Ενημέρωση για τις νέες αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων και βιογραφικό του υποψήφιου τοπικού συμβούλου Ξάνθης Αλέξανδρου Καρακου, συνταξιούχος καθηγητής ΔΠΘ.
Ενημερωτικό δελτίο για το Συμβούλιο Κοινοτήτων

Με βάση τον «Κλεισθένη», η κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών καθώς και η εκλογή των οργάνων της δημοτικής αποκέντρωσης, διαχωρίζονται πλήρως. Δηλαδή, η δήλωση κατάρτισης του δημοτικού συνδυασμού δεν περιλαμβάνει τους υποψήφιους συμβούλους των Κοινοτήτων. Έτσι, η εκλογή στις Κοινότητες γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του δημάρχου και σε χωριστή δεύτερη κάλπη.
Οι κοινοτικοί σύμβουλοι βγαίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ανάλογα με την εκλογική δύναμη των συνδυασμών στους οποίους συμμετέχουν. Εκλέγονται μόνο από την πρώτη Κυριακή άρα δεύτερη Κυριακή για τις κοινότητες δεν υπάρχει. Στην Ξάνθη εκλέγονται 15 τοπικοί σύμβουλοι και στο Εύμοιρο 7 τοπικοί σύμβουλοι.
Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους δύο (2) επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Ο «Κλεισθένης» φέρνει επίσης, θεσμικές μεταβολές ως προς τις αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά εξαρτώμενες από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων
1. Tα τοπικά συμβούλια ασκούν τις ακόλουθες αρμοδιότητες, στα όρια του τοπικού διαμερίσματος:
• την αποκατάσταση επείγοντος χαρακτήρα βλαβών των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, των αντλιοστασίων, των υδρομαστεύσεων και του συστήματος αποχέτευσης,
• τη συντήρηση και λειτουργία παιδικών χαρών,
• τη συντήρηση και λειτουργία των κοιμητηρίων και των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών,
• την αποκατάσταση επείγοντος χαρακτήρα ζημιών στις δημοτικές οδούς, γέφυρες, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, καθώς και στις αγροτικές οδούς,
• τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων,
• την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και τη συντήρηση και λειτουργία των αντίστοιχων εγκαταστάσεων.
• κάθε άλλη αρμοδιότητα που τους αναθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο με ειδική απόφασή του, στην αρχή κάθε δημοτικής περιόδου (που δεν μπορεί όμως να αφορά έκδοση κανονιστικών πράξεων, επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων, σύναψη δανείων, σύσταση και λειτουργία δημοτικών ιδρυμάτων και λοιπών δημοτικών νομικών προσώπων, καθώς και για την εκλογή των μελών των συλλογικών οργάνων που τα διοικούν)
2. Τα τοπικά συμβούλια εκφέρουν γνώμη για τα ακόλουθα θέματα, στα όρια της χωρικής τους περιφέρειας:
• τον ορισμό των υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου που υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει στο διαμέρισμα,
• την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου, που βρίσκονται στο διαμέρισμα,
• την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής,
• διατυπώνει αιτιολογημένη γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο, για τον τρόπο διάθεσης των βοσκήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια του τοπικού διαμερίσματος,
• διατυπώνει γνώμη για την εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται στην περιφέρεια του τοπικού διαμερίσματος
3. Τα τοπικά συμβούλια εκφέρουν σύμφωνη γνώμη για την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά, περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που βρίσκονται στα όρια του τοπικού διαμερίσματος, καθώς και για την αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρεάς, η οποία διατίθεται ρητά και αποκλειστικά για τοπικό διαμέρισμα.
* Αν για οποιονδήποτε λόγο το τοπικό συμβούλιο δεν ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες, τότε τις ασκεί ο Δήμος με τα αρμόδια όργανά του.

Αλέξανδρος Σ. Καράκος
Συνταξιούχος Καθηγητής Πληροφορικής του Τμήματος ΗΜ&ΜΥ, Δ Π.Θ.
Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Ξάνθης
Με το συνδυασμό ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ του υποψήφιου Δημάρχου Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη

http://utopia.duth.gr/~karakos/?fbclid=IwAR1vazJ_eLmKCBK0z9F6_6bZwSavrXwIiORHJNcX9u2ZpkxeilVhiZej4yk#intro