Η Ξάνθη μίλησε. Επόμενος δήμαρχος της Ξάνθης, είναι ο

Στράτος Κοντός

«Βάζουμε τον δημότη Πρωταγωνιστή της αλλαγής».

Στην κατάμεστη αίθουσα το δημοτικού αμφιθεάτρου το βράδυ της Τετάρτης, στην παρουσίαση των συνοδοιπόρων του υποψηφίου δημάρχου της Ξάνθης Στράτου Κοντού,  οι παρόντες  Ξανθιώτες έγραψαν ιστορία.

Έγραψαν ιστορία γιατί με την παρουσία, τον παλμό και την ζωντάνια, είπανε τέρμα στο παλιό που «μαυρίζει» την ψυχή τους καθημερινά.

Με την παρουσία τους υπέγραψαν το διαζύγιο από το σύστημα Τσέπελη που καταδυναστεύει τις όμορφες, ελεύθερες ψυχές των Ξανθιωτών.

Το βράδυ της Τετάρτης, στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού αμφιθεάτρου, ο Στράτος Κοντός, ππαρουσιάζοντας τους υποψηφίους της παράταξης «Ξάνθη Αλλιώς», υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τους Ξανθιώτες.

Υπέγραψε συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον λαό της Ξάνθης και ανέλαβε την δέσμευση και την υποχρέωση, μαζί με τους συνεργάτες του να βγάλει την πόλη από το τέλμα και να την τοποθετήσει στο κάδρο που της αξίζει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Αυτή ήταν η δέσμευση του υποψηφίου δημάρχου Στράτου Κοντού.

Ο ίδιος φανερά συγκινημένος, έκανε την είσοδο του στο Δημοτικό θέατρο,  συνοδευόμενος από την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά.

Αλήθεια, πόσα χρόνια είχε να δει  η Ξάνθη, ένα παλικάρι, προοριζόμενο για το ύψιστο αξίωμα της πόλης, να συνοδεύεται από την οικογένεια του, έτσι απλά ως πατέρας και σύζυγος;

Ο Στράτος Κοντός, είναι πρώτα πατέρας, σύζυγος οικογενειάρχης και δουλεύει για αυτά. Παλεύει σαν νέος άνθρωπος να στηρίξει την οικογένεια του, όπως κάνει ο κάθε σώφρον και νοικοκύρης, σε αυτή την πόλη, γνωρίζοντας πώς οι προηγούμενες διοικήσεις και πολύ περισσότερο η νυν διοίκηση, προσπάθησε να περάσει στην πόλη και τους νυκοκυραίους ένα άλλο πρότυπο.

Ένα πρότυπο της λογικής του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», αφήνοντας τους νοικοκύρηδες, τους ανθρώπους του μόχθου να προσπαθούν να στηρίξουν τις οικογένειες τους, ακούγοντας τα χιλιάδες ευρώ, τους κόπους τους,  να πετούν στον αέρα της Ξάνθης και να καταλήγουν   σε τσέπες γνωστών και μη εξαιρετέων Ξανθιωτών, οι οποίοι στηριζόμενοι στο δημοτικό χρήμα, στο χρήμα των δημοτών, γινόταν «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Αυτήν την άσχημη εικόνα θέλει να σπάσει ο υποψήφιος δήμαρχος της Ξάνθης Στράτος Κοντός.

Στράτος Κοντός θέλει να στηρίξει τον φαμιλιέρη που κοπιάζει να τα βγάλει πέρα, τον νοικοκύρη, τον έντιμο.

Αυτό κάνει για την δική του οικογένεια, αυτό θέλει να κάνει στην οικογένεια της Ξάνθης και των περιχώρων.

Ο λόγος του μεστός, λιτός ξεκάθαρος. Η συγκινησιακή φόρτιση, δεδομένη σε έντιμους άνδρες, μεταφέρθηκε στους ανθρώπους που ήταν καθισμένοι στις θέσεις του αμφιθεάτρου, στους όρθιους και στο γεμάτο φουαγέ του θεάτρου.

Οι σύμβουλοί του, παιδιά της διπλανής πόρτας, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνυπέγραψαν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον λαό της Ξάνθης, με τους νοικοκύρηδες που ήταν παρόντες και το «διάβασαν» στα μάτια των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, έτοιμοι να προστρέξουν στην βάρβαρη καθημερινότητα του Ξανθιώτη.

Ο Στράτος Κοντός, αφού ευχαρίστησε τους Ξανθιώτες που ήταν παρόντες, δεσμεύθηκε ότι η πόλη και τα χωριά της θα μπουν στην θέση που αξίζει, χαρακτηρίζοντας τον τόπο μας ως ευλογημένο και η νίκη της Κυριακής στις κάλπες, θα είναι μία νίκη όλων των Ξανθιωτών. «Στις 8 Οκτωβρίου, συνεχίζουμε μαζί για να χτίσουμε την Νέα Ξάνθη σταθερά, δυναμικά, τολμηρά.  Η Ξάνθη, θα γίνει σημείο αναφοράς, για την αισθητική της, την λειτουργικότητά της, τις υποδομές της, τις υπηρεσίες της, την ασφάλεια, την καθαριότητα, τον πολιτισμό και την καθημερινότητά της».

Επεσήμανε το γεγονός ότι στην πόλη μας δεν θα είναι κανένας αδικημένος και όλοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συνυποψηφίους, νέοι άνθρωποι και έμπειροι αυτοδιοικητικοί  οι οποίοι απαρνήθηκαν τις δουλειές τους, τις οικογένειες τους, για να συμμετάσχουν στον έντιμο προεκλογικό αγώνα.

Στην συνέχεια, τόνισε ότι το ψηφοδέλτιο καταρτίσθηκε με βάση την αγάπη για τον τόπο τους, με βάση την γνώση, την ικανότητα, το ήθος, την διάθεση και την όρεξη για δουλειά. «Είμαστε όλοι άνθρωποι που αγαπάμε την πόλη μας. Θέλουμε εσείς οι πολίτες, να συμμετέχετε σε όλη αυτή την προσπάθεια και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Ανοίγουμε τις πόρτες του δημαρχείου. Απαιτείται αλλαγή σκηνικού στον δήμο μας. Και αυτό πρέπει να το πετύχουμε όλοι μαζί».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από όλους για να γίνει ελκυστική η Ξάνθη, τονίζοντας ότι ο πλούτος της Ξάνθης είναι υπέροχος κόσμος της. Ζεστός, φιλόξενος, παραγωγικός.

ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

«Πιστέψετε ότι οι διαφορές μας με τον κ. Τσέπελη δεν είναι προσωπικές Είναι διαφορές στις αρχές και τις αξίες που μας διακατέχουν»

«Άποψη δική μου και της ομάδας μου, είναι ότι το θεμέλιο για κάθε πετυχημένη διοίκηση είναι η πιστή εφαρμογή των νόμων  καθώς και των αρχών και αξιών που κάνουν τον πολίτη να εμπιστεύεται και να στηρίζει τις αποφάσεις και την λειτουργία αυτών που τον διοικούν. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο κάθε πολίτης να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του που προκύπτουν από την ζωή και την καθημερινή του εμπειρία. Είναι ξεκάθαρο και είναι η αρχή μας, ότι αν δεν λειτουργήσει με διαφάνεια, αξιοπιστία, δημοκρατία, συνέπεια και εξυπηρέτηση του δημόσιου και όχι του ιδιωτικού συμφέροντος και κυρίως, αν δεν σέβεσαι τις απόψεις των πολιτών, δεν μπορείς να παράξεις ουσιαστικά αποτελέσματα για τον τόπο σου. Μπορείτε να πείτε εσείς που βιώνεται την απαράδεκτη καθημερινότητα, εάν εφαρμόστηκαν, που, πότε και σε ποιες περιπτώσεις οι παραπάνω αρχές από την σημερινή δημοτική αρχή; Σας λέω εγώ, ποτέ και πουθενά. Τέσσερα  χρόνια τώρα, ποτέ και πουθενά. Και από εκεί ξεκινάει η κακοδαιμονία του δήμου μας. Θέλω να με πιστέψετε ότι οι διαφορές μας με τον κ. Τσέπελη δεν είναι προσωπικές. Είναι διαφορές στις αρχές και τις αξίες που μας διακατέχουν και θα υπηρετήσουμε με σθένος και πάθος ενώ η σημερινή δημοτική αρχή τις απεμπόλησε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διοίκηση στο δήμο μας. Για ποια αξιοκρατία και διαφάνεια να μιλάμε όταν οι ειδικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής δεν γνωρίζουν που είναι τα γραφεία τους. Όταν μέχρι και χθες, εκδίδονται αποφάσεις για αναθέσεις, στην ουσία έργο για τους «ημέτερους» και βέβαια όταν επί τρία χρόνια δεν έχουν δημοσιευτεί οι ισολογισμοί του δήμου όταν και υποχρεωτικοί από τον νόμο είναι, αλλά και προάγουν την διαφάνεια των οικονομικών. Αυτά και άλλα πολλά δημιουργούν την κύρια πηγή των προβλημάτων στον δήμο μας. Είναι αυτά που κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών όλο και πιο δύσκολη και την εικόνα της πόλης και του δήμος χλωμή. Τους δημότες και κυρίως τους νέους ανθρώπους απαισιόδοξους, το μέλλων μας αβέβαιο και τους νέους να αποχωρούν και να απομακρύνονται από την πόλη μας, κάθε μέρα και περισσότερο.

ΜΑΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Ακολούθως, ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Κοντός με ειλικρίνεια ανέφερε: «Θα είμαι ειλικρινής, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όμως, έχουμε καταρτίσει ένα πλήρες πρόγραμμα αξιόπιστο και ρεαλιστικό που δίνει απαντήσεις στα μεγάλα και στα μικρότερα προβλήματα των δημοτών της. Το πρόγραμμα αυτό, θα αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε από την πρώτη μέρα της ανάληψής μας».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων, αρκεί, όπως επεσήμανε,  να υπάρχει πλήρης και ρεαλιστικό σχέδιο και αυτό υπάρχει, σημείωσε. «Γνώση υπάρχει, Άνθρωπου που να τρέξουν και να δουλέψουν σκληρά, υπάρχουν και πιστεύω ότι όλοι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δυστυχώς, εν έτη 2023 προτεραιότητά μας είναι η ριζική βελτίωση της καθημερινότητάς μας και της ποιότητας ζωής όλων μας. Και λέω δυστυχώς γιατί ζητήματα όπως της καθαριότητας, των αδέσποτων ζώων, της κινητικότητας και της προσβασιμότητας, δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε σήμερα. Θα έπρεπε να ήταν λυμένα και να κοιτάζουμε σήμερα μόνο το πώς να αναπτύξουμε τον δήμο μας, το πώς θα φέρουμε πλούτο και το πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ πέρα».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Κοντός, κάνοντας αναφορά στην προστασία των Ξανθιωτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είπε: «Στην πολιτική προστασία προβλέπουμε σε αποτελεσματικά σχέδια πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στόχος μας είναι να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες. Θα επανα στυστήσουμε  την Δημοτική Αστυνομία. Θα ενισχύσουμε την επιχειρησιακή της ετοιμότητα και την έντονη παρουσία της, κυρίως στο κέντρο της πόλης, με στόχο να λειτουργεί αποτρεπτικά σε παραβατικές ενέργειες και έκνομες πράξεις και φυσικά θα στηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας από τον δήμο μας. Για τα αδέσποτα ζώα, τολμήσαμε μία ανοιχτή συζήτηση και διαβούλευση. Για αυτό ήδη έχουμε ετοιμάσει τις προτάσεις και ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο. Θα διαμορφώσουμε καταφύγιο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς αξιοποιώντας τα μνημόνια συνεργασίας με Φιλοζωικούς οργανισμούς και σωματεία προστασίας αδέσποτων ζώων και όλα αυτά, σύμφωνα με τις ανάγκες των ίδιων των ζώων, αλλά και τις ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

«Και τώρα ας δούμε ένα κρίσιμο θέμα που πολλοί φοβούνται να το αγγίζουν και αυτό είναι το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας που αποτελεί το ύψιστο αγαθό του κάθε ανθρώπου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η κατάσταση των δομών υγείας δεν είναι αρμοδιότητά μας, δηλαδή της δημοτικής αρχής όμως, γνωρίζω πολύ καλά ότι λειτουργούν αυτές με σοβαρές ελλείψεις. Δεσμεύομαι  λοιπόν, ότι ως αυριανός δήμαρχος, μετά την εκλογή μου, το πρώτο ταξίδι θα γίνει στην Αθήνα και θα είναι επίσκεψη στον Υπουργό Υγείας για να του μεταφέρω σε ανώτατο επίπεδο τα προβλήματα των δομών υγείας της περιοχής μας».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο όραμα και την αιτία δημιουργίας της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη Αλλιώς», λέγοντας συγκεκριμένα: «Η Ξάνθη Αλλιώς, γεννήθηκε από το κοινό μας όραμα για μία προοδευτική προσέγγισης της αυτοδιοίκησης. Βάζουμε τον δημότη Πρωταγωνιστή της αλλαγής.  Εκπροσωπούμε το νέο, το διαφορετικό, το καινούριο, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς χωρίς κομματικές ταυτότητες. Σκοπός μας είναι η μετατροπή του δήμου Ξάνθης σε παράγοντα ανάπτυξης με θεμέλιο την βιώσιμη ανάπτυξη και τις σύγχρονες τεχνολογίες και την ριζική ααναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι δεσμεύσεις του υποψηφίου δημάρχου Στράτου Κοντού, καθώς και ο ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, κατά την παρουσίαση των συνοδοιπόρων του, έδωσε ένα άλλο στίγμα από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του και σε όσους άσκησαν ή ασκούν διοίκηση στον δήμο Ξάνθης.

Οι Ξανθιώτες, τις τελευταίες δεκαετίες, χαμένοι, μπερδεμένοι στο τοπικό  πολιτικό σύστημα που είχε σαν προτεραιότητα του την παραμονή του στην εξουσία, δεν τους έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως δεσμεύθηκε στην κεντρική του ομιλία ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Κοντός.

Οι Ξανθιώτες, που δεν είναι συνηθισμένοι να ακούνε δήμαρχο εν ενεργεία ή πρώην δήμαρχο να μιλούν για πιστή τήρηση των νόμων, άκουσαν την δέσμευση του Σ. Κοντού. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα Ξανθιώτικα δεδομένα.

Οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες δήμαρχοι συμπεριλαμβανομένου και του νυν δημάρχου, οι πρακτικές τους ήταν για μεν τους πρώην δημάρχους να κρατηθούν εκείνες οι πολιτικές ισορροπίες, προπομποί της επανεκλογής τους και του νυν δημάρχου να «τακτοποιήσει» προεκλογικά γραμμάτια και «υποχρεώσεις» μακριά από την πιστή τήρηση των νόμων.

Ο Στράτος Κοντός, έξω από την μέχρι τώρα πολιτική πρακτική, μίλησε για πιστή τήρηση των νόμων κάτι που ακούστηκε για πρώτη φορά από υποψήφιο δήμαρχο της Ξάνθης. Σαφέστατα και έχει επίγνωση αυτής της αναφοράς με δεδομένους τους δεσμούς της σημερινής διοίκησης του δήμου με συγκεκριμένες παραβατικές ομάδες της  Ξάνθης.

Τέλος, ο Στράτος Κοντός, αναφέρθηκε στην διαφάνεια της διαχείρισης των πόρων του δήμου που πηγάζουν από το υστέρημα του Ξανθιώτικου Λαού και μίλησε για ανοιχτές πόρτες στην ενημέρωση των δημοτών.

Θα είναι κάτι το πρωτόγνωρό, ένας δήμαρχος της Ξάνθης ή ο εκπρόσωπός του, σε τακτά χρονικά διαστήματα  να καλεί τους δημοσιογράφους  και να ενημερώνει μέσω αυτών τους δημότες της Ξάνθης για το τι έπραξε αλλά και να δέχεται τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που πηγάζουν από τις ανάγκες των δημοτών της Ξάνθης σε μία άμεση ενημέρωση και στην λογική της διαφάνειας. Είναι κάτι ξεχωριστό αλλά και επιβάλλεται.

Τέλος, οι Ξανθιώτες, δεν άκουσαν παρόμοια δέσμευση όπως αυτή του Στράτου Κοντού και αφορά την πίεση της Κεντρικής Διοίκησης που ναι μεν δεν είναι αρμοδιότητας του δήμου, αλλά αφορά άμεσα την υγεία των Ξανθιωτών.

Αυτό για τους Ξανθιώτς που το άκουσαν, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρώτη φορά δήμαρχος προτίθεται, αν τον εκλέξουν οι Ξανθιώτες, να πάει στα υπουργεία όχι για να φωτογραφηθεί, αλλά να ζητήσει, να απαιτήσει αν χρειαστεί πράγματα για τους δημότες του.

Δεσμεύθηκε, όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας των υπουργών, όλων των κυβερνήσεων και την αδιαφορία τους για την σκληρή καθημερινότητα των πολιτών, όμως, δεν είδαμε, τουλάχιστον στην Ξάνθη, εν δυνάμει δήμαρχο να δεσμεύεται για κάτι παρόμοιο.

Στην τελική, οι Ξανθιώτες, ζητούν από τον δήμαρχό τους, να απαιτεί από την απομακρυσμένη κυβέρνηση – την όποια κυβέρνηση- αυτό που δικαιούνται οι δημότες του.

Ναι, αυτή του η δέσμευση, έκανε αίσθηση στου πολίτες και που καταγράψαμε μετά το τέλος της ομιλίας του.

Να του ευχηθούμε καλή δύναμη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ.