Μία «εφ όλης» συζήτηση με την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης, Μαρίνας Παυλίδου.  

Ξεκινώντας κανείς από το σποτάκι της Μαρίνας Παυλίδου θα δει ότι η Μαρίνα κατεβαίνει από τα σκαλιά της Νομαρχίας και λέει στους πολίτες της Ξάνθης πάμε όλοι μαζί, υποδηλώνοντας ότι ετούτος ο τόπος, η Ξάνθη μας, για να πάει μπροστά πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε και με μπροστάρισα την ίδια όπως τον αείμνηστο Γ. Παυλίδη  ο τόπος θα ξεφύγει από το τέλμα της απραξίας και του αβέβαιου αύριο.

 

Συνομιλήσαμε με την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ στην Ξάνθη κα Μαρίνα Παυλίδου, κόρη του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη.

 

Η ίδια επιθυμεί να δοθεί μία ώθηση σε πράγματα τα οποία θα στηρίξουν τον πολίτη με κύρια μέριμνα τα θέματα που έμειναν πίσω στον νομό. Πράγματα όπως το αρδευτικό που καθυστέρησε άνευ λόγου και αιτίας επί 19 χρόνια. ενώ είχανε βρεθεί οι χρηματοδοτήσεις και το είχε εντάξει ο πατέρας της. Πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός του έργου, καινούρια μελέτη όπου δυστυχώς η παλαιά μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί. Το θετικό σε όλη την υπόθεση είναι ότι τρέχει ένα ΕΣΠΑ 2021 – 2017 το οποίο αφορά την ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΗ, μέρος της οποίας αποτελεί η υφαλμύρωση και η λειψυδρία που θα πλήξει όπου να ναι τον κάμπο της Ξάνθης.  Ήταν ένα όραμα του Γ. Παυλίδη όπου στην κυριολεξία με μία απλή κίνηση, την περιστροφή της βάνας, θα πλημμύριζε ο κάμπος της Ξάνθης με νερό και θα ποτιζόταν. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μείωση του κόστους θα είναι πολύ μεγάλη.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ στην Ξάνθη και θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις γι αυτό, όπως αναφέρει η ίδια, είναι η στήριξη της γυναίκας, μάνας, εργαζόμενης. Ως γυναίκα και μητέρα ενός μικρού παιδιού  η Μαρίνα Παυλίδου θέλει και θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις να διευκολυνθούν στην καθημερινή σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Έχει έτοιμες προτάσεις που θα πρέπει να συζητηθούν και φυσικά να στηριχθούν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας από τους στόχους της Μαρίνας Παυλίδου είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία. Δεν πρέπει ένας πολίτης που ζει στον ορεινό ιστό του νομού να κατέβει στην Ξάνθη ή σε κάποιο υπουργείο για να πάρει ένα απλό πιστοποιητικό. «Όλοι πλέον διαχειρίζονται κάποια ηλεκτρονική συσκευή» αναφέρει η κ. Παυλίδου και το διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» επισκεπτόμενη από χωριό σε χωριό, πάνω από πενήντα, τα χωριά του νομού μας, τόσο  στην ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης και του δήμου Μύκης, αλλά και στα πεδινά, ότι οι νέοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν μία καλή επαφή με την τεχνολογία και αυτό θα πρέπει να γίνει εκμεταλλεύσιμο και από το κράτος. Θα πρέπει ο καθένας μέσα από το κινητό του, μέσα από τον υπολογιστή του να προμηθεύετε όλα τα κατάλληλα πιστοποιητικά του για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του.

Δεσμεύεται ότι νομοσχέδια σε αυτήν την κατεύθυνση θα τα στηρίξει ως βουλευτής, αν αυτό επιλέξουν οι Ξανθιώτες.

Επίσης η κα Μαρίνα Παυλίδου κατέγραψε στην διάρκεια των επισκέψεων της στους περιφερειακούς οικισμούς την εγκατάλειψη αυτών από του νέους. «Δυστυχώς, έχουμε επιστρέψει σε παλαιές εποχές του 1960, σε μια εποχή «μπρος – πίσω», όπου οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, τόσο για τις κεντρικές πόλεις όσο και στο εξωτερικό», και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι ίσως όπως αναφέρει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ανάπτυξη μέσω μίας σοβαρής φορολογικής διαχείρισης, την μείωση της φορολογίας της επιχειρηματικότητας  σε συνδυασμό με την μείωση της γραφειοκρατίας. Θα πρέπει, σημειώνει, μία επιχείρηση που θέλει να μετεγκατασταθεί στην περιοχή μας, να μην χρειάζεται 6 και 12 μήνες για να αδειοδοτηθεί. «Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα της Γεωγραφικής μας θέσης και δεν μιλώ μόνο για την Ξάνθη, αλλά για την θέση της Ελλάδος».

Συνομιλήσαμε με την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ Μαρίνα Παυλίδου και καταγράψαμε τις θέσεις της για τα καυτά προβλήματα της Ξάνθης και που σε λίγο ως βουλευτής πλέον, εκπρόσωπος των Ξανθιωτών στο κοινοβούλιο, θα κληθεί να στηρίξει και να δώσει λύσεις.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο αείμνηστος πατέρας σας Γ. Παυλίδης, έβαλε τις βάσεις για την σωτηρία του κάμπου της Ξάνθης με την πρόταση του αρδευτικού. Θα θέλαμε την θέση σας στο θέμα που ως γνωστόν καρκινοβάτησε στο πέρασμα των χρόνων και τελικά όταν έφτασε η ώρα της δικαίωσης, αυτό απεντάχθηκε από την χρηματοδότηση. Τι θα κάνει η Μαρίνα αν ο λαός της Ξάνθης την επιλέξει μεταξύ των άξιων συναδέλφων της συνυποψήφιων, για βουλευτή του Νομού;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θα πούμε μεγάλα λόγια. Θα πρέπει να γίνει ο επανασχεδιασμός του έργου  με επικαιροποίηση και μία προσπάθεια επαναχρηματοδότησης και ένταξης στο ΕΣΠΑ αν αυτό είναι εφικτό και αν δεν μπορέσει να ενταχθεί εκεί, θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου. Θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την Ξάνθη  αλλά και την γύρω περιοχή.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως βλέπει η Μαρίνα Παυλίδου την συνεργασία του βουλευτή με τον Περιφερειάρχη και γενικά τους αυτοδιοικητικούς;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σημαντική. Ο βουλευτής είναι ο αντιπρόσωπος της εκλογικής του περιφέρειας, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαφή με τον πολίτη. Θα πρέπει να είναι σε επαφή όχι μόνο με κάθε εκλογέα του αλλά με έναν έναν ξεχωριστά πολίτη της περιφέρειας του. Οι εκλογές τελειώνουν και από την επόμενη ημέρα ξεκινάμε δουλειά , δουλειά, δουλειά. Η 8η Ιουλίου θα μας βρει περισσότερο επιφορτισμένους απ’ ότι η προεκλογική περίοδος.  Αν όλα πάνε καλά και ευδοκιμήσει η εκλογή μου, θα είμαστε επιφορτισμένοι με έργα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούνε στην περιοχή μας. Δυστυχώς, η Ξάνθη μας έμεινε πίσω. Για αυτό και ο βουλευτής θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που θα πρεσβεύει τις θέσεις των ψηφοφόρων και των εκλογέων και όλων των πολιτών της εκλογικής περιφέρειας και θα πρέπει να μπορεί να συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση. Έτσι όπως έχει αυτή τη στιγμή ο νόμος, δυστυχώς δεν υπάρχουν Εθνικοί πόροι και τα έργα που πραγματοποιούνται γίνονται μέσω προγραμμάτων τα οποία διαχειρίζεται η περιφέρεια και διοχετεύει μετά στους δήμους. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει μία αγαστή συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια της διοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικών χρωματισμών και προσώπων. Η δουλειά δεν έχει χρώματα και κόμματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φυσικό αέριο. Η Ξάνθη είναι μία ανάσα να λειτουργήσει με φτηνό κοστολόγιο ως οικογένεια, ως επιχείρηση αλλά και εδώ βλέπουμε παλινωδίες, καθυστερήσεις  και απουσία δυναμικών λύσεων. Τι σκέπτεται η Μαρίνα πάνω σε αυτό το θέμα που στην κυριολεξία καίει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας της οικογένειας και των επιχειρήσεων;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επέκταση της χρησιμοποίησης των δικτύων του φυσικού αερίου είναι ένα στοίχημα που εν μέρει έχει πετύχει ήδη για τις πρωτεύουσες των Νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από καίρια παρέμβαση του Γιώργου Παυλίδη. 32.000.000 εκατομμύρια ευρώ είχαν εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ για τη χρηματόδοτηση αυτού του έργου. Στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να φθάσει το φυσικό αέριο και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, απομειώνοντας σε πολύ μεγάλο ποσοστό το κόστος θέρμανσης και λειτουργίας των νοικοκυριών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα εργαστώ κι εγώ προσωπικά, ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τουρισμός: Κυρία Μαρίνα, δυστυχώς για την Ξάνθη, παρά τον πλούτο και την ευλογία από το Θεό, βλέπουμε μία πηγή εσόδων που είναι ο τουρισμός, να είναι μακριά από νομό μας. Πώς αντιλαμβάνεσθε την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ξάνθη μας είναι ένας ευλογημένος τόπος. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να δομήσει στον τριτογενή τομέα της τουριστικής υπηρεσίας σημαντικές δράσεις και να επωφεληθεί από αυτό. Καταρχήν, έχει αξιοποιήσιμες παραλίες, πέντε για το 2019 εκ των οποίων με γαλάζια σημαία, ορεινό όγκο με παραδοσιακούς οικισμούς, το ποτάμι του Νέστου, την Παλιά Πόλη της Ξάνθης και τόσους άλλους προορισμούς εντός του Νομού, όπως και πλήρη δραστηριοποίηση σε πολιτιστικά δρώμενα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο εθελοντισμός, δε, είναι ανάγκη για τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες, που τον προσφέρουν απλόχερα σε διαρκείς δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, μεταξύ των δημοφιλέστερων, το Καρναβάλι της Ξάνθης μας και οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Εξ αυτού του λόγου, θα πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος μας, σε νέες μοντέρνες μεθόδους προσέλκυσης τουριστών, όπως χρήση social media και internet booking και internet guiding, και να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης δομών του τουρισμού.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γυναίκα και παιδί μία δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενες, μάνες, νοικοκυρές. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις θέσεις της υποψηφίας βουλευτού, μητέρας, εργαζόμενης πολιτικού. Πώς αντιλαμβάνεσθε την στήριξη σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ως γυναίκα και μητέρα ενός μικρού παιδιού θα πρέπει να διευκολύνουμε τον ρόλο της γυναίκας στην καθημερινότητα είναι δέσμευση της παράταξης να μην υπάρχει ούτε ένα μικρό παιδί που να μην αγκαλιασθεί από έναν παιδικό σταθμό.  Θα πρέπει να ενισχυθούν όλες οι δομές ούτος ώστε η μάνα να μπορεί να εμπιστευθεί πρόσωπα και δομές για να μπορέσει απρόσκοπτα να βγεί στην αγορά εργασίας. Αυτή την στιγμή το ζω εγώ στην καθημερινότητα μου. Θα πρέπει να εργασθώ για να βγάλω το ψωμί μου γιατί δυστυχώς ένα εισόδημα δεν φτάνει και πολλές φορές με την ανεργία που μαστίζει την κοινωνία, η γυναίκα είναι αυτή που φέρνει το εισόδημα έχοντας τον άνδρα πολλές φορές εγκλωβισμένο μέσα στο σπίτι και επί πλέον η γυναίκα έχει να επιφορτισθεί με όλη την υπόλοιπη καθημερινότητα με ότι αυτό συνεπάγεται όπως την φροντίδα του νοικοκυριού ή το μεγάλωμα των παιδιών της. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους παππούδες και τις γιαγιάδες που συνεισφέρουν εκτός από τον πενιχρό οβολό τους και την καθημερινή τους εργασία σε αυτό το κομμάτι στο να μεγαλώνουνε σωστά τα παιδιά μας. Στο να τα έχουν μέσα στην αγκαλιά τους.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νέες τεχνολογίες. Υστερούμε; Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια; Θα πάμε σε τεχνολογίες όπως την εξαγγελία του κυρίου Παπά ο οποίος ανακοίνωσε μεν προγράμματα για να … πάμε στο φεγγάρι αλλά η Ελλάδα κινείται με τον «αραμπά». Πώς αντιλαμβάνεσθε την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών προς όφελος της Χώρας μας, του νομού μας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης;

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι νέες τεχνολογίες, σε κάθε επίπεδο, είτε αυτές αφορούν ανάπτυξη και δημιουργία λογισμικού που θα διευκολύνει, είτε τη δημιουργία και την εφεύρεση νέου hardware, υλικού, δηλαδή μηχανημάτων και εξοπλισμού προς διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη είναι απαραίτητες.  Καθίσταται σαφές σε αυτό το σημείο, ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στα Πανεπιστήμια μας να εργαστούν σε ερευνητικό επίπεδο σε αυτόν τον τομέα, και πέραν αυτού, να υιοθετηθούν άλλες ήδη εφαρμοσμένες τεχνολογίες σε άλλες Χώρες, που θα αλαφρύνουν το δημοσιονομικό κόστος, ενώ θα δώσουν προβάδισμα και στον ιδιωτικό τομέα, συμπιέζοντας τα κόστη σε πολλαπλά επίπεδα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΚΑΠ 2021 ΚΑΙ 2027 και ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας και των νέων αγροτών πώς την αντιλαμβάνεσθε; Τι προτείνεται;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αποτελεί για μένα πολύ σημαντικό στοιχείο να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή της Ξάνθης μας, δεδομένου ότι διαθέτουμε μάλιστα μία ποικιλία, το λεγόμενο «μπασμά»,  εξαιρετική σε ποιότητα παγκοσμίως, που θα πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

Στο σύνολό της η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με ποσό ύψους 16,229 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. Η μεγαλύτερη μείωση θα προέλθει από την περικοπή του β΄ πυλώνα, δηλαδή τα αγροτικά προγράμματα (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης). Αυτό, βέβαια, αποτελεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την 1η Ιουνίου 2019, κάτι το οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε με πιέσεις και να διαφοροποιηθεί. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να μην εγκαταλειφθούν οι καπνοκαλλιέργειες, να ενισχυθούν όχι μόνο σε επίπεδο επιδοτήσεων, που είναι πολύ σημαντικό, αλλά και να ενισχυθούν σε επίπεδο ιδιοκτησιακό, διότι ταλαιπωρούνται αφάνταστα τώρα με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αριστεία και αξιοκρατία. Είσθε ικανοποιημένη με την εικόνα που παρουσιάζεται σε όλες τις εκφάνσεις;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς, η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης έχει εκλείψει εδώ και τέσσερα χρόνια με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα «ηθικά πλεονεκτήματα» των «δικών» τους παιδιών, ακόμη και προσφάτως με τις προκλητικότατες μετατάξεις,  δεν εξέπληξαν καθόλου, παρά μόνον επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ηθικά όρια και ότι λειτουργούν ακόμη σε «πελατειακό επίπεδο». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει ένα ισόνομο και αξιοκρατικό περιβάλλον, πρόσφορο και ασφαλές για τα παιδιά μας και για όλους τους πολίτες, που θα τους δώσει ευκαιρίες να αναπτυχθούν και όχι να απογοητευτούν από το «σύστημα». Στην Ομήρου Ιλιάδα αναφέρεται ««αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν», δηλαδή «Πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς το πατρικό γένος που ανήκεις». Έχουμε ξεχάσει τι θα πει αριστεία, έχουμε ξεχάσει τι θα πει υγιής ανταγωνισμός και έχουμε ξεχάσει πώς θα αναδεικνύουμε και θα υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους με ικανότητες και δεξιότητες. Όλα αυτά από 8 Ιουλίου θα αποτελέσουν παρελθόν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αθλητισμός; Απαιτούνται παρεμβάσεις;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ενασχόληση με κάθε μορφή αθλητισμού και αθλήματος αποτελεί ένα σημαντικό θεμέλιο για την μετέπειτα ανάπτυξη της προσωπικότητας τόσο των παιδιών μας όσο και των ενηλίκων πολιτών. Εγώ προσωπικά αθλούμαι όσο πιο συχνά μπορώ, ενώ μικρότερη είχα ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες. Η πολιτεία, σε συνδυασμό και με την προηγούμενη ερώτηση σας περί αριστείας και αξιοκρατίας, θα πρέπει να επιβραβεύει τους αθλητές και τις αθλήτριες που «σηκώνουν την Ελληνική Σημαία» μας ψηλά και θα πρέπει να δημιουργηθούν υποστηρικτικές δομές, όπως εγκαταστάσεις και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να συνεχίσουν να μας κάνουν περήφανους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υγεία πρόνοια ο μεγάλος ασθενής; Πώς μπορεί να επιτευχθεί η στροφή;

 

Σε συνδυασμό  με την προσπάθεια που θα καταβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των ηλεκτρονικών τεχνολογιών, ώστε να επιτευχθεί σε βέλτιστο βαθμό η ηλεκτρονική διακυβέρνηση,  ο τομέας της Υγείας και της Πρόνοιας, μαστίζεται πρωταρχικώς από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και, φυσικά, υλικού και μηχανημάτων, κάτι που πολλαπλασιάστηκε την τελευταία τετραετία. Είναι αδιανόητο πολίτες τρίτης ηλικίες, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας να μην μπορούν να εξεταστούν εγκαίρως, να περιμένουν σε ουρές στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία, οι καρκινοπαθείς να μην ξέρουν αν θα προλάβουν να κάνουν PET SCAN, τα μικροβιολογικά εργαστήρια να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, να υπάρχουν ασθενοφόρα χωρίς οδηγούς και μηχανήματα εγκαταλελειμμένα χωρίς χειριστές. Στην Ελλάδα του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα στοχεύσει αποτελεσματικά στους τομείς Πρόληψη, Θεραπεία, Πρόνοια, με την ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την καθιέρωση της ειδικότητας των ιατρών αμέσως μετά το πτυχίο και πολλά άλλα.

Αυτή ήταν η συνομιλία μας με την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης Μαρίνας Παυλίδου. Εμείς να ευχηθούμε όπως και σε κάθε συνυποψήφιο της καλό αγώνα.