ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ Ή ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ;

Μιλάνε για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου η Μαρία Τσιακίρογλου πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, η Αναστασία Αριστέα – ΡΑΝΤΖΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και η Έφη πωλήτρια ελιάς στην Λαική του Πόρτο Λάγος

14 Φεβρουαρίου και η σκέψη των ανθρώπων έχει σημειώσει αυτή την ημερομηνία στο ημερολόγιο της καρδιάς τους σε όλον τον κόσμο μιας και η ιστορία. Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ.
Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή. Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ – ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Όπως και να έχει η ιστορία στις 14 Φλεβάρη οι Ξανθιώτες παίρνουν θέση για την συγκεκριμένη γιορτή και μιλούν στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ με πρώτη την δραστήρια συνδικαλίστρια, επιχειρηματία κυρία Τσιακίρογλου Μαρία η οποία αναφέρει ότι είναι μία ξενόφερτη γιορτή που όμως κινεί την αγορά της πόλης μας. Ποιο συγκεκριμένα η κυρία Τσιακίρογλου αναφέρει

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΡΤΙ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Η δική μου θέση για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει να κάνει ξεκάθαρα με το γεγονός ότι κινείται η αγορά, κινούνται τα ανθοπωλεία, τα χρυσοχοεία, ήδη δώρων και εσχάτως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. και γενικά είναι μία ημέρα που η αγορά παίρνει ανάσα. Οπότε νομίζω ότι το αποτύπωμα αυτής της ξενόφερτης γιορτής είναι καθαρά θετικό στην οικονομία.
Όσο για το συναισθηματικό κομμάτι νομίζω ότι εκφράζει τις πολύ πιο μικρές ηλικίες για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Η δική μου η εκδοχή είναι καθαρά ότι έχει να κάνει με την τόνωση της αγοράς. Στόχος όλων είναι να κινηθεί η αγορά.
Είναι ξεκάθαρα μία εμπορική γιορτή και γιατί όχι οι επαγγελματίες να μην την λάβουν υπόψη τος.
Στην συνέχεια ρωτήσαμε την κ. Τσιακίρογλου τι σημαίνει για την αγορά της Ξάνθης η ματαίωση της καρναβαλικής παρέλασης.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Η κ. Τσιακίρογλου με αφορμή την ακύρωση της καρναβαλικής παρέλασης ανέφερε ότι κατά την διάρκεια του καρναβαλιού, εσφαλμένα έχει επικρατήσει η αίσθηση ότι κινείται μόνο η εστίαση. Δεν κινείται μόνο η εστίαση τονίζει αλλά, όλη η αγορά.
Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την αγορά της Π.Ε. Ξάνθης, τόνισε, «Το καρναβάλι και οι γιορτές παλιάς πόλης είναι δύο πολιτιστικά γεγονότα που αφήνουν χρήμα στην αγορά, θέσεις εργασίας, όσες και αν είναι για αυτό το τετραήμερο, μεγάλοι τζίροι, μεγάλη κατανάλωση και αυτά τα χρήματα προστίθενται στην τοπική οικονομία, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι και φέτος για μία ακόμη μία χρονιά δεν θα γίνουν οι αποκριές αντιλαμβανόμαστε όλοι το αρνητικό ισοζύγιο που θα υπάρξει στην πόλη και σε όλη περιοχή. Θα πρέπει, το τονίζω αυτό, ότι μόλις περάσει το κακό θα πρέπει όλοι οι παραγοντικοί φορείς του τόπου να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι , αυτοδιοικητκοί, αιρετοί όλων των βαθμίδων του τόπου και να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε ένα καλό λίφτινγκ τόσο στον θεσμό των γιορτών παλιάς πόλης όσο και στο καρναβάλι , πρέπει και επιβάλλεται να γίνει αυτό το λίφτινγκ για να ανανεωθεί αυτός ο θεσμός, διαφορετικά αυτός ο θεσμός, θα αρχίσει να φθίνει και θα χάσει κάθε ενδιαφέρων

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Είναι άδικο η Ξάνθη να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά στον αναπτυξιακό νόμο και με βάση τα στατιστικά στοιχεία η Περιφέρεια είναι μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης και η Ξάνθη ουραγός της περιφέρειας, ούτως οι άλλως οι μικρομεσαίοι δεν είχαν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις οπότε τώρα είναι ακόμη χειρότερα έναντι των υπολοίπων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΑ ΠΑΣΣΑΛΗ -ΡΑΝΤΖΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΞΑΝΘΗΣ

Την βρήκαμε σε ένα ειδυλλιακό χώρο στο Ράντζο Κυριακού στο Μυρωδάτο, μία νεαρή κοπέλα δραστήρια, που της αρέσει η φύση, της αρέσουν τα άλογα για αυτό και ασχολείται πλέον με αυτό. «Μου αρέσει να μεταδίδω τις γνώσεις μου, για αυτό και ασχολούμαι με τα μαθήματα ιππασίας, μ αρέσει η εξυπηρέτηση του κόσμου, για αυτό άλλωστε έχουμε και το σαλούν το οποίο διαθέτει και τον καφέ και το φαγητό. Ασχολούμαστε με την εκμάθηση της ιππασίας αλλά και με την εστίαση και τα μαθήματα ξεκινούν από ηλικίας 4 ετών μέχρι και 45 που είναι ο μεγαλύτερος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται και μεγαλύτερες ηλικίες, μέχρι και μία κυρία 83 ετών που πραγματοποίησε το όνειρό της ήρθε και έκανε ιππασία.

Λογίστρια Εκπαιδεύτρια αλόγων, ιππέων και παρουσιάστρια Δελτίου Ειδήσεων σε τοπικό κανάλι.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

«Όλοι έχουμε συνδυάσει την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου με κόκκινα τριαντάφυλλα, με μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς, με τούρτες σε σχήμα καρδιάς και όλη αυτή η εμπορευματοποίηση. Βέβαια δεν είναι άσχημο να γιορτάζουμε τον έρωτα. Ο έρωτας αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχαμε σαν είδος. Πρέπει να υπάρχει έρωτας για να υπάρξει η αναπαραγωγή και η ψυχική ανανέωση».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί να συνυπάρξει η εμπορευματοποίηση με το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η γιορτή η οποία δεν είναι άλλο από την αγάπη, την συμπόρευση…
Ναι μπορεί να συνυπάρξει με την ανάλογη δεκτικότητα, υπομονή, δοτικότητα. Έχουμε δει πολλά ζευγάρια που ξεκινούν φουλ ερωτευμένα και καταλήγουν να είναι μόνα τους. Για να συντηρηθεί μία τέτοια σχέση στην σημερινή εποχή όπου οι κοινή συμβίωση με το ζευγάρι να δουλεύει εξοντωτικά, χρειάζεται η κατανόηση από τις δύο πλευρές και αυτό είναι το μυστικό των μακροχρόνιων γάμων στην σημερινή εποχή. Κατανόηση, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη.

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ληρή συνεχόμενη και επίπονη δουλειά τι κάνει μία νέα κοπέλα σε αυτόν τον χώρο;
Να μιλήσω π.χ. για το πρόγραμμα της ημέρας που ξεκινάει στις 9 το πρωί όπου πάμε στον σταύλο, ταΐζουμε τα άλογα, καθαρίζουμε και μετά τα εκπαιδεύουμε;
ΗΧΩ: Ο αριθμός αλόγων;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: 11 (γελάκια) 10 και μισό, βασικά 10 άλογα και ένα πόνυ. Μετά γίνεται ο καθαρισμός των σταυλων κάθε μέρα. Μετά ξεκινάμε και κατά τις 11 η ώρα ανοίγει το καφέ καθαριότητα και όλα τα σχετικά. Ακολουθούν τα μαθήματα, η εκπαίδευση των αλόγων. Η Τρίτη είναι ημέρα ρεπό, Οι δύσκολες ημέρες είναι Σάββατο και Κυριακή, συνεχίζουμε όλα τα μαθήματα μας δέκα παιδιά εδώ και αρκετό καιρό και σε καλό επίπεδο ακόμη κα για αγώνες. Εμείς σαν Ράντζο Κυριακού δεν ασχολούμεθα με την αγωνιστική ιππασία ασχολούμαστε με την ελεύθερη ιππασία. Εμείς και το άλογο σε μία φύση. Με αυτόν τον τρόπο θα πηδήξεις εμπόδια, δεξιοτεχνία, τα πάντα. Η ελεύθερη ιππασία είναι η βάση του ιππέα και του αλόγου μας.
Τα μαθήματα για τους ενήλικες διαρκούν μία ώρα και λιγότερο στους ανήλικους.
Ο ιππέας θα μάθει εδώ, ιπποκομία, θα μάθει να φροντίζει το άλογο που θα ιππεύσει και θα ιππεύσει διάφορα είδη αλόγων, δηλαδή θα ξεκινήσει με ένα που βαριέται να περπατήσει, μετά θα πάει σε ένα πιο ζωηρό και οι δικοί μας μαθητές, φεύγοντας από εδώ είναι έτοιμοι να αγοράσουν ένα άλογο και να το φροντίσουν εννοείται ότι όλο αυτό θέλει «δουλίτσα» συστηματική εκπαίδευση και φροντίδα στο άλογο.

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΑΣ Η ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΓΟ;

«Η ιππασία είναι το κλειδί για ότι περαιτέρω γίνουμε στην ζωή μας. Η ιππασία σε ξεκλειδώνει. Τι εννοώ. Υπάρχει η ιπποθεραπεία, τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλος ντόρος με αυτό το θέμα γιατί πλέον και τα παιδιά ΑΜΕΑ είτε με κινητικά είτε με διανοητικά θέματα, υπάρχει αυτή η κλίση. Η ιππασία σου ξυπνάει νευρώνες που κανένα άλλο άθλημα δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Έχουμε ζήσει περιστατικά με παιδιά με ειδικές ανάγκες που κλαίγαμε όλοι μαζί. Είχε έρθει χαρακτηριστικά από την Κομοτηνή από το Ειδικό Σχολείο τετραπληγικό παιδί με το καρότσι και η μόνη κίνηση που έκανε ήταν ουσιαστικά σαν να σου έδινε χαστούκι, ήταν η πρώτη φορά που άλογο πήγε στο παιδάκι. Πρέπει να γνωρίζεται ότι το άλογο δεν πάει ποτέ στον ιππέα. Πρέπει ο ιππέας να πάει στο άλογο.

Το συγκεκριμένο άλογο πήγε μόνο του στο παιδί και δεν είναι αυτό, το άλογο, έβαλε σε τέτοιο ύψος το κεφάλι του για να το χαϊδέψει το παιδί. Το παιδί φυσικά πήγε να το χτυπήσει. Όμως το άλογο έμεινε εκεί ακίνητο γαληνεμένο.
Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι κάθε σημείο του κορμιού γυμνάζεται και με την ιππασία κοντά στο άλογο μαθαίνεις να αγαπάς την φύση, να την σέβεσαι, μαθαίνεις να φροντίζεις. Τα έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που μαθαίνουμε στα παιδιά να μάθουν να φροντίζουν.

ΕΦΗ ΤΑΟΥΣΑΝΙΔΟΥ: Εμένα προσωπικά η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν με αγγίζει. Είμαι ερωτευμένη με τον σύζυγό μου κάθε μέρα

Συναντήσαμε την Έφη Ταουσανίδου που εργάζεται μαζί με τον σύζυγό της στην λαϊκή του Πόρτο Λάγος πουλώντας ελιές. Μία νέα γυναίκα η οποία από νωρίς το χάραμα είναι στο πόδι και αγωνίζεται για τα παιδιά της όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Δηλώνει ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν την αγγίζει και ότι είναι ερωτευμένη με τον σύζυγό της κάθε μέρα και δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη ημέρα για να εκδηλώσει την αγάπη της για τον σύντροφό της. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει. «Για μένα προσωπικά το όλο θέμα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου δεν με αγγίζει. Εγώ είμαι ερωτευμένη με τον σύζυγό μου κάθε ημέρα. Περνάω τόσο όμορφα μαζί του που είναι σαν να τον γνώρισα χθες. Το ότι στήνω ξεστήνω και είμαι εργαζόμενη δεν μου λέει κάτι γιατί δουλεύω μαζί με τον σύντροφό μου. Αγωνιζόμαστε μαζί για τα παιδιά μας και του Αγίου Βαλεντίνου δεν σημαίνει για μένα κάτι και ούτε είναι μια ιδιαίτερη γιορτή και φαντάζομαι πώς το ίδιο είναι και για όλες τις ερωτευμένες γυναίκες.

ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Η ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΝ «ΠΑΡΟΥΣΙΑ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΜΕ «ΑΡΩΜΑ» … ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Αυτά κατέθεσαν οι κυρίες που μίλησαν στην εκδότρια μας Κατερίνα Γκούλη. Μίλησαν γυναίκες δραστήριες, που αγωνίζονται για κάτι πιο καλό, πιο όμορο στην ζωή τους και στην ζωή των γύρω τους καταθέτοντας την δική τους άποψη για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου ομολογουμένως είναι μία γιορτή αναφοράς αλλά όχι απαραίτητα για να θυμίσει τον έρωτα έτσι τουλάχιστον όπως τον εννοούν οι Ξανθιώτισες, που καθημερινά σκορπούν την αγάπη τους χωρίς φειδώ στην οικογένειά τους, αγωνιζόμενες πρώτα για την επιβίωση και αν μείνει χρόνος χρόνος καλώς να ορίσει και ο έρωτας.

ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Η ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ