6ο WAVE RUNNING

Στις 27 Ιουλίου έτους 2019 απογευματινές ώρες, διεξάγεται το 6ο Wave Running.
Mε αφετηρία την Κεραμωτή και τερματισμό το Μυρωδάτο αθλητές και αθλήτριες βγαλμένοι μέσα τις παγκόσμιες σελίδες Λογοτεχνίας της Ιλιάδας του Όμηρου αναβιώνουν την Ιστορία αναμειγνύοντάς της με τη Ζωή, την πεμπτουσία του αθλητισμού.
Αν το αγώνισμα κρίθηκε μοναδικό απο τους ειδήμονες είναι για 2 λόγους.
– Ι Διεξάγεται πλάϊ στο κύμα, σε σπάνιας ομορφιάς οικοσύστημα. Αυτό του Νέστου. Με τις ευλογίες όλων των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ανεξαίρετα, Διεθνών Οργανισμών όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, Αθλητικών Ενώσεων.
– ΙΙ Αποτελεί προέκταση, μια άλλη διάσταση σε ελεύθερη απόδοση, της 1ης Ραψωδίας της Ιλιάδας.
΄΄ Βή δ΄ακέων παρά θίνα πολυφλοίσβοιο θαλάσσης…΄΄
Ο λόγος για το γέροντα βασιλιά της Τροίας Πρίαμο, να περπατεί ανάμεσα στους αμμόλοφους και την πολυτάραχη θάλασσα, μετά την πρώτη άρνηση του Αχιλλέα να του παραδώσει τη σωρό του νεκρού γιού του Έκτορα.
Αίγλη απαράμιλλη, γοητεία ανυπέρβλητη, ΜΑΓΕΙΑ. Η συνισταμένη των χαρακτηρισμών του 6ου Wave Running.
Δρομείς όλων των ηλικιών, απο νεαρότατους ηλικιακά μέχρι το…Μαθουσάλα των δρομικών αγωνισμάτων Θανάση Μπαμπάτσο που τερματίζει χέρι – χέρι με τα εγγόνια του, σε 3 κατηγορίες δρόμου 28 – 10 – 5 χιλιομέτρων, παιδική διαδρομή 500 μέτρων η κατανομή της διαδρομής για να έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τη ΜΑΓΕΙΑ  απαξάπαντες.
Στην αφετηρία προπομπός ο ΘΕΑΓΕΝΗΣ της ΘΑΣΟΥ, ο Ολυμπιονίκης με τις περισσότερες δάφνες όλων των εποχών, απο την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, στον τερματισμό επικεφαλής της ομάδας υποδοχής ο ΠΕΝΤΑΘΛΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
<< …Και ήν ως αληθώς εν φιλοσοφία πένταθλος. Τα γαρ φυσικά και τα ηθικά < ησκήτο >, αλλά και τα μαθηματικά και τους εγκυκλίους λόγους και περί τεχνών πάσαν είχεν εμπειρίαν… >> Απολογία του ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ του Δημητρίου Φαληρέα.
Χρόνο με το χρόνο το ενδιαφέρον για το αγώνισμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Εφέτος χορηγός επικοινωνίας είναι το Χanthinews, υποστηρικτές τα τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ, πολλά ομογενειακά στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία κ.α.
΄΄ Κύμα το κύμα, η πέτρα λιώνει, του ονείρου η αύρα μας ενώνει…΄΄ η μοναδική ερμηνεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη πάνω σε στίχους του Γιώργου Ζήκα στις μέρες μας.
Συνάδουν φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς, ερμηνευτές διαχρονικά.
Είναι γεγονός που θέλω να μη χαρακτηρίσω, αλλά περιμένω ο Νίκος Σπυριδόπουλος με τους συνεργάτες του να κάνουν την υπέρβαση, ακυρώνοντας αγώνισμα δρόμου 25 χιλιομέτρων την ίδια μέρα στον Ερύμανθο, στο δασικό χωριό και να ενσωματώσουν τους συμμετέχοντες αθλητές -τριες στο 6ο Wave Running.
Νίκο σας καλούν οι καιροί να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.
Oι διοργανωτές του εγχειρήματος είναι πολύ κοντά στην πολυπόθητη ανέλιξη των ΑΒΔΗΡΩΝ, εγγίζουν το πολυθρύλητο θαύμα, που πάει να στηθεί απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μεμονωμένους ονειροπόλους, αλιείς, επιχειρούντες στην παραλιακή ζώνη.
Απόβραδο της Πέμπτης 11 Ιουλίου στο καφέ – μπαρ ΄΄ Μπαχάμες ΄΄ ο Ηλίας Γερμαντζίδης παρουσίασε στα ΜΜΕ, τους ενδιαφερόμενους τα διαδικαστικά του αγωνίσματος, παραμέτρους, λεπτομέρειες.
Στις 27 Ιουλίου να είμαστε εκεί όσοι μπορούμε.
Στο ραντεβού της Ιστορίας. Ο ΘΕΑΓΕΝΗΣ και οι συν αυτώ συναντάνε το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και τους συν εκείνω, σε ΟΜΗΡΟΥ περιγραφές – αφηγήσεις.
Στην παραλία του Μυρωδάτου, όπου μετά τις απονομές θα ακολουθήσει μεγάλο γλέντι.
Καλή επιτυχία.
Στέλιος Αρσενίου

ΑΒΔΗΡΙΤΕΣ…

Με ύφος εκατό καρδιναλίων ο Gabriel o παπαγάλος μου ο οποίος μέρα νύχτα σερφάρει στο internet, το facebook και το instagram ήθελε κάπου να τα πει.
Βρήκε εμένα, γιατί του κάνω όλα τα χατήρια.
Τον παίρνω μαζί μου και στη θάλασσα. Στο νερό δε μπαίνει. Κάθεται κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα, αραδιάζοντας δίπλα στα κουτάκια με τις μπύρες τις κακαράντζες του. Περνώντας έξω απο τον αρχαιολογικό χώρο των ΑΒΔΗΡΩΝ ξεκαρδίστηκε στα γέλια ενώ έβαλε να ακούμε απο το you tube το Στράτο Διονυσίου να μας τραγουδάει για ποιόν για ποιόν να θυσιαστώ… και τότε μόνος και τώρα μόνος και τότε πόνος και τώρα πόνος. Άααααααάχ……άαααααααχ.
– Στο αφιερώνω μάστορα με πρόσθετη τη δική μου πινελιά. Και τότε ΑΒΔΗΡΑ και τώρα ΑΒΔΗΡΑ. Και τότε χωρίς νερό και τώρα χωρίς νερό.
– Έρχεσαι όμως, ενώ είσαι απέναντι, γελάς, κατηγορείς.
– Δεν έρχομαι για σένα. Για τις γοργόνες έξω απο το νερό. Κορμάρες. Κάποιες που θέλουν μασάζ σε μένα έρχονται.
– Κάνεις και μασάζ πολύχρωμη χαρτοπετσέτα;
– Πρόσεχε πως μιλάς. Θα σε καταγγείλω στις ζωοφιλικές οργανώσεις.
– Με έπρηξες. Για λέγε.
– Αβδηρίτες έλεγαν οι Αρχαίοι όχι μόνο τους καταγόμενους από τα ΑΒΔΗΡΑ, αλλά και τους ανόητους. Τα σημερινά προβλήματα με το νερό τα είχαν και τότε. Εδώ εκείνα τα χρόνια είχαν κατασκευάσει τεράστιο υδραγωγείο και πολυτελείς βρύσες χωρίς να έχουν εξασφαλίσει το απαιτούμενο νερό με αποτέλεσμα να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
– Κακοήθειες. Τα ίδια έλεγες και συ και όμοιοί σου για τους Πόντιους. Άντε να τους φτάσετε. Πολύχρωμη χαρτοπετσέτα έμαθες ποντιακά να σε πάω στη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ να αποκτήσεις θεατρική παιδεία;
– Αλλού θα με πας εμένα, όταν ασχοληθείς με τα θέματά μου.
– Όπου θέλει ο γόης των Καρυάτιδων πάσης παραλίας.
– Θα με πας στο CERN και τη ΡΩΜΗ όπου έχει έδρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η ΕΥΡΑΤΟΜ.
– Γιατί;
– Μου χρωστάνε. Θέλω να με ξοφλήσουν.
– Τι χρωστάνε σε σένα ρε σαχλαμάρα;
– Στα ΑΒΔΗΡΑ χρωστάνε. Στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Την ύπαρξη, την υπόσταση, το περιεχόμενό τους. Την εδώ παρουσία τους με τη μορφή προσκυνηματικού τουρισμού, γενικευμένης επισκεψιμότητας.
– Θα πάει ο Gabriel να τους το πει;
– Ναι. Ο Gabriel έχοντας παραμάσχαλα την εργασία, την πρωτοβουλία των μαθητών του 4ου ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ με τη συνδρομή της διευθύντριας του Σχολείου Σοφίας  Αυγέρη και του ερευνητικού κέντρου ΑΘΗΝΑ, να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των ΑΒΔΗΡΩΝ στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Επιπρόσθετα.Να στηθεί σαν μνημείο παγκόσιας αναφοράς η σχηματική παράσταση της δομής του ατόμου κάπου εκεί. Να αποτυπωθεί και πάνω στα κέρματα των 2 ευρώ όπως έγινε με τους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. Μάστορα άκουσες ποτέ για την επανάσταση των παπαγάλων;
– Όχι. Μόνο των γαρυφάλλων, στην Πορτογαλία.
– Ε, τώρα θα δεις και αυτή των παπαγάλων. Απο μόνα τους αυτά δεν γίνονται. Ένα παραπάνω που μας τα χρωστάνε. Τα δικαιούμαστε γιατί είναι δικά μας τόσο σαν συμβολή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, όσο και σαν ιδεολογική, επιστημονική αντίληψη. Ο Gabriel μπροστά, ο Δήμος ΑΒΔΗΡΩΝ, η Πρυτανεία του ΔΠΘ μαζί του.
Με το να  Ε Λ Ε Ε Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ο Υ Μ Ε  δεν γίνεται τίποτα.
– Μπράβο Gabriel!!! Καλή επιτυχία.
Στέλιος  Αρσενίου
Η ΝΟΜΙΚΗ
Η 4η σχεδιαζόμενη Νομική Σχολή στην Πάτρα δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει.
Απο τις πρώτες εξαγγελίες της Κυβέρνησης ήρθε να δικαιώσει κλήρο, πανεπιστημιακή κοινότητα, λαό της Θράκης.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, ήταν πλεονασμός μα επανήλθε η ισορροπία, ήταν παράγκα που δε θα ανεγερθεί προς απογοήτευση παραγκαρχών…
Διαλέγετε και παίρνετε για να συμπληρώσετε το παζλ των αναζητήσεων γύρω απο την 4η Νομική στην πατρίδα μας.
Σαν παλιός ΣΑΜΠΑτζής, μέλος ορχήστρας που εκφωνεί ΣΑΜΠΑ και γεμίζει η πίστα χαρτονομίσματα, ετοίμασα την ορχήστρα, έκανα πρόβες, σκέφτηκα θα οικονομήσουμε. Ετοίμασα και μια σειρά απο συνθήματα που μας ανεβάζουν.
Δε μπορεί σκέφτηκα, θα το γιορτάσουν δεόντως το γεγονός.
Γκάϊντες, κλαρίνα, ούτια, ζουρνάδες, νταούλια, τουμπελέκια, λάουτα, τζαμάρες, γιουβέτσια, κοντοσούβλια, κοκορέτσια, ουλάκια…θα καεί το πελεκούδι.
Σάμπα από το Δήμαρχο.
Σάμπα από τον Περιφερειάρχη!
Σάμπα από τον Πρόεδρο, την Προεδρίνα, όλους τους Πρόεδρους της Θράκης.
Σάμπα από την Πάτρα.
Σάμπα από τη Ξάνθη!
Σάμπα από την Κομοτηνή!
Σάμπα από την Αλεξανδρούπολη! Μια κατοστάρα την έχουμε στα σίγουρα, σκέφτηκα. Καθαρή. Αφορολόγητη. Δεν γίνονται κάθε μέρα αυτά. Προγραμμάτισα και μια Μύκονο σούπερ ντούπερ ουάου.
Τζίφος. Τζίφος. Τζίφος. Τίποτα. Στάσου μόρτη σκέφτηκα. Εδώ θα μιλήσουμε σοβαρά. Άλλαξαν μάλλον τα πράγματα.
Στέλιο παρ΄ το αλλιώς.
Μήπως, λέω μήπως δεν πρέπει να αρκεστούμε στο ό,τι οι Σχολές Νομικής τελειώνουν με τη δική μας. Να την εμπλουτίσουμε.. Να την κάνουμε πόλο έλξης προσδίδοντάς της ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ; Να μαγνητίζει τους ενδιαφερομένους ημεδαπής και αλλοδαπής. Μάλιστα όχι μόνο τη Νομική αλλά και την Πολυτεχνική, τη Φιλοσοφική.
Πως; Όπως τα ΤΕΦΑΑ με τα συνέδρια που ανταγωνίζονται αυτά της Ολυμπιακής Ακαδημίας ή τη Φιλοσοφική με το τμήμα της ποντιακής διαλέκτου του Ηλία Πετρόπουλου.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αβδήρων θα παιχθεί η επόμενη μέρα πιστεύω.
Αναβίωση των Σοφιστών της Αρχαιότητας με τον Πρωταγόρα, τον Πρόδικο κ.α.
Οι κοσμήτορες, η Έφορος Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνα Καλλιντζή, ο Δημήτρης Χαϊτίδης, η Πολυξένη Καρακατσάνη, ο Κώστας Λειβαδίτης, η Δήμητρα Πυργελή, ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, κάποιοι ακόμα, αν καθίσουν και συζητήσουν, θα βγούνε πολλά.
Είναι οι άνθρωποι που θα δώσουν στη Νομική Θράκης την ειδοποιό διαφορά.
Πέρα απο το Ρωμαϊκό Δίκαιο, τους Αστικούς, Ποινικούς Κώδικες και τα άλλα μαθήματα που διδάσκονται.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων με το παιδικό παραμύθι για τη Σελήνη που ξεκίνησε πέρυσι, επαναλαμβάνεται με τη Σελήνη του Ιουλίου την Τρίτη 16 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων απο τις αρχαιολόγους κκ. Δέσποινα Σκουλαρίκη, Μαρία Χρυσάφη έκανε, επαναλαμβάνει το πρώτο βήμα.

Στέλιος  Αρσενίου