Γ. Ρωμανιας: Οι συνταξιούχοι όμηροι των κυβερνήσεων

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ «ΤΡΩΝΕ» ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΜΟΙΡΑΙΑ ΤΙΣ «ΨΑΛΙΔΙΖΟΥΝ»

Η XanthiTimes.gr συνομίλησε με τον Γιώργο Ρωμανιά, πρώην Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος βρέθηκε στην Ξάνθη στα πλαίσια της ημερίδας που οργάνωσε στο εργατικό κέντρο το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και συνταξιοδοτικές οργανώσεις με σκοπό την ενημέρωση των μελλών και κυρίως των συνταξιούχων. «Δώσαμε μία γενική εικόνα του συνταξιοδοτικού δημοσίου συστήματος στην Ελλάδα των προοπτικών που έχει, τον προοπτικών που ανοίγονται σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές και στην συνέχεια, είχε την δυνατότητα, οποιοσδήποτε από τους παραβρισκόμενους να θέσει ερωτήσεις».

Ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε την ημερίδα ικανοποιητική με καλό επίπεδο και πλούσια συζήτηση.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο ο κ. Ρωμανιάς, το χαρακτήρισε σαν νομοσχέδιο ανάγκης με προεκλογικό χαρακτήρα τονίζοντας πως ο θεσμός του επανειπολογισμού δεν αναιρείτε και το πρόβλημα με την περικοπή των συντάξεων παραμένει. Απλά δόθηκε μία «παράταση» εφαρμογής του νόμου με την αίρεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3.5% και σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα υπάρξει ανατροπή.

Σημασία έχει, σημείωσε, οι παλιοί συνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που περιγράφονται στον νόμο Κατρούγκαλου δεν θα έχουνε τον Ιανουάριο την περικοπή της προσωπικής διαφοράς δηλαδή την μείωση του 18% της κύριας σύνταξης και μέχρι 18% της επικουρικής. «Αυτό δεν θα υπάρξει τον Γενάρη  θα δούμε για πόσο θα διαρκέσει, είναι θα έλεγα, μία καλή εξέλιξη με την έννοια ότι ο συνταξιούχος που είχε την αγωνία και έχει υποστεί τόσες περικοπές στην σύνταξη του, ότι θα περικοπεί από 1-1-19, αυτό, δεν θα γίνει και άλλο ένα θετικό από 1 Ιανουαρίου θα υπολογίζονται και τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία είχαν περικοπεί με τον νόμο Κατρούγκαλου»

Στην συνέχεια ο κ. Ρωμανιάς διευκρινίζει ότι αυτά τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου δεν είναι μόνιμα διότι ο νόμος Κατρούγκαλου λέει ξεκάθαρα η τροπολογία, ότι θα συμψηφίζονται με τις αυξήσεις στις συντάξεις. «Δηλαδή όταν ξεκινήσει η αύξηση των συντάξεων, θα πάρουνε σύνταξη οι άλλοι και αυτοί αντί να πάρουνε σύνταξη, θα συμψηφίζουν την προσωπική διαφορά. Δηλαδή αυτό που παίρνουν τώρα είναι ένα είδος των μελλοντικών αυξήσεων. Δεν θα παίρνουν αύξηση αυτοί».

Στην συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος, εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι ο κίνδυνος των περικοπών υφίσταται δεν καταργείτε το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου.

Τι πρέπει να γίνει για να επέλθει η ισορροπία; Ρωτήσαμε τον κ. Ρωμανιά.

«Στην Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται αντί να σχηματίσουν αποθεματικό ώστε όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης να χρησιμοποιείτε αυτό το αποθεματικό για να πληρώνονται οι συντάξεις, το Ελληνικό κράτος, συνεχίζει εδώ και μερικές δεκαετίες αυτές τις εισφορές να μην τις κάνει αποθεματικά των συντάξεων αλλά αυτά τα χρήματα που συσσωρεύονται, το κράτος, τα χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς του κρατικού προϋπολογισμού. Όσο θα συνεχίζεται αυτό, συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα, δεν θα υπάρχει και ο συνταξιούχος θα είναι πάντοτε όμηρος των κυβερνήσεων με την δικαιολογία ότι δεν έχουν λεφτά γιατί έχουν «φάει» ποιο μπροστά σε άλλους σκοπούς τα λεφτά των συνταξιούχων. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά, για τα επόμενα 30 χρόνια ο συνταξιούχος δεν θα είναι ήσυχος ότι κάθε χρόνο δεν θα του κόβουνε την σύνταξη».