Σειρά επαφών του Βουλευτή Ξάνθης Μ. Μπαράν σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, Δασαρχείο και Δήμο Μύκης

 

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης επισκέφθηκε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής του Νομού Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν ο οποίος συναντήθηκε με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ξάνθης  Πύραρχο κ. Ιωάννη Αραμπατζή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Μπαράν ενημερώθηκε για την υφιστάμενη κατάσταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης και διαπίστωσε πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο κ. Αραμπατζής από την πλευρά του, τόνισε την αναγκαιότητα ίδρυσης μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου στο Δήμο Μύκης λόγω της γεωγραφικής του θέσης, κάτι που έχει επανειλημμένα αναδείξει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στη Βουλή ο κ. Μπαράν. Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής του Ν. Ξάνθης, πρόκειται για μια κατάσταση που αφορά τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στο σύνολο της χώρας μας και οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο από τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τον τόπο μας.

Ξεκινώντας μια σειρά επαφών με τοπικούς φορείς, ο κ. Μπαράν επέλεξε πρωτίστως να επισκεφτεί το Πυροσβεστικό Σώμα, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη όλων των πολιτών στους πυροσβέστες και στους εθελοντές οι οποίοι επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις πληγείσες περιοχές, καλούμενοι να υπερβούν τους εαυτούς τους για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα ο  κ. Μπαράν ανέφερε τα εξής:

«Είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να εκπονηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας που να περιλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Είναι σημαντικό δε να υπάρξουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις υδροδότησης (άλσος των Κιμμερίων) και να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση ειδικά στον πιο ορεινό ιστό της Ξάνθης. Η αυταπάρνηση των πυροσβεστών και η θέληση των κατοίκων – εθελοντών δεν αρκούν για να διαφυλάξουν τα δάση μας. Η πρόληψη είναι το κλειδί για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων που μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.»

Συνεχίζοντας ο κ. Μπαράν επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Δασών Ξάνθης και συνομίλησε με τον Προιστάμενο κ. Χρήστο Μήλιο. Όπως επισήμανε ο κ. Μπαράν: «Ο ρόλος των δασικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικός ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής για τα δάση και τη βιοποικιλότητα τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει να στελεχωθούν πλήρως, με κατάλληλο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν απαλλαγμένες από τα γραφειοκρατικά βάρη, προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Η σύνταξη μελέτης για τη δασική οδοποιία καθώς και η χρηματοδότηση της υπάρχουσας μελέτης  για αντιπυρική προστασία αποτελούν σημαντικά βήματα πρόληψης και προστασίας για όλο τον Νομό μας.»

Τέλος ο Βουλευτής κ. Μπαράν συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μύκης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν στον οποίο παρέθεσε όλους τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες αναφορικά με το σύστημα πυροπροστασίας στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου υπό το φόβο πρόκλησης πυρκαγιάς.  Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, το κονδύλιο για την πυροπροστασία το οποίο λαμβάνει ο Δήμος ετησίως από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ανέρχεται στο ποσό των Τριάντα Εννέα Χιλιάδων Ευρώ μόνο,  για μια περιοχή στην οποία δασικό της οικοσύστημα, μετράει χιλιάδες στρέμματα.

Ο κ. Χουσεΐν ενημέρωσε τον κ. Μπαράν πως ήδη με απόφαση του ΔΣ του Δήμου, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την εύρεση του κατάλληλου κτηρίου στην ευρύτερη περιοχή το οποίο θα στεγάσει το κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος και πως ο Δήμος είναι σε αναμονή αιτήσεων μετά την πάροδο του 20 ημέρου που έχει τεθεί, από όλους τους ενδιαφερόμενους που θα θελήσουν να εκμισθώσουν κάποιο ακίνητό τους για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Μπαράν δεσμεύεται πως θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών και πως δεν θα διαπραγματευτεί την ευθύνη του κράτους να διασφαλίσει ένα δημόσιο σύστημα προστασίας  που εγγυάται την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια σε όλους τους πολίτες του Νομού Ξάνθης.