ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Με ανοιχτή επιστολή η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Ξάνθης καλεί τους Ξανθιώτες και όχι μόνο, αν το επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ταξίδι – προσκήνημα στους άταφους νεκρούς στην Βόρειο Ήπειρο. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να το δηλώσουν

24-28 Σεπ 2020 -Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες στη Β.ΗΠΕΙΡΟ του 1940/41

(Θα γίνει εφόσον αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στα Λεωφορεία, λόγω Κορονοϊού)

 

Σας πληροφορούμε ότι διοργανώνουμε και φέτος, από 24 έως 28 Σεπ.2020 (με 4 διανυκτερεύσεις), το ετήσιο Προσκύνημα στους ‘’Άταφους Ήρωες’’ του Έπους 1940-41 στη Β. Ήπειρο, το οποίο είναι ανοικτό σε ΟΛΟΥΣ. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί, με δύο (2) λεωφορεία, με ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ. Χρονικές και άλλες λεπτομέρειες, όπως στο ενδεικτικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ( επισυνάπτεται )

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ Συμμετοχής : μέχρι 30 Ιουλ.2020. Λεπτομέρειες- όπως στο Πρόγραμμα (σελ.4).

 

Σκοπός μας είναι η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των ηρωικών μας προγόνων, στα Ελληνόπουλα εκείνα, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν γενναία για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και έπεσαν ηρωϊκά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

 

Είναι μια άγνωστη, στους πολλούς, πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας μας, αφού σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν γίνεται σχετική αναφορά, ότι από τους 12.500 ηρωϊκούς μας νεκρούς του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το Έπος 1940 – 41, οι 7976 πού ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’, πιστοί στο Καθήκον και τον Όρκο, δυστυχώς συνέχιζαν έκτοτε να παραμένουν (μέχρι το 2018) άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους ή διάσπαρτα τα οστά στα πεδία των μαχών, αναμένοντας έγκριση για την ταφή τους!!!

Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε ότι επιτέλους μετά από 77 χρόνια, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανία, που υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017, άρχισαν από τον Ιούλιο 2018 οι πρώτοι ενταφιασμοί στους οποίους συμπτωματικά βρεθήκαμε στα ταξίδια του 2018 και 2019. Οι σωροί τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, αφού προηγουμένως λήφθηκαν δείγματα DNA από το 401 ΓΣΝΑ Οι έρευνες εντοπισμού συνεχίζονται από τη Διμερή Μεικτή Επιτροπή. (Υπεύθυνος Ελλάδος: ΓΕΕΘΑ)

 

Το Παράρτημα, αρχής γενομένης από το 2015, τιμώντας τη μνήμη τους, έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οκτώ (8) Ταξίδια, στους παραπάνω τόπους αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στα δύο αναγνωρισμένα Στρ. Νεκροταφεία στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ και του Αγ. Νικολάου στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, στο Υψ.731, στη ΧΕΙΜΑΡΡΑ και το ΔΕΛΒΙΝΟ στα εκεί υπάρχοντα Μνημεία, ενώ παράλληλα επισκέπτεται και προσφέρει βοήθεια τα Σχολεία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

 

. Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

 

 

Υποστράτηγος ε.α.Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ

(κιν: 6937100910)

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ  Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες στη Β. Ήπειρο 24-28 Σεπ.2020.