ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΟΦΙΑ ΨΩΜΑ: ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ;

Επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας της Σοφίας Ψωμά, πρώην “εξ απορρήτων¨ του δημάρχου Μ. Τσέπελη, σε δημοτική σύμβουλο της διοικούσας παράταξης, με αφορμή την παραίτηση του Γ. Ζερενίδη, αξίζει ο κόπος να δει κανείς την πολιτική της πορεία, αν ποτέ υπήρξε, στα του δήμου Ξάνθης.

Γράφτηκαν τόσα πολλά για την κυρία Ψωμά από τα φιλικά και καλοπληρωμένα τοπικά ΜΜΕ, από τον «μέντορά» της, δήμαρχο Ξάνθης Μ. Τσέπελη, που θαρρεί κανείς, με τόσα που διάβασε και άκουσε,  πώς είναι το πρόσωπο κλειδί, το σπουδαίο, το πολιτικά λαμπερό και άμεσα συνδεδεμένο με την ευημερία του τόπου και γενικότερα της ύπαρξης της Ξάνθης.

Ο  μέσος φαμιλιέρης Ξανθιώτης, που τα βγάζει δύσκολο πέρα, αναρωτιέται αν τελικά στην Ξάνθη, αρκεί να διαθέτει κανείς λαμπερή παρουσία, για να πάει μπροστά ο τόπος;

Πέρα από όλα αυτά, με την ορκωμοσία της σε δημοτικό σύμβουλο, η Σοφία Ψωμά, απέκτησε πλέον και με την υπογραφή του Μ. Τσέπελη, πολιτική οντότητα.

Τι θα την κάνει; Θα δείξει το μέλλον, μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Αν σκεφτεί κανείς ότι θεωρητικά, μέχρι σήμερα που ήταν Γενική Γραμματέας του δήμου Ξάνθης και είχε υποχρέωση να συντονίζει το έργο των υπηρεσιών του δήμου, προς όφελος του δημότη – αυτό οι δημότες της Ξάνθης δεν το πήραν χαμπάρι –  και είχε καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα η παρουσία της και η θέση που της έδωσε ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης με την σχετική θεσμική και οικονομική αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος, η κυρία Ψωμά, μέχρι σήμερα εκ της θέσης της,  δεν είχε πολιτικό λόγο. Αν είχε πολιτικό λόγο στην συνεχή στην ζύμωσή της με την πολιτική ηγεσία του δήμου, αυτό δεν το γνωρίζουμε.

Με την ορκωμοσία της σε δημοτικό σύμβουλο,  απέκτησε πολιτικό λόγο. Τι θα τον κάνει; Θα δείξει.

Παρακολουθώντας την πορεία της κυρίας Ψωμά όπου, από μη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος, σε πρώτη τη τάξη «κουμανταδόρου»  στην υπηρεσιακή διοίκηση του δήμου, εξελίχθηκε στην εξ απορρήτων του δημάρχου και όταν ο ρόλος αυτός έφτανε προς το τέλος και στην προσπάθεια να διασωθεί το πολιτικό της προφίλ, δεν γνωρίζουμε αν διέθετε από αυτό, η παραίτηση του Γ. Ζερενίδη, της έδωσε την ευκαιρία με την ορκωμοσία της, να εξελιχθεί και σε εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο.

Πιστεύουμε ότι η πορεία της Σοφίας Ψωμά, είναι η ενσάρκωση του ονείρου των γυναικών της Ξάνθης, που θέλουν να «πετύχουν» διαθέτοντας και τα ανάλογα προσόντα και που την κατάλληλη στιγμή, βρέθηκαν στον κατάλληλο χώρο και χρόνο, άδραξαν την ευκαιρία να αναδειχθούν και να πετύχουν την ενίσχυση  της προσωπικής και οικονομικής  τους οντότητας.

Όλο αυτό το περιτύλιγμα, θα μπορούσε να το πετύχει μόνο με την είσοδο της στο πολιτικό σύστημα που διαφεντεύει την Ξάνθη την τελευταία τετραετία και αυτό έκανε.

Θα μπορούσε άλλωστε, οποιαδήποτε γυναίκα να το κάνει, αν διέθετε τα προσόντα του πολιτικού ελιγμού και φυσικά της λαμπερής της προσωπικότητας.

Αν η ίδια η πολιτική στην Ξάνθη,  κέρδισε κάτι από την κυρία Ψωμά … Μάλλον η παρουσία της στο πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης, πέρασε απαρατήρητη και όλοι θυμούνται τις λαμπερές στιγμές που αποθανάτιζαν στα φωτογραφικά ενσταντανέ,  τα φιλικά μέσα ενημέρωσης του δημάρχου και πέραν τούτου ουδέν.

Πολιτικά η κυρία Ψωμά, θυμίζει μία φιάλη – όσο περίτεχνη και  αν είναι – κενού περιεχομένου.

Η προσωπική της ανέλιξη στο βάθρο της εξουσίας, φαίνεται ότι ήταν καλά σχεδιασμένη με το όποιο – κόστος – και θεωρείτε πετυχημένη, έξυπνη και διορατική.

Αυτά τα χαρίσματα, πρέπει να έχει ένας πολιτικός όταν αρχίζει και σχεδιάζει, επιβάλλει, εισηγείται πρωτοβουλίες για το καλό των Ξανθιωτών.

Είναι μοναδική ευκαιρία για την πόλη, τώρα που η κυρία Ψωμά αναδείχθηκε και με την πολιτική της ιδιότητα, να εισηγηθεί, προτείνει, πιέσει για να πετύχει ένα μικρό κομμάτι για το καλό του τόπου.