Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος.

Με το καυτό θέμα της διαχείριση των αδέσποτων ασχολείται ο δήμος της Ξάνθης απαντώντας ουσιαστικά στα πολλά και καυτά ερωτήματα των συνδημοτών μας μετά από επιθέσεις σκύλων. Σαφώς και το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα αν και οι συνδημότες δεν συνδράμουν.

Κατά τα άλλα γίνεται μία αναφορά στα προβλεπόμενα από τον νόμο και την υπεράνθρωπη προσπάθεια της αντιδημαρχίας και των υπαλλήλων του αρμόδιου τμήματος καθώς και την συμβολή των φιλόζωων της Ξάνθης.

Όμως πέρα από το τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος και τα αποτελέσματα τής αρμόδιας αντιδημαρχίας θα φανούν μακροπρόθεσμα οι Ξανθιώτες θέλουν κάτι ποιο χειροπιαστό και την συνεργασία όλων τών δήμων αλλά και την συμμετοχή της Αντιπεριφέρειας σε αυτό το δύσκολο κομμάτι της διαχείρησης τών αδέσποτων γιατι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ξάνθης αντιμετωπίζουν και οι όμοροι δήμοι.

Δεν είδαμε όμως καμία απολύτως κοινή προσπάθεια από τους φορείς της Ξάνθης και αυτό στην ουσία είναι το παράπονο των Ξανθιωτών η έλλειψη πολιτικής ωούλησης να γίνει κάτι παραπάνω από τα πλαίσια του νόμου αλλά να είναι σύνομο. Όσο περίπλοκο και άν αυτο ακούγεται. Ο κόσμος διψά για πολιτικές από τους ντόπιους πολιτικούς, από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Πόσο άραγε θα περιμένουν μία ουσιαστική πρωτοβουλία πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας και η ευκαιρία είναι τώρα που το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι κοινό για όλον τόν νομό. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ο Δήμος Ξάνθης και η αρμόδια υπηρεσία, γνωρίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς εγκαταλείπονται  από τους ιδιοκτήτες τους σε καθημερινή βάση και μετά από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για επιθέσεις σε πολίτες, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των επιθετικών – επικίνδυνων ζώων, καθώς και για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων μέσω στειρώσεων.

Το Γραφείο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο, πραγματοποιεί καθημερινά όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, δράσεις και μέτρα για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αφορούν: περισυλλογή, καταγραφή, εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση, περίθαλψη, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων.

Τα ζώα συντροφιάς που είναι υγιή μπορούν στη συνέχεια να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα, φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία ή επανεντάσσονται εφόσον δεν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, στο φυσικό περιβάλλον τους εντός των ορίων του Δήμου μας.

Σύμφωνα με το Ν.4039/2012 (ΦΕΚ 15/τ.Α΄/02-02-2012) και το Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/τ.Α΄/11-02-2014), για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στη περιοχή που επαναφέρονται. Δεν επιτρέπεται η επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης λεωφορείων, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο ενιάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί εντατικότατες ενέργειες για στείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ζώων και λοιπές κτηνιατρικές φροντίδες.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των στειρωμένων ζώων ανήλθε σε περίπου 290 στα οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα αντιλυσσικός εμβολιασμός. Παράλληλα, ο Δήμος προμηθεύτηκε τροφές και λοιπά απαραίτητα είδη για τη φροντίδα και την ευζωία των ζώων.

Παρόλη τη προσπάθεια που γίνεται το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα ορατό, αλλά θα είναι μακροπρόθεσμα.

Πέρα λοιπόν της ουσιώδους συμμετοχής του δικτύου εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων ζητάμε και τη συνεργασία κάθε δημότη ξεχωριστά, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά στην προστασία των αδέσποτων ζώων.

Υπενθυμίζουμε τη νομική αυστηρή υποχρέωση που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων για την ηλεκτρονική καταγραφή των τετράποδων φίλων τους, εκτός των όποιων άλλων κτηνιατρικών φροντίδων.

Έτσι, αν εντοπίσετε ένα αδέσποτο ζώο το οποίο είναι άρρωστο ή χτυπημένο, απευθυνθείτε στο αρμόδιο γραφείο και Αντιδήμαρχο κ. Μποζ Ραμαδάν, στο τηλέφωνο 25410-68003 ώστε να καταγραφεί το περιστατικό και να προχωρήσει η διαδικασία.

xasapiw

LIANIDIS DIMITRIS