ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

 

Μεταφέρουμε αυτούσια την επιστολή εργαζομένου της ΔΕΥΑΞ και την επιστολή δανειστήκαμε από τον ΜΑΧΗΤΗ προκειμένου οι αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ας ελέγξουν για του λόγου το αληθές.

 

ΠΡΟΣ

 

ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ κ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΕΠΕΛΗ

 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ κ.ΣΑΒΒΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟ

 

Ξάνθη, 10 Ιανουαρίου 2023

 

Αξιότιμοι Κύριοι

 

Είμαι εργαζόμενος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης. Από την Επιχείρηση διαβιώνω εγώ και η οικογένειά μου. Άλλους πόρους δεν έχω.

 

Αναγκάζομαι να σας απευθυνθώ ανώνυμα από φόβο. Φόβο που καλλιέργησε την τελευταία τριετία με την διοίκησή του ο νυν Πρόεδρος της Επιχείρησης.

 

Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΞ γνωρίζουμε για την δίωξη δύο εξαίρετων συναδέρφων μας από τον νυν Πρόεδρο.

 

Γιατί; Γιατί εκτελούσαν νόμιμα και ανιδιοτελώς την υπηρεσία τους. Γιατί δεν δέχτηκαν τις παράνομες πράξεις του Προέδρου της Επιχείρησης.

 

Από τα πραγματικά γεγονότα που θα σας παραθέσω, θα φανεί ο λόγος. Ο φόβος, οι διώξεις και οι μεθοδεύσεις για αυτά που επιδιώκει ο Πρόεδρος.

 

Και ποιοι εμπλέκονται σε αυτά.

 

Έτος: 2018

 

Τίτλος Προμήθειας: «Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τοπικών σταθμών ελέγχου για το σύγχρονο έλεγχο του εξωτερικού υδραγωγείου, των διαρροών, της ποιότητας και της απολύμανσης του πόσιμου νερού στο Δήμο Ξάνθης – Επέκταση υφιστάμενου συστήματος Τηλε-Ελέγχου / Τηλεχειρισμού».

 

Προϋπολογισμός: 1.794.443,68 ευρώ

 

Προμηθευτής: Ο.Τ.Ε. Α.Ε.

 

Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2022.

 

Η προμήθεια περιελάβανε:

 

-Ένα σύστημα αυτόματης διαχείρισης, ελέγχου διαρροών, ελέγχου ποιότητας και απολύμανσης του πόσιμου νερού, το οποίο θα εγκατασταθεί στο δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας της Σταυρούπολης

 

-Το δίκτυο θα αποτελέσει την επέκταση του ήδη εγκατεστημένου και εν λειτουργία, προ ενδεκαετίας, συστήματος Τηλε-Ελέγχου / Τηλεχειρισμού MOSCAD (Motorola SCADA)

 

-Το εγκατεστημένο σύστημα MOSCAD περιλαμβάνει ένα (1) Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ) και είκοσι (20) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ)

 

-Η προτεινόμενη πράξη αναβαθμίζει τη λειτουργία των υφιστάμενων ΤΣΕ και ταυτόχρονα επεκτείνει το σύστημα με πενήντα έξι (56) νέους ΤΣΕ, οι οποίοι θα ελέγχουν τη λειτουργία 56 υφιστάμενων γεωτρήσεων, δεξαμενών και αντλιοστασίων του εξωτερικού υδραγωγείου στο Δήμο

 

-Οι 56 νέοι ΤΣΕ θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο σύστημα, θα επικοινωνούν ανταλλάσσοντας δεδομένα με το ίδιο ασύρματο δίκτυο.

 

Η προμήθεια ολοκληρώθηκε το τέλος του έτους 2020, επί διοίκησης του νυν Προέδρου της Επιχείρησης και ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ.

 

ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.

 

Γιατί δεν λειτούργησε; Γιατί πληρώθηκε η σύμβαση; Υπήρξε έλεγχος;

 

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ έκανε έλεγχο ολοκλήρωσης της πράξης; Έκανε έλεγχο επαλήθευσης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του δικαιούχου (Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.), ο σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων -υποχρεώσεων του Δικαιούχου μετά την ολοκλήρωση της πράξης;

 

Αλλά αυτό είναι το 1ο βήμα στο όραμα του νυν Προέδρου της Επιχείρησης για την αναβάθμιση της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. Έπονται άλλα τρία.

 

Έτος: 2021

 

Τίτλος Προμήθειας: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού του έργου WRESTLE – Joint Water Resources management System for Long-Term Efficiency του προγράμματος συνεργασίας INTERRΕG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020»

 

Προϋπολογισμός: 108.201,16 ευρώ

 

Προμηθευτής: Ν.ΜΠΑΚΑΛΙΔΗΣ Ι.Κ.Ε. (Κομοτηνή)

 

Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

 

Έτος: 2021

 

Τίτλος Προμήθειας: «Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης του έργου WRESTLE – Joint Water Resources management System for Long-Term Efficiency του προγράμματος συνεργασίας INTERRΕG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020» Προϋπολογισμός: 14.136,00 ευρώ.

 

Προμηθευτής: ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. (Κομοτηνή).

 

Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

 

Οι προμήθειες περιλάμβαναν:

 

-την επέκταση του υφισταμένου συστήματος Τηλε-ελέγχου – Τηλε-χειρισμού με τρείς (3) νέους Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου,

 

-την τοποθέτηση εκατό (100) ηλεκτρονικών υδρομέτρων κατανάλωσης,

 

-την προμήθεια φορητού εξοπλισμού εύρεσης αφανών διαρροών,

 

-την ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία δύο (2) πληροφοριακών συστημάτων για την παρακολούθηση του νερού.

 

ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

 

Και αυτές οι προμήθειες ολοκληρώθηκαν και παραλήφθηκαν πάλι με ελλείψεις. Πληρώθηκαν οι προμηθευτές και μάλιστα με επιπλέον ποσό.

 

Επίσης, έγιναν παράνομες συνδέσεις στο δημοτικό ηλεκτρικό δίκτυο, χωρίς καμία έγκριση, αυθαίρετα.

 

Επίσης, δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές για τις παροχές ρεύματος με αποτέλεσμα να εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών.

 

Επίσης, πολλές εργασίες γίνανε από τεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας ενώ απαγορεύεται, γεγονός που το τονίσαμε, εμείς οι εργαζόμενοι, επανειλημμένα στον Πρόεδρο αλλά…

 

Υπήρξε έλεγχος;

 

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ έκανε επιτόπιο έλεγχο ολοκλήρωσης της πράξης;

 

Έτος: 2022

 

Τίτλος Προμήθειας: «Έλεγχο διαρροών ύδρευσης στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης – καταμέτρηση δεδομένων κατανάλωσης στον Δήμο Ξάνθης»

 

Προϋπολογισμός: 6.169.797,32 ευρώ.

 

Προμηθευτής: διαγωνισμός σε εξέλιξη.

 

Η προμήθεια περιλαμβάνει (ΠΑΛΙ) επέκταση του υφισταμένου συστήματος Τηλε-ελέγχου – Τηλε-χειρισμού, (ΠΑΛΙ) ανάπτυξη νέων Τοπικών Σταθμών Ελέγχου, (ΠΑΛΙ) τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομέτρων κατανάλωσης, (ΠΑΛΙ) ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων για την παρακολούθηση του νερού.

 

Δηλαδή, η Δημοτική Επιχείρηση με τέσσερις (4) διαγωνισμούς ξοδεύει πάνω από οκτώ εκατομμύρια ευρώ για συστήματα αμφιβόλου απόδοσης και για προμήθειες που δεν ολοκληρώνονται αλλά αλληλοκαλύπτονται.

 

Και ο δημότης συνεχίζει να πληρώνει ακριβό νερό ενώ η Επιχείρηση οδηγείται στην χρεοκοπία.

 

Στον διαγωνισμό υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά !!!. Γιατί;

 

Μα φυσικά λόγω των δικαιολογητικών που ζητήθηκαν και των κριτηρίων ανάθεσης (βαθμολόγηση προσφορών), τα οποία το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι «δεν επιτρέπουν να διαγνωστεί η πραγματική βάση της εκτίμησης και παρέχουν ευρύτατα περιθώρια αυθαιρεσίας». ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ !!!

 

Στον διαγωνισμό συνέβησαν τα εξής:

 

-Μειοδότης και μοναδικός συμμετέχον στον διαγωνισμό ήταν οι Ν.ΜΠΑΚΑΛΙΔΗΣ Ι.Κ.Ε. και ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. !!!!!

 

Δηλαδή, οι ίδιες εταιρίες που εκτέλεσαν τις ελλιπέστατες προμήθειες του έτους 2021 και μάλιστα με μηδενική έκπτωση επί του προϋπολογισμού !!!!!!!.

 

-Στην διακήρυξη του έργου αναφέρεται ότι με την υποβολή του χρονοδιαγράμματος της προμήθειας, ο προμηθευτής δικαιούται 20% προκαταβολή επί του συνολικού τιμήματος της προμήθειας.

 

Δηλαδή με το «καλημέρα», η ΔΕΥΑΞ θα προκαταβάλει στον προμηθευτή 1.230.000 ευρώ !!!.

 

-Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο στάδιο του ελέγχου απέρριψε τον διαγωνισμό λόγω των αδιαφανή κριτηρίων.

 

-Σύσσωμοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ αρνήθηκαν, προς τιμή τους, να υπογράψουν τις σχετικές αποφάσεις και ζήτησαν την ματαίωση του διαγωνισμού και την επανα-δημοπράτησή του έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, προς όφελος της Επιχείρησης.

 

Οι καυγάδες μεταξύ του Προέδρου, του νομικού συμβούλου και των συμβούλων ακουγόταν μέχρι τον προαύλιο χώρο του κτιρίου.

 

-Ο νομικός σύμβουλος της Επιχείρησης, ευθυγραμμισμένος πλήρως με την πλευρά του Προέδρου, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει και να απειλήσει τους συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ.

 

-Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ, ενώ γνώριζαν την υπόθεση, περιέργως δεν εμφανίστηκαν στις συνεδριάσεις για να υπερασπιστούν το συμφέρον της επιχείρησης.

 

Γιατί η Αντιπολίτευση σιωπά;

 

Γιατί ο νομικός σύμβουλος απείλησε συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ;

 

Γιατί οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΞ που μετέχουν στην επιτροπή του διαγωνισμού προμήθειας είναι οι ίδιοι που εκτελούσαν εργασίες (παράνομα) των προμηθειών προηγούμενων ετών;

 

Γιατί δεν γίνεται έλεγχος των εν λόγω προμηθειών είτε εξωτερικός από ανεξάρτητες Υπηρεσίες είτε από τους συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ;

 

Γιατί μικρή ομάδα ανθρώπων κάνουν ότι θέλουν στην Επιχείρηση και την οδηγούν σε χρεοκοπία;

 

Υπάρχουν τα χρήματα για την δαπάνη του ΦΠΑ ύψους 1.194.150 ευρώ τα οποία θα πληρώσει η ΔΕΥΑΞ από το ταμείο της;

 

Έγινε έλεγχος επί αυτού, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη και μια άλλη δημοπρασία προμήθειας ύψους 5.774.775 ευρώ που αφορά στην αναβάθμιση των γεωτρήσεων και αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΞ;

 

Και σε αυτό τον διαγωνισμό προμήθειας έχουμε (ΠΑΛΙ) συμμετοχή μιας μόνο εταιρίας με έδρα (ΠΑΛΙ) από Κομοτηνή;

 

ΣΥΜΠΤΩΣΗ; Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα αδυνατεί να εκτελέσει τις εν λόγω προμήθειες;

 

Η συνολική δαπάνη ΦΠΑ και για τις δύο προμήθειες που οφείλει να πληρώσει η ΔΕΥΑΞ από το δικό τους ταμείο ξεπερνά 2.300.000 ευρώ, συν τα άλλα έργα που εκτελεί.

 

Έγινε έλεγχος για την ανάληψη αυτής της οικονομικής υποχρέωσης;

 

Όλη Ξάνθη γνωρίζει ότι το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ομβρίων της πόλης έχει ξεπεράσει το οριακό σημείο της ικανότητάς του λόγω παλαιότητας (με μια βροχή υπερχειλίζουν τα νερά και πετάγονται οι σχάρες με κίνδυνο ατυχήματος, το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει βλάβες καθημερινά κλπ) και ο Πρόεδρος προμηθεύεται συστήματα ελέγχου; Ενός δικτύου που δεν λειτουργεί και θέλει αντικατάσταση; Είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια σπατάλη δημόσιου χρήματος; Γιατί;

 

Τέλος, τι γίνεται με τις οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης στην Δ.Ε.Υ.Α. Νέστου; Τι γίνεται με τις ανείσπρακτες οφειλές; Που οδηγείται η Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.;

 

Εμείς, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΞ θλιβόμαστε. Γιατί πάνω από όλα ζούμε σε αυτή την πόλη και την αγαπάμε, και αγωνιζόμαστε για αυτήν με καθημερινή και επίπονη εργασία.

 

Και δεν είναι μόνο αυτά.

 

 

 

 

 

Το θράσος του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ είναι τέτοιο που έστειλε συνεργείο της Επιχείρησης για να καθαρίσει και να υδροδοτήσει από παροχή του Δήμου Ξάνθης την επιχείρηση παιδότοπου που λειτουργεί ο ίδιος στο πρώην Γήπεδο ΑΟΞ. Το γεγονός αυτό το κατήγγειλε σε άρθρο η εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ αλλά αυτός και οι υπάλληλοι που τον στηρίζουν δεν πτοήθηκαν.

Σας παρακαλώ να γίνει έλεγχος των αρχικών προμήθειων έτους 2018 και έτους 2021 ως προς την παραλαβή τους και την λειτουργία τους, σε συνάρτηση με την νέα προμήθεια, για την προστασία της επιχείρησης.

 

Είτε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ..

 

Είτε από τους συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΞ, όπως έχουν υποχρέωση.

 

Είτε από οποιαδήποτε ανεξάρτητη Υπηρεσία.

 

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η δαπάνη του Δημοσίου Χρήματος και η λειτουργία της Επιχείρησης.

 

Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν εκείνοι που δεν σέβονται και περιφρονούν το κοινωνικό σύνολο και δεν διστάζουν να μετατρέψουν μια κοινωφελή δημοτική επιχείρηση σε δική τους επιχείρηση.

 

Πριν είναι πολύ αργά …

 

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΕΥΑΞ.

 

Την επιστολή την κοινοποιώ:

 

-Στον κ.Εισαγγελέα Ξάνθης.

 

-Στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

 

-Στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για έλεγχο της προμήθειας έτους 2018.

 

ΠΗΓΗ: ΜΑΧΗΤΗΣ