Δημοκρίτεια Σκέψη – μαθήματα πρακτικής Φιλοσοφίας – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/05/2023 και ΩΡΑ 20.00

στο χώρο του Συλλόγου μας , 28ης Οκτωβρίου 311

 

4η Διάλεξη – Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό

 

 «ΜΕΛΕΤΗ και ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ του Δημόκριτου για διάφορους τομείς της ατομικής και κοινωνικής ζωής» με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο

 

Στα προηγούμενα μαθήματα αναφερθήκαμε (1) στη σχέση της Ανατολής με την Ελληνική σκέψη, (2) στους Προσωκρατικούς φιλοσόφους, (3) στη ζωή του Δημόκριτου του Αβδηρίτη,(4) στα έργα του Δημόκριτου, στη Βιοθεωρία και τις Κοινωνικές απόψεις του.

 

Στη σημερινή 4η συνάντηση, το θέμα μας είναι :

 

« ΜΕΛΕΤΗ και ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ του Δημόκριτου για διάφορους τομείς της ατομικής και κοινωνικής ζωής».

 

Ολοκληρώνεται για τη φετινή περίοδο ο κύκλος των ανοιχτών διαλέξεων για τη ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ ΣΚΕΨΗ και θα επανέλθουμε από τον Οκτώβριο 2023 με ένα νέο πρόγραμμα διαλέξεων πρακτικής φιλοσοφίας με τον Θανάση Μουσόπουλο.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η δράση έχει ως σκοπό την διερεύνηση και μελέτη του έργου του Δημόκριτου μέσα από μία σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μία δεξαμενή γνώσης η οποία θα τροφοδοτεί τον συμμετέχοντα με εργαλεία σκέψης με πρακτική χρησιμότητα για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και την καθημερινή ζωή του. Η ποιότητα ζωής όλων εμπλουτίζεται μέσα από την καταγραφή θεμάτων και πεδίων που απασχόλησαν τον φιλόσοφο Δημόκριτο σε μία προσπάθεια να εξηγηθούν τα ερωτήματα του σύγχρονου κόσμου και της Ιστορίας.

 

 ‘Η αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη αποτελεί τη βάση για το νεότερο οικοδόμημα. Οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι χάραξαν τους δρόμους από τους οποίους πέρασε η κλασική  ελληνική  αλλά και η μεταγενέστερη δυτική φιλοσοφία.

Ανάμεσα στην Προσωκρατική διανόηση, ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης αποτέλεσε κυρίαρχο πεδίο σε θέματα κοσμολογίας,  αστρονομίας, λογικής, γνωσιολογίας, ηθικής, πολιτικής. Μέσα από τα διασωθέντα  αποσπάσματα των έργων του μπορούμε να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα της σκέψης του.’

Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος

 

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα μας στην ιστοσελίδα μας

https://lifearts.org.gr