Πομάκοι. «Όμηροι» της Αθήνας και της Άγκυρας;;;;

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

Τα Τουρκικά είναι μία ξένη γλώσσα για του Πομάκους

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟΝ ΜΑΧΗΤΗ: -«Και στην Τουρκία τους λένε Πομάκους αλλά και στην Ελλάδα το ίδιο και αισθάνονται μειονότητα και στις δυο χώρες. Στην Τουρκία άλλωστε λειτουργούν επίσημα σύλλογοι Πομάκων! Και στην Ελλάδα μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους τους χαρακτηρίζουν Τούρκους»!!!

Και θυμάμαι τον αδιάκοπο αγώνα του συγχωρεμένου Σεμπαετίν Καραχότζα να λέει είμαστε Έλληνες Πομάκοι.

Δυστυχώς για του Πομάκους της Ξάνθης, η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή. Είναι μία γενιά ανθρώπων που έχει τις ρίζες της στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια, οι ιστορικοί έχουν αναδείξει την καταγωγή τους και δεν τίθεται θέμα πάνω σε αυτό.

Μπορεί η καταγωγή αυτών των συμπολιτών μας να μην έχει καμία σχέση με την Τουρκία η οποία εμφανίσθηκε στην Θράκη χιλιάδες χρόνια αργότερα όπως λένε οι ιστορικοί και γνώστες του θέματος, δυστυχώς όμως στο έλεος περίεργων πολιτικών, το θέμα των Πομάκων παραμένει μία ανοιχτή πληγή στην συνείδηση του μέσου σκεπτόμενου Έλληνα και είναι τρανό δείγμα της αδικίας που έχει συντελεστή στο κοντινό παρελθών, συντελείτε στο παρών από πρόθυμους φιλότουρκους (με το αζημείοτο) στην καταγωγή πομάκους και μπαίνουν θεμέλια εκτουρκισμού για το μέλλον.

Το ευτύχημα σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και το μόνο που μένει είναι να ανατεθεί επίσημα από την πολιτεία η διερεύνηση της γλώσσας και της διαφορετικής κουλτούρας των ορεσίβιων πομάκων από την τουρκική συνείδηση και καταγωγή, οι οποίοι από ότι διαισθανόμαστε, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει σχετική έρευνα απέμειναν στα ορεινά της Ροδόπης για λόγους ασφάλειας και διατήρησης τη ταυτότητάς τους.

Μάλιστα, έθεσα ο ίδιος το ζήτημα στον τότε πρόεδρο της ΝΔ και σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ξενοδοχείο Ελισσώ πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019 που επισκέφθηκε την Ξάνθη.

Τότε ο νυν Πρωθυπουργός μου απάντησε σε σχετικό ερώτημα που του έκαμα και αφορούσε την ταυτότητα την γλώσσα και την προσπάθεια εκτουρκισμού τους από την πλευρά της Άγκυρας λέγοντάς μου: «είναι ένα θέμα που θα το εξετάσουμε εμπεριστατατομένα όταν έρθει ο καιρός του».

Με το πέρασμα των χρόνων, μετά και από αυτά που αναφέρει ο ΜΑΧΗΤΗΣ σε άρθρο του αναφορικά με την συνάντηση του Μ. Τσέπελη, του δημάρχου Μύκης Ντελή Χουσείν Ριτβάν με τον Άδωνη Γεωργιάδη και η αναφορά του υπουργού σε Πομακοχώρια, μπροστά στον δήμαρχος Μύκης,  ο οποίος επίσημα σε δήλωση του στο παρελθών σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι δεν είναι πομακοχώρια αλλά Τουρκοχώρια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην Αθήνα κάτι αλλάζει στο θέμα των Πομάκων της Θράκης.

Άλλωστε, η επίθεση που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός από το DEP όταν υποδέχθηκε  Πομακόπουλα της Ροδόπης  στο γραφείο του, δηλώνει τις προθέσεις της Αθήνας να αλλάξει το καθεστώς ομηρίας των Πομάκων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε για κανένα λόγο ότι η Τουρκική γλώσσα είναι μία ξένη γλώσσα για τα πομακόπουλα που στο σπίτι μιλάνε πομακικά, και στο σχολείο τουρκικά

Είναι καιρό αυτό να αλλάξει.