Για μία ακόμη φορά το “διαίρει και βασίλευε” σε πρώτο πλάνο, εκπορευόμενο από την κυβέρνηση, και αυτό δεν έχει να κάνει με  το χρώμα του κόμματος που είναι καβαλακημένο στην εξουσία αφού, από αποκαστάσεως της “δημοκρατίας”, το ίδιο παιγνίδι παίζει το πολιτικό σύστημα.

Η ουσία είναι ότι μετά τις αντιδράσεις των θεσμικών φορέων η κυβέρνηση προφανώς θα κάνει λίγα εκατοστά πίσω και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περιμένει στην “γωνία” τους μικρομεσαίους επαγγελματίες για να επιβάλλει τα “χαράτσια” της και με την βούλα του αρχιτραπεζίτη ο οποίος μόλις χθες δήλωσε ότι τα κρατικά ταμεία χρειάζονται χρήμα.

Εγώ θα έλεγα ότι το κράτος απέτυχε παταγωδώς στην προσπάθειά του να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες και αναθέτει και αυτό το δύσκολο έργο στους πολίτες, για μία ακόμη φορά, περιβάλλοντας το «ρουφιανιλίκι» με μπόνους.

Αφού το κράτος, άφησε τους πολίτες να καούν, να πνιγούν, να χάσουν τις περιουσίες τους και να κινδυνέψουν οι ζωές τους, εγκαταλείποντας τους τους στην κυριολεξία στην τύχη τους, έρχεται τώρα και εγκαθιστά μία τηλεφωνική γραμμή όπου ο ένας πολίτης, μπορεί επίσημα και με τις ευλογίες ενός ανίκανου κράτους, να «καρφώνει» τον φοροφυγά και σαν επιβράβευση να παίρνει μπόνους.

Με λίγα λόγια, όπου αποτυγχάνει το κράτος, καλείτε ο πολίτης, ο οποίος χρυσοπληρώνει τους καρεκλοκένταυρος του κράτους από το υστέρημά του, να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα όχι όπως λένε για να ενισχύσουν την παιδεία,  για να γίνουν υποδομές αλλά για να πληρώνονται οι δεκάδες εκατοντάδες υπουργοί, παρά υπουργοί και ανθυποϋπουργοί.

Δεν γνωρίζω αν με το «ρουφιανιλίκι» αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά είναι βέβαιο ότι οι πολιτικοί θα μακροημερεύσουν στις χρυσοποίκιλτες πολυθρόνες τους οι Έλληνες για μία ακόμη φορά θα πορευτούν στο μίσος τους ο ένας για τον άλλον.  Διότι ως γνωστόν, το «διαίρει και βασίλευε» είναι το moto τους.