Οι «περίεργες» μεταδημοτεύσεις – καταγγελία της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης – Τι απαντά ο Υπουργός Εσωτερικών στην Ελληνική Λύση

ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΠΟ ΜΥΚΗ, ΑΒΔΗΡΑ  ΚΑΙ ΤΟΠΕΙΡΟ

“Μυρουδιά” δεν παίρνουν τα υπουργεία για το τι κάνουν οι δήμαρχοι

ΘΕΜΑ:         «Καταγγελίες  μερἰδας   της   αντιπολίτευσης   του   Δήμου                           Ξάνθης    για εκατοντάδες “περίεργες” μεταδημοτεύσεις»

Κύριε Υπουργέ,

 

Προ έξι μηνών, δημοτική παράταξη του Δήμου Ξάνθης έθεσε στον Δήμαρχο της πόλης ερώτημα για «περίεργες», σωρηδόν, μεταδημοτεύσεις. Ο κ. Δήμαρχος δεν απήντησε το εν λόγω ερώτημα και την 2α Ιουνίου 2022 επανέρχεται με γραπτή ερώτησή της για το ίδιο θέμα άλλη δημοτική παράταξη. Κοινή συνισταμένη των ερωτημάτων των δύο ανωτέρω δημοτικών παρατάξεων ήταν ο αριθμός των μεταδημοτεύσεων από 1ης Σεπτεμβρίου 2019 και εντεύθεν, το ποιοι αντιδήμαρχοι τις έχουν υπογράψει και σε ποιον αριθμό έκαστος, το αν ο φημολογούμενος αριθμός των 800 μεταδημοτεύσεων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αν όχι, το ποιος είναι ο αριθμός αυτός ακριβώς και τέλος, από ποιους Δήμους προέρχονται οι μεταδημοτεύσεις. Σημειωτέον ότι, η μεταδημότευση συνδέεται με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οπότε, εκεί είναι που οι δημοτικές παρατάξεις επικεντρώνουν το ως άνω ερώτημα, το οποίο δεν έχει εισέτι απαντηθεί από τον κ. Δήμαρχο, ενώ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, υποχρεούται προς τούτο. Κατά τους ερωτώντες, δεν ενημερώθηκε σχετικά, ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης.

 

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, λόγω της αρμοδιότητάς σας επί της εποπτείας των Δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να παρέμβετε προς τον Δήμαρχο Ξάνθης, προκειμένου ο εν λόγω να υποχρεωθεί να σεβαστεί την κείμενη νομοθεσία και να απαντήσει στα ανωτέρω εύλογα ερωτήματα των δημοτικών παρατάξεων της πόλης, τα οποία υποχρεούται να απαντά πάραυτα, ιδιαιτέρως, δε, όταν αυτά προκύπτουν από δημοτικές παρατάξεις, από υποψηφίους Δημάρχους και από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι, πλήν των άλλων, έχουν και άμεσο έννομο και ειδικό συμφέρον, φοβούμενοι ίσως και αλλοίωση του εκλο- γικού αποτελέσματος από τον φημολογούμενο μεγάλο αριθμό μεταδημοτεύσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Θέμα:         Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5959/21-06-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις μεταδημοτεύσεις Ελλήνων πολιτών αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114), ενώ η διενέργειά τους πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του π.δ. 497/1991 (Α΄ 180). Η Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών γνωμοδοτεί επί της ορθής εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του π.δ. 141/2017 (Α΄ 180), ενώ εποπτεία επί των δήμων ασκούν οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α. [Μέρος ΣΤ΄ ν. 3852/2010 (Α΄ 87)].

Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των μεταδημοτεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί προς το Δήμο Ξάνθης, από 01-09-2019 έως και 27-06-2022 (11:00 π.μ.) ανέρχεται στις 1.068. Ο αριθμός αφορά σε γεγονότα μεταδημότευσης που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη δεδομένη περίοδο και όχι σε ενεργούς δημότες σήμερα, καθώς μπορεί να έχει προκύψει ανάγκη μεταγενέστερης διαγραφής λόγω θανάτου, ανάκληση μεταδημότευσης, κ.λπ.. Επισυνάπτεται, σχετική λίστα πλήθους μεταδημοτεύσεων, ανά δήμο προέλευσης.

Επιπλέον, σας πληροφορούμε ότι πέρα από τους τεχνικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από το σύστημα κατά τη διαδικασία της κίνησης μεταδημότευσης, όλοι οι υπόλοιποι έλεγχοι νομιμότητας πραγματοποιούνται από το δημοτολόγιο προορισμού και δεν καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Πολιτών που τηρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις αποτελούν διοικητικά έγγραφα των δήμων, πληροφορίες σχετικά με τον εκάστοτε υπογράφοντα δεν τηρούνται στο ως άνω πληροφοριακό σύστημα, παρά μόνο ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία έκδοσής τους.

 

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Δήμος Προέλευσης        Πλήθος Μεταδημοτεύσεων

Δοξάτου     2

Δράμας      16

Κάτω Νευροκοπίου       5

Παρανεστίου        5

Προσοτσάνης      8

Αλεξανδρούπολης         4

Διδυμοτείχου       2

Ορεστιάδας          6

Σουφλίου   5

Θάσου       2

Καβάλας     23

Νέστου       37

Παγγαίου   4

Αβδήρων   227

Μύκης        368

Τοπείρου   114

Αρριανών   6

Ιάσμου       32

Κομοτηνής 17

Μαρωνείας – Σαπών      8

Δημοτολόγιο Αλεξάνδρειας     1

Βέροιας      7

Ηρωικής Πόλεως Νάουσας      4

Αμπελοκήπων – Μενεμένης     6

Θέρμης      1

Θεσσαλονίκης     12

Καλαμαριάς          2

Κορδελιού – Ευόσμου    7

Λαγκαδά     3

Νεάπολης – Συκεών       5

Παύλου Μελά       9

Πυλαίας – Χορτιάτη        3

Χαλκηδόνος         2

Κιλκίς         3

Αλμωπίας  3

Εδεσσας    2

Πέλλας       2

Κατερίνης  3

Πύδνας – Κολινδρού      2

Αμφίπολης 1

Βισαλτίας   3

Εμμανουήλ Παππά        3

Ηρακλείας  3

Σερρών      5

Σιντικής      3

Αριστοτέλη 1

Νέας Προποντίδας         4

Πολυγύρου 2

Γρεβενών   1

Δεσκάτης   1

 

Εορδαίας    1

Αμυνταίου  3

Φλώρινας   1

Κεντρικών Τζουμέρκων 3

Βορείων Τζουμέρκων    1

Πρέβεζας    1

Καρδίτσας  1

Βόλου        6

Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων        1

Ναυπακτίας          3

Αιγιαλείας  1

Ηλιδας        1

Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας     1

Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας   1

Χαλκιδέων 1

Αμφίκλειας – Ελάτειας    1

Μακρακώμης       1

Βριλησσίων         1

Πεντέλης    1

Περιστερίου         1

Αθηναίων   10

Δάφνης – Υμηττού          2

Ζωγράφου 1

Ηλιουπόλεως       2

Γλυφάδας  1

Ελληνικού – Αργυρούπολης     1

Μοσχάτου – Ταύρου       1

Νίκαιας – Αγίου Ι. Ρέντη 1

Πειραιώς    1

Λαυρεωτικής        1

Ναυπλιέων 4

Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων 4

Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης    1

Ανατολικής Μάνης         1

Κω   1

Μήλου        1

Σερίφου     2

Ρόδου        5

Αμαρίου     1

Ληξουρίου  1

Σύνολο       1.068