Έργο πνοής χαρακτηρίζει ο κόσμος την αποχέτευση στον Ν. Ζυγό

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΚΟΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Έχουμε γράψει και γράφουμε συχνά πυκνά ότι από τους αυτοδιοικητικούς οι πολίτες ζητούν την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που τους δυσκολεύουν την ζωή. Τα μεγάλα φαραωνικά έργα που εξαγγέλλουν συνήθως οι δήμαρχοι, μένουν στα λόγια.

Πιο συγκεκριμένα ο δήμος Αβδήρων με μία παρέμβαση 61.000 ευρώ (στον δήμο Ξάνθης αυτά δίνονται για πασατέμπο στις απευθείας αναθέσεις), λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τον οικισμό του Ν. Ζυγού και των αθλητών του γηπέδου της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας κάθε φορά που βρέχει.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες και κατοίκους του οικισμού Νέος Ζυγός στο ύψος του αεροδρομίου, ο οικισμός, το γήπεδο και όλοι η περιοχή δυτικά του Εθνικού δρόμου Ξάνθης Λάγους πλημύριζε και τους έκανε την ζωή δύσκολη.

Το έργο της αποχέτευσης που υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς χάρι στην έγκαιρη παρέμβαση του δήμου Αβδήρων θα αποσυμφορήσει όλη την κατάσταση συγκράτησης των όμβριων υδάτων που πλημύριζαν, ευτυχώς μέχρι στιγμής, μόνο τις αυλές των σπιτιών και τις εγκαταστάσεις του γηπέδου.

Σύμφωνα με τον εργολάβο η παρέμβαση που γίνεται θα συνδεθεί με το υπάρχων αποχετευτικό σύστημα της περιοχής όπου κάτω από την άσφαλτο τα όμβρια ύδατα θα βρουν διέξοδο.

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: «Λύνουμε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους συνδημότες μας πολλές δεκαετίες»

Στην συνέχεια συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη ο οποίος ανέφερε ότι είναι ένα έργο ύψους 61.000 ευρώ και θα αποσυμφορίσει το χωριό και το γήπεδο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πλημύριζαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού και το γήπεδο γιατί τα νερά της βροχής δεν είχαν που να πάνε.

Παράλληλα δημιουργούνται φρεάτια μέχρι και την πλατεία του χωριού όπου τα νερά θα πέφτουν στο νέο δίκτυο. «Κάναμε τομή στην εθνική οδό και περάσαμε τον αγωγό από κάτω. Τα όμβρια ύδατα της περιοχής θα πέφτουν στο κανάλι από την άλλη πλευρά της Εθνικής (αεροδρόμιο) και μέσω του καναλιού που υπάρχει, θα αποσυμφορείται από τα νερά της βροχής όλο το χωριό. Προχωρήσαμε σε αυτό το έργο γιατί εκφράστηκαν παράπονα από τους χωριανούς και από την ομάδα του χωριού και με ένα έργο προϋπολογισμού 60.000 ευρώ θα λύθει ένα πρόβλημα που απασχολεί των οικισμό εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΒΕΛΟΧΩΡΙ

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο να μας πει δυο κουβέντες για τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφορικά με το χωριό Βελοχώρι όπου στα πλαίσια του του έργου του  βιολογικού καθαρισμού στο Σέλερο και όπου το φωτογραφικό υλικό δείχνει ότι υπάρχει πλημμελή προστασία των περαστικών σε συγκεκριμένο οικισμό

Ο δήμαρχος Γ. Τσιτιρίδης μας παρέπεμψε στον εργολάβο Στάμο Τριμίντζιο που έχει την ευθύνη της εργολαβίας.

Σταμος Τριμίντζιος: Είναι έργο σε εξέλιξη και μοιραία κάποια πράγματα λόγω της αναμονής για να «σφίξουν» τα μπετά των φρεατίων απαιτούν τον χρόνο τους και  όση σήμανση προστασίας και να βάλουμε πέφτουν.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Στάμο Τριμμίντζιο τον εργολάβο του Βιολογικού Καθαρισμού στο Σέλερο όπου αγωγοί συνδέουν όλους τους οικισμούς με τον βιολογικό και μοιραία στο Βελοχώρι, λόγω των στενών και ανηφορικών δρόμων δεν «δίνει» την  άνεση να παρθούν σημαντικά μέτρα προστασίας του έργου. «Έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται οι κάτοικοι αλλά και εμείς έχουμε δίκιο που πρέπει να παραδώσουμε το έργο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το φωτογραφικό υλικό που φιλοξενείται στην ειδησεογραφία είναι παλιό και τα συνεργεία μας φροντίζουν για την όσο πιο δυνατή προστασία των κατοίκων. Σαφώς και υπάρχουν παράπονα και στον πάνω μαχαλά που είναι κλειστός ένας δρόμος. Ο δρόμος – σοκάκι – όταν περνάνε μηχανήματα κλείνει και υποχρεώνονται να κάνουν κύκλο αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα φρεάτια έχουν την δική τους διαδικασία και πρέπει πριν χρησιμοποιηθούν να «σφίξουν».

Σημασία έχει ότι κάτι κινείται για το καλό των δημοτών του δήμου Αβδήρων και αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Άλλωστε, ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά δεν γίνεται.