ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Παρασκευή 30-06-2023        Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης. 

ΩΡΑ: 19:00-21:00                    Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό                                                                                                                        

                                               Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Βελόνης.

Σάββατο 01-07-2023               Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                 Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ποταμιᾶς.

Κυριακή 02-07-2023             Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Παντελεήμονος Δαφνῶνος.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝ ΜΠΑΙΡΑΜ

Μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Κουρμπάν Μπαϊραμιοῦ ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ξάνθης καί Περιθεωρίου εὔχεται εἰς τούς ἑορτάζοντες συμπολίτες μας Μουσουλμάνους, χρόνια πολλά, ὑγεία καί κάθε καλό γιά τήν εἰρήνη καί τήν προκοπή τοῦ τόπου μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

«Κύριε, δεν είμαι άξιος να σε δεχτώ στο σπίτι μου, πες όμως μόνο ένα λόγο, και θα γιατρευτεί ο δούλος μου».

Την θεραπεία του δούλου του εκατόνταρχου μας υπενθυμίζει η σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Συγκεκριμένα ένας εκατόνταρχος, ένας ειδωλολάτρης αξιωματικός, χωρίς κανένα φως θεογνωσίας, χωρίς καμία γνώση θεότητος του Χριστού ζητεί μία μεγάλη χάρη από τον Χριστό και ευθύς την λαμβάνει. Ποιά; Να θεραπεύσει ένα παράλυτο δούλο που τον αγαπούσε και κινδύνευε να πεθάνει. Παρακάλεσε τον Χριστό και ο Κύριος τον θεράπευσε παρευθύς.

Τούτο το περιστατικό δημιουργεί μία απορία. Εδώ έχουμε ένα ξένο που κάνει μία δέηση προς τον Χριστό και ευθύς επιτυγχάνει. Εμείς Χριστιανοί. Όχι «ξένοι και πάροικοι», όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος, αλλά συμπολίτες των Αγίων και οικείοι του θεού, αδελφοί του Χριστού, γεννημένοι και αναθρεμμένοι μέσα στην Εκκλησία Του, φωτισμένοι από την πίστη Του, του ζητούμε πότε την μία πότε την άλλη χάρη και η επιτυγχάνουμε αργά και με πολλή δυσκολία, η δεν επιτυγχάνουμε. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Ο Θεός είναι Πατέρας μας και δεν είναι δυνατόν να μην μας εισακούσει. Μας υποσχέθηκε ότι θα μας δίνει αυτό, που θα του ζητήσουμε. «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, κρούετε, και ανοιγήσεται».

Το πρώτο βήμα της λυτρώσεως είναι η συναίσθηση της αναξιότητας, το ξεγύμνωμα του εαυτού μας από όλα τα οχυρά που κτίζουμε συνήθως για να σταθούμε με πολλές αξιώσεις μέσα στη ζωή, να δείξουμε στους άλλους την δύναμή μας, να πείσουμε και μας τους ίδιους για την υπεροχή μας. Κι όλα αυτά τα οχυρά όχι μόνο μας αποξενώνουν από τον ίδιο τον εαυτό μας, γιατί μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά απ’ ο,τι είμαστε στην πραγματικότητα, αλλά και εμποδίζουν την πραγματική επικοινωνία μας με τον Θεό και τους ανθρώπους. Δημιουργούν αυταπάτες που αποβαίνουν πολλές φορές ολέθριες.

Η προειδοποίηση του Χριστού είναι σκληρή αλλά και κατηγορηματική, και δεν απευθύνεται μόνο στους Ισραηλίτες αλλά και σε κάθε χριστιανό που έχει την ψεύτικη βεβαιότητα και την εξωτερικά μόνο προβαλλόμενη και επιβαλλόμενη ιδιότητα του υιού της βασιλείας: «Θα έρθουν πολλοί από ανατολή και δύση και θα καθίσουν μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ στο τραπέζι της βασιλείας των ουρανών, ενώ οι κληρονόμοι της βασιλείας θα πεταχτούν έξω στο σκοτάδι». ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ