Ένας κλέφτης τα ‘χασε όταν τον έπιασε ο Δημοσθένης να κλέβει το σπίτι του. Θέλοντας δε να δικαιολογηθεί του είπε:

«Δεν ήξερα ότι είναι δικό σου».

Αλλά ο Δημοσθένης τον αποστόμωσε: «Ήξερες, όμως, ότι δεν είναι δικό σου».

 

Σε απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης γίνεται λόγος για καταγραφή και μεταβίβαση ακινήτων περιουσιών του «δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας, καθώς η ανυπαρξία τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας δίνει στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει όλες τις περιουσίες «δημόσιες».

 

Μάλιστα, σε συνέχεια των νόμων για δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων σε «στρατηγικούς επενδυτές», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας υπέγραψε την απόφαση αρ. 708/21/11/2018 του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας περνάνε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση.

 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών, αφού σε σύνολο 46 τεμαχίων (1.614 εκτάρια), τα 41 τεμάχια βρίσκονται στο Δήμο Χειμάρρας (1.377 εκτάρια) ενώ στα Εξαμήλια και την Αυλώνα μόνο 237 εκτάρια (πέντε τεμάχια).

 

Η προκλητική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιών αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί, αλλά αποδεικνύει και πόσο ψεύτικο είναι το επιχείρημα ότι δήθεν η ένταξη χωρών σε συμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας κι εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών.