Στράτος Κοντός: Η Ξάνθη πρέπει να αλλάξει σελίδα

Με την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Ξάνθης Στράτου Κοντού, η πόλη αλλάζει σελίδα και ας δούμε το πρώτο του στίγμα που η τελετή ορκωμοσίας έλαβε χώρα στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού δημαρχείου.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, επένδυσαν στην ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων και μετά τα εγκατέλειψαν στην κυριολεξία, στην τύχη τους. Με την κίνηση αυτή του νέου δημάρχου, αντιλαμβανόμαστε το μήνυμα της αξιοποίησης όλων των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων των Ξανθιωτών.

Θέλει χρόνο, μεθοδική δουλειά και προτεραιοποίηση των αναγκών της πόλης, οι οποίες ανάγκες, θα έβρισκαν τις λύσεις, όχι μόνο των ιστορικών κτιρίων αλλά, όλης της ακίνητης περιουσίας του δήμου, που στην ουσία, κανένας δεν γνωρίζει που, και ποιο έργο επιτελούν, αν επιτελούν, κάποια από αυτά.

Θέλει χρόνο και έρευνα. Ο δήμαρχος έχει στην διάθεσή του την νομική υπηρεσία καθώς και την πολεοδομία να βάλλει φρένο στην μη χρήση των ακινήτων του δήμου όπως για παράδειγμα ο Α παιδικός σταθμός, απέναντι από το Αμοιρίδιο όπου ακόμη ο Ξανθιώτικος λαός δεν έμαθε τον ακριβή λόγο που έκλεισε καθώς επίσης γιατί δεν ανοίγει.

Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι ο σταθμός Λεωφορείων πίσω από το Αμοιρίδιο όπου εκεί δαπανήθηκαν εκατομμύρια των εκατομμυρίων και έμεινε στις «κολώνες» και κυρίως κανένας δεν ζήτησε την διερεύνηση των τυχών ευθυνών από την δικαιοσύνη. Επίσης ο Ξανθιώτικος λαός, δεν έμαθε ποτέ πού πήγαν τα χρήματα, γιατί «πήγαν» τα χρήματα και γιατί εγκαταλείφθηκε στην μοίρα του.

Θα μάθει ο Ξανθιώτικος λαός γιατί «πέταξε’ τόσα χρήματα και κυρίως, αν έστω και τώρα, με λίγα ακόμη χρήματα, μπορεί να πιάσει τόπο και να χρησιμοποιηθεί από τον δήμο σαν συμπληρωματική εγκατάσταση προς το Αμοιρίδιο ή ακόμη καλύτερα να συγκεντρωθούν τα γραφεία όλων των αθλητικών σωματείων του δήμου;

Ένα άλλο αγκάθι επίσης για τον νέο δήμαρχο είναι το κτίριο του ACROBAT όπου επίσης εκεί επικρατεί σκοτάδι και κανένας δεν γνωρίζει γιατί χρησιμοποιείται μόνο το ισόγειο και ο πρώτος όροφος και γιατί ένα τόσο κεντρικό κτίριο μένει ανεκμετάλλευτο στερώντας έσοδα για τον δήμο Ξάνθης.

Εννοείται ότι υπάρχουν κτίρια και ακίνητα του δήμου όπως το περιβόητο ακίνητο της ΕΑΠΑΞ όπου κανένας δεν γνωρίζει σε ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς ανήκει και αν επιτελεί κάποιο έργο επ ωφέλεια του δήμου.

Σαφέστατα και υπάρχουν δεκάδες και ίσως εκατοντάδες ακίνητα, τα οποία μπορεί μεν τυπικά να είναι ταυτοποιημένα αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν αυτά είναι χρήσιμα στον δήμο της Ξάνθης και αν αποφέρουν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη.

Μέσα σε όλα αυτά, είναι και το κλασικό κτίριο της δημοτικής αγοράς το οποίο πρέπει να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και φυσικά να ξαναγίνει πόλος έλξης. Η ανακαίνιση του με τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις επείγει.

Σαφέστατα και θα πρέπει να δοθεί λήξη και στο θέμα του δημοτικού πάρκινγκ.

Αν δεν μπορεί να λειτουργήσει, να γκρεμιστεί και να δοθεί ως υπαίθριο πάρκινγκ στους δημότες όπως έγινε ο ανοιχτός χώρος δίπλα από την νομαρχία της Κομοτηνής, όπως και στην Καβάλα όπου ιδιώτες νοικιάζουν τους χώρους και τους αξιοποιούν προσθέτοντας στον κορβανά των δήμων έσοδα τα οποία μέσω της ανταποδοτικότητας θα φτάσουν στους δημότες.

Ελεγχόμενη στάθμευση.

 

Άλλο ένα αγκάθι που ο νέος δήμαρχος Στράτος Κοντός καλείτε άμεσα να λύσει και φυσικά να καταγγείλει τον προηγούμενο δήμαρχο Μ. Τσέπελη για διαφυγόντα κέρδη – έσοδα – του δήμου από την αβλεψία του να χρησιμοποιήσει την ελεγχόμενη στάθμευση για να φέρει χρήματα στον δήμο.

Άρα η ελεγχόμενη στάθμευση πρέπει να λειτουργήσει από «χθες» και δεν χρειάζονται φαραωνικές παρεμβάσεις τύπου Μ. Φανουράκη, με μηχανισμούς και προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ που όλοι στην Ξάνθη γνωρίζουμε τι και πώς.

Σαφέστατα και ο Ξανθιώτικος Λαός, γνωρίζει πολύ καλά πώς αυτά τα χρόνια προβλήματα οι προηγούμενες διοικήσεις δεν ασχολήθηκαν καν και σίγουρα δίνουν πίστωση χρόνου στον νέο δήμαρχο ο οποίος έχει δείξει δείγματα θέλησης για δουλειά και αυτό έχει καταγραφεί.

Το θετικό και αρνητικό συνάμα, είναι ότι η παράταξη του Στράτου Κοντού, διαθέτει στο οπλοστάσιο του λίγους συμβούλους οι οποίοι έχουν την εμπειρία από προηγούμενες διοικήσεις για να καλύψει για τα πρώτα χρόνια τις θέσεις μέχρι οι νέοι να «εκπαιδευτούν».

Και το γράφουμε αυτό, διότι σε όλες, μα όλες τις αντιδημαρχίες και τα νομικά πρόσωπα που υπηρέτησαν οι στενοί συνεργάτες του Μ. Τσέπελη, λειτούργησαν ανορθόδοξα και κύριος, είδε τι ατασθαλίες θα βρουν μπροστά τους οι νέοι σύμβουλοί του.

Όλοι στην Ξάνθη γνωρίζουν ότι ο Στράτος Κοντός, έχει στην πολιτική του φαρέτρα, δύο ανθρώπους  του στενού οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος, με την ανάλογη εμπειρία και γνώση και ίσως πούνε την γνώμη τους στον νέο δήμαρχο και ας αποφασίσει αυτός τι θα πράξει.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο νέος δήμαρχος Στράτος Κοντός, σύμφωνα με πληροφορίες,  ξεκαθάρισε σε όλες τις κατευθύνσεις  ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις στην πολιτική που έχει χαράξει.

Ακούει μεν, αλλά, δεν θέλει να βγει έξω από τα πλαίσια της πολιτικής που έχει χαράξει για το μέλλον της πόλης και θα την τηρήσει και ας ματώσει πολιτικά.

Εμείς για μία ακόμη φορά να ευχηθούμε χρόνια πολλά στον νέο δήμαρχο και καλή δύναμη.

Τέλος μία συμβουλή προς τους νέους συμβούλους της διοίκηση του δήμου της Ξάνθης. Ας μη βιαστούν, όση εμπειρία και αν διαθέτουν στον ιδιωτικό τους βίο,  να απαιτήσουν οφίτσια, γιατι θα «καούν» όπως οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι του Τσέπελη και που  ο κόσμος της Ξάνθης,  δεν θέλει ούτε να τους δει. Υπομονή λοιπόν, απόκτηση εμπειρίας δίπλα σε αυτούς που ξέρουν να διοικούν και μόλις νοιώσουν έτοιμοι, σε καναδυό χρόνια, τότε να βάλλουν την δυναμική και την νιότη τους να παλέψουν για το καλό της πόλης.

ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ