Η φανουρόπιταπίτα απόλυτα δεμένη με εθιμοτυπικά της θρησκευτικής παράδοσης, προσφέρεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, προς τιμήν του και για τη σωτηρία της ψυχής της «αμαρτωλής» μητέρας του. Λέγεται ότι η μάνα του Άγιου ήταν γυναίκα που απεχθανόταν τους φτωχούς και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Το φτιάξιμο της πίτας, η μεταφορά της στην εκκλησία και το μοίρασμά της στον κόσμο «κάλυπταν» συμβολικά αυτή την έλλειψη συμπόνοιας και προσφοράς απ’ την πλευρά της, ώστε να συγχωρεθεί.

Η παραδοσιακή φανουρόπιτα θέλει 7 ή 9 υλικά

Η φανουρόπιτα είναι «η πίτα των μονών υλικών», περιλαμβάνει δηλαδή 7 ή 9 και σε κάποιες περιπτώσεις 11 συστατικά, αλλιώς χάνει τη δύναμή της. Δύναμη, η οποία σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση και δοξασία συνίσταται στο «να φανερώνει τα χαμένα» και να «βρίσκει» όσα οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως: υγεία, δουλειά, αγάπη, ακόμη και απολεσθέντα πρόσωπα ή αντικείμενα. Για αυτό και η παρασκευή της δεν περιορίζεται μόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, αλλά φτιάχνεται οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου οι πιστοί ζητούν τη βοήθεια του Άγιου για να βρουν κάτι.

Από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα κέικ 

Η φανουρόπιτα αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα κέικ, καθώς δεν περιέχει βούτυρο και αυγά, πολύ αγαπητό σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήκει στις δημοσιεύσεις ιστοσελίδων με τα περισσότερα κλικ, ενώ κατέχει τη 2η θέση στη δεκάδα των συνταγών που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στο Google το 2019.

Συνταγή για Φανουρόπιτα

Υλικά: 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, ξύσμα από το 1 πορτοκάλι, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια, 1/2  φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες

Εκτέλεση: Χτυπάτε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και αρκετό ξύσμα. Σε άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύετε. Αδειάζετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στη γαβάθα με το μείγμα λαδιού-ζάχαρης αναδεύοντας με το χτυπητήρι. Προσθέτετε τέλος τα καρύδια και τη σταφίδα, αφού τα πασπαλίσετε με λίγο αλεύρι, και ανακατεύετε να μοιραστούν κι αυτά σωστά. Μεταφέρετε το μείγμα σε τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμ. 26-30 εκ. αλειμμένο με λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 45’. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε την πίτα μέσα για 10’ ακόμη. Αν θέλετε πασπαλίζετε με άχνη.