Η καταμέτρηση που ακολουθεί είναι πρόχειρη. Επιχειρεί να αναδείξει τις… πανωλεθρίες που υφίσταται ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Πανωλεθρία πρώτη, η οργή των Ρώσων που (θα) έπεφτε στο κεφάλι του όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν τον ρώσικο πολεμικό αεροπλάνο. Πανωλεθρία δεύτερη, η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας που (θα) τίναζε στον αέρα την οικονομία και τον ίδιο.

Πανωλεθρία τρίτη, η ήττα στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη που (θα) σήμαινε την αρχή του τέλους για τον Τούρκο πρόεδρο. Πανωλεθρία τέταρτη, η εισβολή στα συριακά εδάφη που (θα) τον απομόνωνε από την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Με βάση την ίδια λογική τώρα είναι στα πρόθυρα μιας ακόμα “πανωλεθρίας” με τον εκβιασμό που επιχειρεί στέλνοντας χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στον Εβρο.

Ο… απομονωμένος και αποσυνάγωγος Ερντογάν πήγε στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και επιστρέφοντας ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Ευρώπη να δημιουργήσουν μια κοινή Επιτροπή, κατάληξη των εργασιών της οποίας θα είναι η αναθεώρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό. Δεν το λες και πανωλεθρία όταν εκβιάζει ωμά και απροσχημάτιστα. Η Ελλάδα χωρίς ουσιαστική βοήθεια από τους συμμάχους της έχει να… επαίρεται ότι κράτησε απαραβίαστα τα σύνορά της και δεν επέτρεψε στης γης τους κολασμένους να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για να φτάσουν στη Γη της δικής τους Επαγγελίας, τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Εγινε αυτό, εξακολουθεί να γίνεται αλλά φαίνεται πως γίνονται και όρισμένα άλλα πράγματα: Στην μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα El Pais, δημοσίευμα αναφέρειότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την καταγραφή αιτήσεων ασύλου και -κυρίως- τις καταγγελίες για φόνους από αστυνομικά πυρά στα σύνορα. Αλλεπάλληλα είναι τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για τη δράση ένοπλων ομάδων πολιτών στον Εβρο οι οποίες λειτουργούν ως παραστρατιωτικές πλαισιωμένες μάλιστα από ομάδες νεοναζί που ήρθαν να “συνδράμουν” από το εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο χτύπημα ήρθε από τους New York Times. Σε πρόσφατο δημοσίευμά τους και στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας, κάνουν λόγο για ένα μυστικό κέντρο κράτησης (φυλάκισης) προσφύγων και μεταναστών σε μέρος στην βορειοανατολική Ελλάδα. Αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχουν καταγγελίες για κακοποιήσεις και προσπάθειες μαζικών απελάσεων χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις νομικές διαδικασίες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίθεση της ελληνικής ακτοφυλακής με πυροβολισμούς και κοντάρια αναντίον φουσκωτού σκάφους με μετανάστες και πρόσφυγες ,το οποίο προσπαθούσε να πλησιάσει τις ελληνικές ακτές.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας Σύρος εργάτης έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική όχθη του Εβρου. Πέραν όλων αυτών, στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσειςενός Κούρδου από την Συρία, του Σομάρ Χουσεϊν σύμφωνα με τις οποίες οι Ελληνες τους φέρονταν σαν να είναι ζώα…

Αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά τα δυσάρεστα δεν βρίσκουν εύκολα θέση και χώρο τέτοιο ώστε να αποτελέσουν θέμα συζήτησης στην ελληνική κοινή γνώμη. Εδώ αρκούμαστε στους πανηγυρισμούς που αποτρέψαμε τα τυχοδιωκτικά σχέδια του Ερντογάν, που υπερασπιστήκαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και ότι ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος αρνείται να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές προβλέψεις για αναλογική κατανομή των προσφύγων, μας έδωσε συγχαρητήρια! Αν και κυνικός ο καγκελάριος αυτή την φορά δεν είπε όλη την αλήθεια. Οτι μας συγχαίρει γιατί κρατάμε…

αμόλυντη τη χώρα του από πρόσφυγες και μετανάστες διότι αποδεχόμαστε να μετατρέψουμε τη δική μας σε αποθήκη ανθρώπων και γιατί τηρούμε μια -εις βάρος μας- συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ εκείνος όχι μόνο δεν την τηρεί στα σημεία που τον αφορούν αλλά κομπάζει κι από πάνω. Κι εμείς αντί να τον βάλουμε στο στόχαστρο και να να ζητήσουμε την αλλαγή της συμφωνίας, κοκορευόμαστε για τους επαίνους του. Στο μεταξύ, την αλλαγή της συμφωνίας που εμείς δεν έχουμε τα πολιτικά κότσια να ζητήσουμε, την ζήτησε και φαίνεται πως την πετυχαίνει -εκβιάζοντας- ο Ερντογάν. Κι εμείς θα μείνουμε με το τεράστιο πρόβλημα και τον μουτζούρη της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων…