Πυραυλική ομπρέλα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου… «χθες».

Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΧΑΝΙΑ ΝΑ «ΞΥΠΝΗΣΕΙ» ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΩΖΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΑΙΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΑ  ΞΕΝΑ, ΑΠΛΑ, ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΑΙΡΩΝ.

Τα αβύθιστα αεροπλανοφόρα  (νησιά) του ανατολικού Αιγαίου και οι ακατανόητες εξοπλιστικές επιλογές των Αθηνών.

Πολύ σωστά η Ελλάδα επενδύει σε ακριβό στρατιωτικό υλικό προκειμένου να προστατεύσει την ακεραιότητα της πατρίδας.

Όμως, προκαλεί σκέψεις η αδιαφορία(;) η πρόθεση της Ελλάδος να μην αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία αλλά και η άρνηση της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που πηγάζουν από την συμπεριφορά της Άγκυρας και την εκπεφρασμένη πρόθεση της  να «έρθει βράδυ» σε κάποιο από τα νησιά μας.

Αυτό είναι δεδομένο. Κάποια στιγμή, σε κάποια χρονική συγκυρία, ανεξάρτητα αν θα είναι ο Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας ή κάποιος άλλος, η Τουρκία θα επιχειρήσει κατάληψη κάποιου νησιού ή βραχονησίδας για να σύρει από την «μύτη» την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με λίγα λόγια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με οποιονδήποτε τρόπο θα πρέπει να ενισχυθούν πάση θυσία με πυραυλικά συστήματα τα οποία μπορεί να μην σταματήσουν την Τουρκία όταν θα προσπαθήσει επέμβαση σε κάποιο από τα νησιά μας, αλλά να ξέρει ότι τίμημα που θα πληρώσει, θα είναι πολύ βαρύ.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε με ποιον γνώμονα οι επιφορτισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί υπεύθυνοι για την ασφάλεια της χώρας, λειτουργούν και αδιαφορούν(;) δεν θέλουν να χαλάσουν το «χατίρι» των Αμερικάνων(;) παραβλέποντας ουσιώδη θέματα για την ασφάλεια της Χώρας.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η  πολιτική της Ελλάδος, συμβαδίζει, λέγεται, με την Εξωτερική Πολιτική της Αμερικής και ίσως αυτή η πρωτοβουλία της Ελλάδος, δηλαδή να εξοπλίσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πυραυλικά συστήματα που σίγουρα θα έκαναν την Τουρκία να σκεφτεί δυο φορές τυχόν αποβατική προσπάθεια, προφανώς «κολλάει» στην Εξωτερική πολιτική της Αμερικής, η οποία προφανώς για να κρατήσει την περίφημη ισορροπία 7 προς 10, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και η Ελλάδα ως στενός ακόλουθος αυτής της πολιτικής, δεν πιέζει περαιτέρω την Αμερική για στήριξη σε αυτήν την πολύ αναγκαία, κατά την γνώμη μας κατάσταση, αλλά και την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από την πλευρά της Τουρκίας.

Η ελληνική ηγεσία, οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, εξοπλίζοντας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς που θα μπορούν να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο Ισραήλ θα έχει αντιρρήσεις στην αποδέσμευση προς την Ελλάδα των βαλλιστικών πυραύλων LORA, λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεων με την Άγκυρα, υπάρχει πάντα η εναλλακτική της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας και ακόμη ακόμη της Γερμανικής εναλλακτικής.

Ενδεχομένως και μέσω της στενής σχέσης που έχει αναπτύξει με τα ΗΑΕ. Τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να φέρει και την απαραίτητη τεχνογνωσία.

 

Τέλος, καμία πρόοδος δεν έχει επίσης αναφερθεί στο πρόγραμμα μερικού εκσυγχρονισμού των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Όσο δε για την αμυντική βιομηχανία, ανεξάρτητα ίσως αν δυσαρεστήσει κάποιους προμηθευτές του Ελληνικού Στρατού, έπρεπε να είχε ξεκινήσει τις παραδόσεις πολεμικού υλικού στις Ένοπλες Δυνάμεις «χθες».

Επιτέλους η πολιτική ελίτ αυτού του τόπου, ας κοιτάξει τα δικά της Εθνικά συμφέροντα χωρίς να προσπαθεί να τα συμπτύξει στα συμφέροντα άλλων δυνάμεων που έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή μας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ