Μ. Τσιακίρογλου: Δυστυχώς η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα «κόψει» πολλούς συναδέλφους – Αναμένετε συνάντηση με Μέτιο

Προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του Χ. Μέτιου η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου,  αναφορικά με την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση προς τις πληγωμένες επιχειρήσεις της ΑΜΘ,  χωρίς εξαιρέσεις, με δεδομένο ότι η οικονομία κινείται σε αντίστροφη πορεία. «Περιμένουμε να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις στα χέρια μας για να τις αξιολογήσουμε για να δούμε αν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από το σύνολο των επαγγελματιών. Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν δοθεί είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που δυστυχώς η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν έχει αυτήν την δυνατότητα και που σημαίνει ότι αυτόματα αποκλείονται πολλοί συνάδελφοι»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Μ. Τσιακίρογλου η εκταμίευση, όπως λένε οι πληροφορίες, θα γίνεται άμεσα, αφού δεν θα υπάρξει αξιολόγηση και άρα καθυστέρηση τονίζοντας πως αν δεν αρθεί το μέτρο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. «Με δεδομένο ότι και προ της πανδημίας, λόγω της δεκάχρονης οικονομικής ύφεσης, πολλοί συνάδελφοι δεν είχαν αυτήν την δυνατότητα πόσο μάλλον σήμερα, με την επέλαση της».

Ακολούθως η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι εύλογα θα ζητηθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη προκειμένου οι Ομοσπονδίες της ΑΜΘ να δουν ποιοι ΚΑΔ αποκλείονται και ποιοι εντάσσονται. «Σαφώς και θα αναζητήσουμε τρόπους στην συνάντηση μας με τον Περιφερειάρχη αν υπάρχει η δυνατότητα άρσης αυτού του μέτρου, δηλαδή της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Διότι όλα αυτά τα χρόνια, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκλείονται από όλα τα μέτρα της επιδότησης – επιχορήγησης ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Δεν έχουν φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα. Ζητούμε φαστ τρακ διαδικασίες γιατί αυτή την στιγμή η αγορά έχει ανάγκη από «ζεστό» χρήμα».

Ακολούθως η κ. Τσιακίρογλου έθεσε και άλλους προβληματισμούς όπως αν αυτά τα χρήματα θα καλύψουν ανελαστικές δαπάνες όπως μη μισθολογικό κόστος, για ρεύματα, νερά, ενοίκια; «Αυτά ακόμη δεν τα γνωρίζουμε διότι δεν έχει γίνει η πρόσκληση, υποθέτω ότι θα μπούνε στις μη ανελαστικές δαπάνες».