Πόδια του συνοδηγού πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Λίγο πριν τις διακοπές και πριν φύγει ο Ιούλιος για να δώσει την θέση του στον Αύγουστο, ο Συμεών Συμεωνίδης, υπεύθυνος της ομώνυμης σχολής οδηγών στην Ξάνθη και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη ΕΜΠΡΟΣ και επικεφαλής τον Σ. Μελισσόπουλο, δίνει ίσως την πιο σημαντική συμβουλή στους συνοδηγούς αυτή την φορά των αυτοκινήτων που ενώ απολαμβάνουν το ταξίδι τους,  έχουν τα πόδια απλωμένα πάνω στο ταμπλό.

Δυστυχώς αυτή η απόλαυση, μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση ατυχήματος για τον συνοδηγό του αυτοκινήτου.

Διαβάστε λοιπόν τι λέει ο Σίμος Συμεωνίδης ως έμπειρος εκπαιδευτής οδηγών στην Ξάνθη:

Έφτασε το καλοκαιράκι ξεκινήσαν οι διακοπές και οι βόλτες στις παραλίες καθώς και πολλά όμορφα τριήμερα.

Η χρήση του αυτοκινήτου είναι λίγο περισσότερη τους καλοκαιρινούς μήνες…

Πολλές φορές θα συναντήσουμε οχήματα που ο συνοδηγός θα έχει χαλαρώσει στο κάθισμα, θα πίνει το καφεδάκι του θα απολαμβάνει το τοπίο  και θα έχει τοποθετήσει τα πόδια του επάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου ώστε να είναι «και καλά»  πιο άνετα.

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν σκέφτονται τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια «αθώα» συνήθεια σε περίπτωση ατυχήματος. Όλοι είναι της λογικής «έλα μωρέ σε μας θα συμβεί κάποιο ατύχημα;»

Κι όμως ΝΑΙ σε σένα θα συμβεί ένα τροχαίο..

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση.

Τα απλωμένα τα πόδια πάνω στο ταμπλό μπορούν να επιφέρουν σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης. Και αυτό ισχύει είτε το αυτοκίνητο έχει αερόσακο είτε όχι, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι όταν υπάρχει αερόσακος, καθώς ακόμα και μια σύγκρουση με λίγα χλμ. αρκεί.

Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης και εφόσον το όχημα είναι εξοπλισμένο με αερόσακους , η δύναμη και η ταχύτητα με την οποία σκάει και απλώνεται ο αερόσακος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο αερόσακος φουσκώνει μέσα σε 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου και η ταχύτητα ανοίγματος συνήθως είναι 150 – 200 μίλια/ώρα (240 – 320 χλμ./ώρα).

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε είτε η ταχύτητα του αυτοκινήτου μας είναι μικρή ή μεγάλη, πολύ πιθανό είναι σε μια σύγκρουση να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος και να έχουμε πολύ σοβαρό τραυματισμό των ποδιών ( τα γόνατα θα χτυπήσουν με δύναμη στο πρόσωπο) και φυσικά θα υπάρξει σοβαρός τραυματισμός στη λεκάνη λόγω της υπερέκτασης των ποδιών (μιλάμε για πολύμηνο τραυματισμό πιθανή αναπηρία ίσως και θάνατο)σε περίπτωση που έχουμε τα πόδια μας τεντωμένα επάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Ο συνοδηγός για να αντιδράσει σε περίπτωση ατυχήματος και να κατεβάσει τα πόδια του από το ταμπλό είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου χρόνος που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

Βέβαια μπορούμε να γράψουμε πολλά πολλά ακόμη στο τι θα συμβεί όταν έχουμε τα πόδια μας στο ταμπλό του αυτοκινήτου καθώς και να αναφέρουμε πάρα πολλά περιστατικά ως παραδείγματα… αυτό όμως θα μας κουράσει όλους.

Γι αυτό λοιπόν καθόμαστε σωστά όπως προβλέπετε από το νόμο σε όρθια θέση, ώστε να είμαστε σωστά προστατευμένοι.

Φυσικά φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας που μας δένει με τη ζωή μας…

Καλό καλοκαίρι, καλές βόλτες, μικρές συμβουλές που σώζουν ζωές.

Συμεωνίδης Συμεών

Εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής.