Ελληνοτουρκικά: Ανησυxία για σόου Ερντογάν στη Θράκη – Πιθανή περιοδεία του στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη

Μια περιοδεία του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη ίσως πυρπολήσει το υφιστάμενο κλίμα στα ελληνοτουρκικά

Η φωτιά στη Μέση Ανατολή άλλαξε απότομα τα γεωπολιτικά δεδομένα, τις ισορροπίες, τις συμμαχίες και το εύλογο ερώτημα που αυτομάτως προκύπτει σε αυτή τη βαριά συγκυρία για τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι αν αυτή η φωτιά που κατακαίει το Ισραήλ θα ανάψει και τη σπίθα των ελληνοτουρκικών.

Και αυτό καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανοίξει μέτωπο μόνο με το Ισραήλ αλλά και με τις ΗΠΑ και τη Δύση εν γένει και επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να επιστρέψει στην επιθετική, ανθελληνική πολιτική. Αν και ανώτατες διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως οι Τούρκοι δεν έχουν δείξει τέτοια πρόθεση μέχρι τώρα, εντούτοις το μεγάλο crash test θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Θράκη.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος, που φιλοδοξεί να γίνει «πατερούλης» των απανταχού μουσουλμάνων παγκοσμίως, βάλει στο «παιχνίδι» του και τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.

Πηγές της «Απογευματινής», γνώστες του παρασκηνίου και των συζητήσεων που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες των υπουργείων Εξωτερικών, όπως αυτές την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα παρουσία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Μπουράκ Ακσαπάρ, λένε ότι οι γείτονες εμφανίζονται να επιδιώκουν τον διάλογο. Η θετική ατζέντα για την οικονομική συνεργασία μας πήγε καλά και η εκτίμηση είναι ότι το κλίμα δεν θα αλλάξει έως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθούν εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδεχόμενο σόου Ερντογάν στη Θράκη

Πότε θα χαλάσει το κλίμα; Αν ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την παρουσία του στην περιοχή κάνει «σόου» στη Θράκη. Ανώτατες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το τουρκικό προξενείο έχει αφήσει γερό αποτύπωμα στην περιοχή, καθώς τμήμα του μουσουλμανικού στοιχείου επηρεάζεται από την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου.

Συνεπώς μια περιοδεία του Τ. Ερντογάν στη Θράκη ίσως πυρπολήσει το υφιστάμενο κλίμα στα ελληνοτουρκικά, ειδικά τώρα που το τουρκικό κοινό και οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο «βράζουν» λόγω του Παλαιστινιακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμως η τουρκική ηγεσία δεν έχει θέσει θέμα μειονότητας στις διμερείς επαφές της με τους Έλληνες αξιωματούχους -τουλάχιστον όχι ακόμα-, ωστόσο η Αθήνα ανησυχεί, καθώς οι ενδείξεις για τις τουρκικές προθέσεις που έχουν οι διπλωμάτες μας δεν χαρακτηρίζονται «ευοίωνες».

“Η αγάπη του Πορθητή”

Ήταν Κυριακή 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όταν ο Τ. Ερντογάν με αφορμή το Παλαιστινιακό μιλούσε για υποτιθέμενες διακρίσεις. «Όσο και αν συνεχίζονται κλιμακούμενες οι διακρίσεις σε βάρος των αδελφών μας στα Βαλκάνια και στη Δυτική Θράκη, εμείς ποτέ δεν ακολουθήσαμε τέτοιους δρόμους κατά διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων ούτε επιτρέψαμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτή τη στάση αγάπης, που μας άφησε ως κληρονομιά ο Σουλτάνος ο Πορθητής, την υπερασπιζόμαστε σε κάθε πεδίο», δήλωνε ο Τούρκος πρόεδρος και πιθανότατα η συνέχεια έπεται.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή