Ο ΜΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ

Λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, είναι σημαιάκι ελληνικό, είναι θαλασσινός, κρεάτινος, γήινος, ακόμα και γλυκός. Είναι μπουκιά και λιχουδιά.

Μεζές είναι το κέντρο του γαστρονομικού σύμπαντός μας. Είναι μια λέξη ταυτόσημη με την ελληνική γαστρονομία κι αναγνωρίσιμη παγκοσμίως. Μεζές είναι αυτό που μας ενώνει, που μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και μας φέρνει κοντά, προκαλώντας τρόπον τινά το τσούγκρισμα των πιρουνιών. Παρέα, μοιρασιά, λιχουδιά, ορεκτικό, μπουκιά, κέφι, τσίπουρο, ούζο και κρασί, είναι σκόρπιες σκέψεις που έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης μεζέ. Με ένα μεζέ ξεκινούν όλα τα τραπέζια μας ως προθέρμανση για το κυρίως γεύμα που καμιά φορά… δεν έρχεται και ποτέ. Γιατί η αλήθεια είναι πως συχνά οι μεζέδες κατακλύζουν το τραπέζι και αρκούν όχι μόνο για ορεκτικό αλλά και για τη χόρταση.

Είναι ό,τι πιο οικουμενικό έχει να επιδείξει η κουζίνα της χώρας μας, καθώς στο ίδιο σερβίρισμα μπορεί να συνυπάρχουν ετερόκλητα φαγητά, και ταυτόχρονα είναι και ό,τι πιο κουλ και ακομπλεξάριστο, αφού ο μεζές πολλές φορές τρώγεται με τα χέρια, ενώ και ποιητική αδεία μπορεί να είναι ακόμα και γλυκός. Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους όταν πρόκειται να ετοιμάσω μεζέ, πηγαίνω για ψώνια αδιάβαστη, σχεδόν απροετοίμαστη.

Τα καλά υλικά που θα μου γυαλίσουν  είναι εκείνα που μου δίνουν τη γραμμή και με κατευθύνουν. Λόγου χάρη όταν βρω ένα ωραίο τυρί θα φτιάξω σαγανάκι, μια ζουμερή ντομάτα θα τριφτεί επάνω σε παξιμάδια, μια κονσέρβα πικάντικες σαρδέλες θα γίνουν ρολάκια με μυρωδικά.

Γαύρος μαρινάτος και σκορδάτος 

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε 1 κιλό γαύρο μεγάλο, ξεπλένουμε τα φιλέτα με νερό και τα στραγγίζουμε. Τα τακτοποιούμε σε στρώσεις, με το δέρμα προς τα κάτω, στριμωχτά μεταξύ τους, μέσα σε ένα σχετικά ρηχό δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο. Πασπαλίζουμε κάθε στρώση με περίπου 3 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι. Περιχύνουμε με τουλάχιστον 750 ml λευκό ξίδι, φροντίζοντας να τα καλύψει πλήρως. Πιέζουμε ελαφρώς τα ψαράκια, σκεπάζουμε το δοχείο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, για να ψηθούν στο ξίδι. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε απαλά με νερό. Τα αραδιάζουμε ξανά σε στρώσεις σε ένα επίπεδο δοχείο, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τοποθετώντας ανάμεσα και 3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια. Περιχύνουμε με 200 ml ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το σκεύος και διατηρούμε στο ψυγείο έως μια εβδομάδα. Σερβίρουμε τον γαύρο επάνω σε μικρά παξιμάδια, γαρνιρισμένο με φρέσκια ρίγανη και ραντισμένο με ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι.