Σ. Μελισσόπουλος: Αν ήμουν δήμαρχος θα αξιοποιούσα την Πολιτική Προστασία στο έπακρο/ Ναι στην Διαδημοτική συνεργασία

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Με αφορμή το γεγονός ότι παραλίγο η Ξάνθη να γίνει παρανάλωμα του πυρός με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην δασώδη περιοχή του Μέγα Ευμοίρου από φυσικά αίτια, σύμφωνα με την πυροσβεστική (κεραυνός), είναι επιτακτική η ανάγκη οι τοπικές διοικήσεις να έχουν τα αυτιά και τα μάτια ανοιχτά.

Ρωτήσαμε τον υποψήφιο δήμαρχο Ξάνθης Σ. Μελισσόπουλο, αν ήταν στην θέση του σημερινού δημάρχου, τι θα έκανε για να προλάβει το κακό ή με άμεση υποστήριξη στην  Π.Υ. Ξάνθης να αποσοβήσει τον κίνδυνο στα πρώτα λεπτά της εμφάνισης πυρκαγιάς, και κατά την γνώμη του, τι έπρεπε και τι πρέπει να κάνει ο δήμαρχος Τσέπελης για να στηρίξει και να προλάβει το κακό.

Η απάντηση του Μελισσόπουλου άμεση. Πιστή εφαρμογή των σχεδίων της πολιτικής προστασίας, αξιοποίηση στο έπακρο του προσωπικού και των οχημάτων για να προληφθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα μία τυχόν πυρκαγιά από φυσικά αίτια ή ανθρώπινη παράληψη.

Άμεση και λεπτομερή αντιπυρική προστασία του περιαστικου δάσους και της δασώδους περιοχής της Σταυρούπολης, για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Δίνει μεγάλη προσοχή στο θέμα της συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς και θεσμούς, θα πρέπει ο δήμος να λειτουργήσει στα πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της πρόληψης της πυρκαγιάς μέσα στην Π.Ε. Ξάνθης.

ΔΙΑΔΙΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Άλλη μία σοβαρή πρόταση που έθεσε ο Σ. Μελισσόπουλος στο θέμα της πρόληψης της πυρκαγιάς, στην λογική αν καεί το σπίτι του γείτονα, κοντά είναι και το δικό σου. Στενή συνεργασία των Πολιτικών Προστασιών των δήμων της Ξάνθης, όπου ο ένας δήμος θα μπορούσε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την εμπειρία στο θέμα της οργάνωσης, αναφορικά με την πρόληψη της πυρκαγιάς.

ΖΩΝΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Είδε θετική την προσπάθεια του δημάρχου Τσέπελη για την διάνοιξη ζώνης πυρασφαλείας στο Σαμακώβ, όμως, καυτηρίασε το γεγονός ότι ούτε σαν επικεφαλής των παρατάξεων, ούτε ως δημοτικό συμβούλιο τυγχάνουν κάποιας ενημέρωσης για το τι έπραξε ή τι πράττει στο θέμα της πυρασφάλειας του δήμου Ξάνθης και ότι μαθαίνουμε, το μαθαίνουμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπλήρωσε, με αποτέλεσμα και εμείς να μην έχουμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κόσμο μας για το που βρίσκονται αυτές οι διαδικασίες.

Ως αντιπολίτευση ελέγξατε την δημοτική αρχή για τα κονδύλια που πήρε από τα συναρμόδια υπουργεία αναφορικά πάντοτε με την πυρασφάλεια;

«Όχι δεν έχουμε εικόνα. Ενημερωνόμαστε και εμείς από τα μέσα ενημέρωσης και την αναφορά που γίνεται στην τυπική διαδικασία για την αγορά κάποιων οχημάτων για αυτόν τον σκοπό. Ναι, ελέγχουμε επανειλημμένα την δημοτική αρχή για όλα τα θέματα, όμως, κατά συνήθεια η δημοτική αρχή δεν απαντά, δεσμεύεται ότι θα απαντήσει αλλά δεν το κάνει άμεσα και το θέμα πλέον χάνει την επικαιρότητά του. Όχι, δεν έχουμε εικόνα για τον σχεδιασμό της πυρασφάλειας, δεν έγινε κάποια σύσκεψη με την συμμετοχή μας, και γενικά ο δήμαρχος δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και πράττει ότι του καπνίσει. Δεν απαντά στα θεσμικά μας ερωτήματα με αποτέλεσμα να μην έχουμε σαφή εικόνα του σχεδιασμού του. Όχι μόνο στην πυρασφάλεια, αλλά και σε θέματα που άπτονται των προβλημάτων των συνδημοτών μας. Εμείς αν ο Ξανθιώτικος λαός μας τιμήσει με την ψήφο του στις ερχόμενες εκλογές, δεν θα λειτουργήσουμε έτσι. Θέλουμε την συνεργασία όλων και δεσμευόμαστε ότι θα υπάρχει αλληλοενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων για το καλό της πόλης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ