Ελλάδα, τα σύνορα της Ευρώπης

Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Δεν θα ξεχάσω την επίσκεψη της τότε Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στα πομακοχώρια τον Ιανουάριο του 2018 όταν την ρώτησα ενώ βρισκόμασταν στον Εχίνο ποια είναι τα σύνορα της Ευρώπης, με δεδομένο τις παραβιάσεις και απειλές τις Τουρκίας κατά της Χώρας μας.

Δεν πήρα ξεκάθαρα απάντηση από την τότε ΥΠΕΞ.

Θεωρίες και άρε μάρες κουκουνάρες.

Ακολούθησαν οι επισκέψεις των στελεχών και Υπουργών του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο ερώτημα οι ίδιες γκρι απαντήσεις.

Αργότερα όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε την ΕΒΖ (υπολειτουργούσε) σαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον ρώτησα που είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Δεν πήρα καμία απάντηση.

Τον Μάρτιο του 2019, στην τελευταία επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη λίγο πριν αναλάβει το τιμόνι της χώρας, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας, τον ρώτησα ποια είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Μου απάντησε διφορούμενα… όχι ευθέως όπως κατά την γνώμη μου αρμόζει σε έναν εν δυνάμει Πρωθυπουργό, με το μεταναστευτικό να μεσουρανεί και να πιέζει ασφυκτικά την Χώρα.

Δεν σας κρύβω ότι σκέφθηκα πώς και αυτήν την τετραετία η Ελλάδα με τον Κ. Μητσοτάκη θα δει μία διακυβέρνηση τύπου Τσίπρα. Ομολογώ πώς, για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες στο μάχιμο ρεπορτάζ, φοβήθηκα για το μέλλων της ήδη ακρωτηριασμένης Ελλάδος λόγω Σκοπίων.

Πέρασε καιρός, ανέλαβε την διακυβέρνηση της Χώρας και ενώ όλη η κοινωνία φώναζε κλείσε Κυριάκο τα σύνορα, ο ίδιος εφάρμοζε πολιτικές οι οποίες δεν του έβγαιναν και φορτώνονταν ένα πολιτικό κόστος που δεν του άξιζε, ώσπου τελικά, έκλεισε τα σύνορα και απέτρεψε προς το παρών την είσοδο των σπρωγμένων από τον Ερντογάν λαθρομεταναστών.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε επιτέλους, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι να αναγνωρίσουν, επί τέλους, ότι τα σύνορα της Ευρώπης, είναι η Ελλάδα και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ναι είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι Θεσμικοί φορείς αναγνωρίζουν ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι η Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα όταν η κάθε χώρα ασκεί την δική της Εξωτερική Πολιτική;

Το πρώτο βήμα έγινε. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό όταν πολλές φορές σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση (Όταν έγινε κυβέρνηση με απέκλεισε γιατί δεν τους έγραφα αρεστές ροζ ιστοριούλες) έθετα ο ίδιος απλό και ξεκάθαρο ερώτημα. Ποια είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αντιμετώπιζα την ίδια λεκτική εικόνα.

Δηλαδή πολλές αποχρώσεις του Γκρί.

Τα συγχαρητήρια μου στον Κ. Μητσοτάκη.