Η νέα δημοτική αρχή ξετυλίγει το κουβάρι του «μπάχαλου» που παρέλαβε

ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 24 ΕΙΝΑΙ Η «ΠΡΟΙΚΑ» ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Η ΠΑΡΕΑ ΤΣΕΠΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

Αργά αλλά σταθερά η νέα δημοτική αρχή και εννοείται με ελαφρές καθυστερήσεις,  αρχίζει να  ξετυλίγει το κουβάρι και το «μπάχαλο» στα οικονομικά του δήμου που δημιούργησε η διοίκηση Τσεπελη η οποία «ξέχασε» να πληρώσει τιμολόγια προς  τους οφειλέτες του δήμου Ξάνθης και φυσικά «ξέχασε» να προϋπολογίσει το κόστος των συμβάσεων για το οικονομικό έτος του 2024 με αποτέλεσμα να ψάχνει η νέα δημοτική αρχή τρόπο για να κλείσει ισοσκελισμένο το 2023 που παρέλαβε από «αεριτζήδες» της πολιτικής.

Το θέμα αναδείχθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης όταν ο αντιδήμαρχος οικονομικών έφερε προς συζήτηση την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, όπου η δημοτική αρχή κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση – έλεγχο – της αντιπολίτευσης και ποιο συγκεκριμένα του επικεφαλής της παράταξης  των «ΜΠΡΟΣΤΑ» Σ. Μελισσόπουλο ό οποίος δοθείσης ευκαιρίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει μία αιτιολογική έκθεση που να είναι ο μπούσουλας για το που θέλει να πάει ο δήμος την πόλη, σημειώνοντας ότι δεν είναι παράλειψη της σημερινής διοίκησης, αλλά της προηγούμενης, όπου η ασαφής εικόνα επί του προϋπολογισμού που κληροδότησε στην νέα δημοτική αρχή κάνει πολύ δύσκολη την εικόνα για το ποιες είναι οι πολιτικές προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής για την επόμενη πενταετία.

Ποιο συγκεκριμένα ο Σ. Μελισσόπουλος σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι εργαλεία που δίνουν το στίγμα για την επόμενη πενταετία έθεσε το ερώτημα αναφορικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και της έλλειψης της Αιτιολογικής Έκθεσης.

Απαντώντας ο δήμαρχος αφού επεσήμανε ότι η καθυστέρηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού οφείλεται στην ενδελεχή έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών στην τακτοποίηση πληροφοριακών στοιχείων που θα βοηθούσαν να ισοσκελιστεί το οικονομικό έτος του 2023 όπου βρέθηκαν απλήρωτα τιμολόγια και συμβάσεις που πρέπει να πληρωθούν ή να εκτελεσθούν και που δεν αναφέρθηκαν στον προϋπολογισμό του 2024 και αυτός ήταν ο λόγος και η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, κάτι που έπρεπε να γίνει μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου.

Απαντώντας στην ερώτηση του Σ. Μελισσόπουλου ο δήμαρχος ανέφερε: «Ως προς το τεχνικό κομμάτι να σας ενημερώσω ότι πάντα η πρώτη αναμόρφωση, έρχεται ουσιαστικά να διορθώσει το κλείσιμο του έτους και όσο ολοκληρώνεται η εικόνα εμφανίζεται και ο ισοσκελισμός ή όχι του προηγουμένου οικονομικού έτους και απαιτείται η αναπροσαρμογή για να μπορέσεις να ξεκινήσεις, εδώ η δυσκολία ήταν για  αυτό και καθυστερήσαμε, ότι ήταν αυξημένα τα μη πληρωμένα τιμολόγια, τα οποία μεταφέρθηκαν για την επόμενη χρονιά και τα ζητήματα που είχαμε με τις συμβάσεις που υλοποιούνται και δεν είχαν προβλεφθεί μέσα στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να ψάχνουμε και να βρίσκουμε σημεία μέσα στα έξοδα τα οποία έπρεπε να τα μειώσουμε, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός γιατί τα έσοδα είναι συγκεκριμένα και με αυτό δεν μπορείς να παίξεις. Δεν μπορείς να πειράξεις ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω γιατί έχεις το ισοζύγιο του 23 οπότε τα περιθώρια ήταν συγκεκριμένα.  Μοιραία καθυστερήσαμε. Συνήθως η πρώτη αναμόρφωση μας παίρνει ένα εικοσαήμερο για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με σωστό τρόπο οπότε τώρα και αναφορικά με το αναπτυξιακό κομμάτι που αναφέρεστε, μαζί με την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, που θα ξαναγίνει μία μικρή τροποποίηση και αναμόρφωση επί του προϋπολογισμού, θα αρχίσουμε βήμα βήμα να ξεδιπλώνουμε την δική μας στρατηγική και το δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο αναφορικά με το όραμα που έχουμε για τα επόμενα 5 χρόνια για τον δήμο μας, οπότε ναι, θα γίνονται αυτές οι εκθέσεις που λέτε για τον επόμενο προϋπολογισμό και φυσικά θα γίνει μία έκθεση για την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ