ΣΕΚΕ: Επενδύσεις στην Ξάνθη και στη Βόρεια Μακεδονία

Για τη φετινή χρήση η εταιρεία προσβλέπει σε διατήρηση των εργασιών του 2022 με ελαφρά ανοδική τάση και σε επίτευξη επίσης καλής κερδοφορίας. 

Επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ για νέους αποθηκευτικούς χώρους στη μονάδα της στη Βόρεια Μακεδονία ολοκληρώνει στο προσεχές διάστημα η ΣΕΚΕ Α.Ε. (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος). Παράλληλα προχωρά σε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στην έδρα της στη Ξάνθη για τη δημιουργία μονάδας τυποποίησης μελιού και η εταιρεία όπως επισημαίνει στη «Ν» ο γενικός διευθυντής της (σ.σ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Αλέξανδρος Κοντός, πρόκειται να προβεί σε δράσεις ενίσχυσης της μελισσοκομίας στην περιοχή της Θράκης.

Το 2022, σύμφωνα με τον προσφάτως (Σεπτέμβριος) δημοσιευμένο ισολογισμό, επετεύχθη άνοδος του κύκλου εργασιών στα 80,694 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 78 εκατ. ευρώ του 2021, με προ φόρων κέρδη επίσης αυξημένα, τα οποία ανήλθαν σε 1,170 εκατ. ευρώ. Η άνοδος εργασιών του 2022 προέρχεται κατά κύριο λόγο από το παραδοσιακό αντικείμενο της εταιρείας, τον καπνό.

Για τη φετινή χρήση η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ.Κοντό, προσβλέπει σε διατήρηση των εργασιών του 2022 με ελαφρά ανοδική τάση και σε επίτευξη επίσης καλής κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΣΕΚΕ έχει επεκταθεί στον τομέα των φρούτων και των μεταποιημένων αγροτικών τροφίμων, συγκεκριμένα στα ελαιόλαδα, μέλι, ελιές, χυμό ρόδι κ.α. και αναμένεται προσεχώς να διευρύνει τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των ελαιολάδων.

Προ μερικών μηνών, συγκεκριμένα τον φετινό Ιούλιο, καθήκοντα προέδρου στην ΣΕΚΕ ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στον προ μερικών ημερών πρώτο χαιρετισμό του ως πρόεδρος του δ.σ. του Ομίλου της ΣΕΚΕ – με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η JTI (Japan Tobacco International) για την παρουσίαση του νέου της προϊόντος θερμαινόμενου καπνού – εξήρε τη σημασία του καπνού στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η ΣΕΚΕ έχει μακροχρόνια σχέση με την JTI στην προμήθεια καπνού υψηλής ποιότητας από Έλληνες παραγωγούς και ότι η συνεργασία αυτή είναι καρποφόρα και αμοιβαία επωφελής. Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας της ΣΕΚΕ  με την JTI, όπως επίσης και στη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω ενίσχυσής της.

Η ΣΕΚΕ δραστηριοποιείται στην εμπορία και επεξεργασία του καπνού από το 1947 και αποτελεί σταθερό προμηθευτή των μεγαλύτερων σιγαρετοβιομηχανιών ανά τον κόσμο, με εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ διαθέτει θυγατρικές εταιρείες και εργοστασιακές υποδομές στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία και στη Βουλγαρία.