούρα μέσα στον κινητήρα και παθαίνει ατροφία».

Θ. Μίχογλου: Είναι ευθύνη του Μ. Τσέπελης και η ΔΙΑΜΑΘ

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Τοπείρου και πρώην πρόεδρο του ΣΔΑΝΞ Θ. Μίχογλου, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει τον τελευταίο καιρό μία αρρυθμία στον ΣΔΑΝΞ και την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο δήμαρχος Ξάνθης και ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ, «Βέβαια, όπως σημείωσε, τα προβλήματα δεν είναι τωρινά και οι Ξανθιώτες πληρώνουν τις παραλείψεις του Χατζηευαγγέλου. Αν είχαμε φτειάξει και την άλλη λεκάνη απόρριψης των απορριμμάτων θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα. Εγώ τους τάπα δεν με άκουσαν. Τώρα που θα πάει η χωματερή στα χέρια της ΔΙΑΑΜΑΘ, δηλαδή στα χέρια του δημάρχου της Ξάνθης, ας ελπίσουμε ότι δεν θα την κλείσουν και ότι οι Ξανθιώτες δεν θα πληρώνουν παραπάνω δημοτικά τέλη για την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας»

 

 

Χ. Δημαρχόπουλος: Τα τελευταία 2 χρόνια κάτι δεν πάει καλά με την χωματερή. Κατέβηκα 5 φορές κάτω για να δώ τα προβλήματα.

Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον πρώην δήμαρχο της Ξάνθης και πρώην πρόεδρο του ΣΔΑΝΞ Χ. Δημαρχόπουλο μας πληροφόρησεότι και ο ίδιος κατέβηκε το πρωί της Τετάρτης και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά και κάλεσε τον δήμαρχο Ξάνθης Μ. Τσέπελη να σκύψη πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις χωρίς να φορτώσει και άλλα δημοτικά τέλη στην ήδη υπερφορτωμένη πλάτη των συνδημοτών μας.

Ποιο συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος ανέφερε: «Αλέξανδρε καλημέρα και εμένα με πήραν τηλέφωνο όπως πήραν και εσένα και μου έδωσαν την πληροφορία ότι ο ΣΔΑΝΞ σήμερα έκλεισε την πόρτα στα οχήματα, δεν γνωρίζω τον λόγο, έμειναν από πετρέλαια, παρουσίασαν ατροφία τα μηχανήματα; Αναγκάστηκα να πάω κάτω και δεν σου κρύβω ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχω πάει πέντε φορές κάτω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί πέρα με την διαχείριση των απορριμμάτων. Κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στα προηγούμενα χρόνια που πρόεδρος ήτανε ο δήμαρχος Τοπείρου κύριος Μίχογλου και προσπαθούσε να κρατήσει τον ΣΔΑΝΞ εν λειτουργία όπως λειτουργούσε και τότε με τις αρμοδιότητες του ΦΟΣΔΑ, προσπαθούσε να τα αξιοποιήσει. Προβλήματα δεν υπήρχαν μέχρι τώρα. Τα προβλήματα εντοπίζονται με την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Τσέπελη στον ΣΔΑΝΞ και βέβαια ως πρόεδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ και δεν πιστεύω σε κάτι καλύτερο έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Κατ αρχάς, οι δημότες σήμερα, πληρώνουν διπλάσια ποσά από  την προηγούμενη περίοδο που ήταν πρόεδρος ο κ. Μίχογλου αλλά και εγώ το 14-16.

Πολλά ζητήματα που ζητούν επιτακτικά την λύση τους και εκτιμώ ότι κάτι δεν γίνεται καλά εκεί κάτω και ίσως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο τι συμβαίνει. Πρέπει να δοθούν λύσεις και σε κάθε περίπτωση, αυτές οι λύσεις που θα βρεθούν δεν πρέπει να ξεσπάσουν στους πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει πάρα πολλά, ήδη πέρασαν από μία διαδικασία παρατεταμένης κρίσης λόγω covit, την αύξηση των καυσίμων, της αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης και λόγω του πολέμου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αύξηση τελών.

Υπάρχουνε δήμοι που με σωστή διαχείριση κατεβάζουν τα τέλη, κάτι που πολύ άνετα θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς σαν δήμος, αλλά σε αντίθεση με αυτό, ανεβάζουμε τα τέλη προς τους πολίτες το τελευταίο διάστημα, γιατί ως διοίκηση δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Εγώ πράγματι πήγα κάτω. Υπάρχουν απορριμματοφόρα και από τον δήμο Αβδήρων και από τον Σύνδεσμο και ιδιωτών από επιχειρήσεις τις οποίες δεν τις επιτρέπεται να μπούνε μέσα στο ΣΔΑΝΞ γιατί λέει το μηχάνημα παρουσίασε πρόβλημα επάνω στην χωματερή με ατροφία πετρελαίου και μία βλάβη που ελπίζω να μην είναι από έλλειψη πετρελαίου γιατί τα χρήματα που διοχετεύονται από τους δήμους – δημότες – και προς τον ΦΟΣΔΑ και την ΔΙΑΜΑΘ αλλά και προς τον Σύνδεσμο διαχείρισης, αλλά και προς την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είναι αρκετά για να διαχειριστούμε μία κατάσταση για μία πόλη καθαρή. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην πόλη δεν είναι αυτή που μας ικανοποιεί. Έχουμε μία εικόνα τριτοκοσμικής πόλης θα έλεγα και δεν αξίζει αυτό ούτε στην πόλη ούτε στους Ξανθιώτες».

Τελική εκτίμηση από την εικόνα που παρουσιάζει γενικά η διαχείριση, αποκομιδή, ενταφιασμό των απορριμμάτων είναι θολή και δεν λειτουργεί υπέρ των πολιτών του Νομού.

Το τοπίο είναι θολό και κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο αν η χωματερή κλείσει και πόσα περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν οι Ξανθιώτες για την μεταφορά των απορριμμάτων.