Διπλά χαμένοι  οι αγελαδοτρόφοι στον Πολύσιτο

 

Απογοητευμένος γνωστός  αγελαδοτρόφος από τον Πολύσιτο Ξάνθης, επικοινώνησε μαζί μας και μέσα στην οργή ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκοψε την ενίσχυση των 100 ευρώ που δίνει ανά θηλάζουσα γελάδα με την δικαιολογία ότι δεν δήλωσαν τα τις γέννες.

Untitled XASAPIS 5

Είναι γνωστό ότι τα θηλυκά μοσχάρια οι αγελαδοτρόφοι δεν τα κρατούν. Τα περισσότερα τα δίνουν σε άλλους κτηνοτρόφους που έχουν την οικονομική δύναμη να τα θρέψουν, γιατί θέλουν να πάρουν το γάλα από της μητέρες αγελάδες.

Κρατούν μόνο τα αρσενικά για πάχυνση τα οποία αγγίζουν το 30% περίπου του ζωικού τους κεφαλαίου.

Μέχρι σήμερα ενημέρωναν την αντίστοιχη κτηνιατρική υπηρεσία για τις γέννες που είχαν, και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους πίστωναν με το ποσό των 100 ευρώ ανά θηλάζουσα γελάδα. Αυτό από φέτος δεν ισχύει, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται, σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, ποιο καθεστώς ισχύει και τι πρέπει να κάνουν για να μην χάσουν από εδώ και πέρα την παραπάνω ενίσχυση.

Ένα δεύτερο κακό που βρήκε τους αγελαδοτρόφους είναι η μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος.

Έτσι, επιχειρήσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βυθίζονται όλο και περισσότερο στην οικονομική αφάνεια αφού το κόστος συντήρησης είναι μεγαλύτερο από το κέρδος.