Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινα άλογα/ Ε.Ε. ο αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ;

Έπρεπε η Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία, για να φανεί ξεκάθαρα ότι Αμερική και Ρωσία έχουν γραμμένη την Ευρώπη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος και κυριότερος είναι η εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας που αυτή η σιγουριά, τους έδωσε την πολυτέλεια να συζητούν για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα.

Και πολύ σωστά η Ευρωπαϊκή Γερμανία συζητούσε για την πράσινη ανάπτυξη προκειμένου να στηρίξει τις βιομηχανίες της οι οποίες βέβαια κινούνται στην παρούσα φάση με το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Σίγουρα δεν είμαστε επιστήμονες για μπορούμε με επιστημονικά δεδομένα να υποστηρίξουμε αυτό που γράφουμε όμως, να που ήρθε η πραγματικότητα για να δείξει ότι όσο η Ευρώπη εξαρτάται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας δεν μπορεί να ομοσπονδοποιηθεί με ενιαίο αρχηγό και ενιαίο κοινοβούλιο.

Άρα είναι καιρός, αν προλαβαίνει η Ε.Ε. να οργανωθεί και να γίνει αυτάρκης σε ενεργειακούς πόρους, γιατί ήδη η Αμερική σχεδιάζει το υγροποιημένο αέριο να το φέρει στην πόρτα της.

Άλλωστε φυσικό και αέριο έχει η Μεσόγειος. Άραγε πόσο δύσκολο είναι να συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη για να το εξορύξουν και να ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά από Ρωσία και Αμερική; Εκτός πια αν το Μεσογειακό πετρέλαιο το θέλει η Γερμανία όλο για «πάρτι» της. Όταν ο αρχηγός του κοπαδιού κοιτάζει μόνο τον εαυτό του, τότε θα μιλάει για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα.

Με λίγα λόγια η Ευρώπη θα ξεφύγει από τα νύχια της Ρωσίας για να γαντζωθεί ενεργειακά στα νύχια της Αμερικής όπου άβουλη, ευνουχισμένη ενεργειακά, θα παίξει τον ρόλο που έπαιξε στον λεονταρισμό της Ρωσίας.

Με λίγα λόγια συνεχίζει η Ευρώπη να παραπατάει και να αποφασίζει για το «τομάρι» της Γερμανίας. Όταν η Γερμανία ανακοινώνει εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις για τον εαυτό της, τότε συνεχίζει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο που βάδιζε με αποτέλεσμα να παραμένει στα νύχια είτε της Ρωσίας είτε της Αμερικής.

Γιατί λοιπόν δεν συνομιλεί με τους εταίρους της για να γίνει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 200 δις για τον Ευρωστρατό;

Τελικό Συμπέρασμα. Όσο το κάθε κράτος δουλεύει για πάρτι του η Ρωσία και η Αμερική θα παίζουν τα παιγνίδια τους στην πλάτη της Ευρώπης είτε αυτά είναι ενεργειακά είτε πολεμικά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ