Ταβέρνα «Το Πέρασμα». Η παράδοση δεμένη με τις σύγχρονες γαστριμαργικές επιθυμίες των Ξανθιωτών

Η ταβέρνα «Το Πέρασμα», είναι  ένα περιβόλι των γεύσεων που ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ξάνθη το 1998 με τιμονιέρη τον Νίκο Κουτσομιχάλη.

Εδώ και είκοσι χρόνια, η Ταβέρνα το «ΠΕΡΑΣΜΑ», ταξιδεύει τους Ξανθιώτες στην αίσθηση της γεύσης, κάθε μέρα, όλο το χρόνο, κάθε χρόνο, ακούραστα, άοκνα, αγόγγυστα κάνει τον πελάτη να νοιώθει σαν βασιλιάς στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του.

Ο Νίκος Κουτσομιχάλης, παρόντας στην κουζίνα και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα αγορά ντόπιων προϊόντων, πλύσιμο, παρασκευή φαγητού, σερβίρισμα. «Το Πέρασμα», είναι ο Νίκος Κουτσομιχάλης.

Ο ίδιος, όπως λέει, αυτό το πράγμα τον γεμίζει. Πιστός  θιασώτης της ευγένειας και φιλοξενίας όπως ακριβώς έκαναν οι παππούδες μας, θέλει ο πελάτης-φίλος-επισκέπτης,  να φύγει χορτάτος από το μαγαζί, ευχαριστημένος από αυτό που θα φάει και θα πληρώσει.

Με δεδομένο ότι οι πρώτες ύλες είναι γνωστές και παρασκευάζονται σε μαγειρευτά, σχάρας, τηγάνι και ψιλό ψαράκι, όλα αυτά στο Πέρασμα παίρνουν στο πιάτο την μορφή και επιθυμία που έχει ο πελάτης.

Όπως λέει ο Νίκος «Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με όποιον τρόπο επιθυμεί ο κάθε πελάτης εκείνη την στιγμή. Απλά, προηγείται μία προεργασία στις πρώτες ύλες και ανάλογα με την επιθυμία που έχει ο πελάτης, εκτελείται και η παραγγελία».

Τι μας ετοιμάζει ο Νίκος Κουτσομιχάλης για τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Ρωτήσαμε τον Νίκο τι προτίθεται να «δημιουργήσει» στα πιάτα των πελατών του στις γιορτές των Χριστουγέννων και μας απάντησε με την γνωστή του αμεσότητα, δείγμα ότι γνωρίζει το θέμα, κυρίως όμως, τον τρόπο που αυτό το πιάτο μέσα στο Χριστουγεννιάτικο περιβάλλον θα είναι γιορτινό, εύγευστο και κυρίως θα μας θυμίζει ότι είναι Χριστούγεννα. «Για τα Χριστούγεννα θα έχουμε γουρουνόπουλο στο φούρνο, τον παραδοσιακό Θρακιώτικο τζιγιεροσαρμά, παραδοσιακές τηγανιές, γαλοπούλα στο φούρνο, στιφάδο κόκορα  και ότι έχει σχέση με το παραδοσιακό φαγητών των Ξανθιωτών».

Δεν θέλησε να μας πει περισσότερα επιφυλάσσοντας στους Ξανθιώτες γευστικές Χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις. «Περιμένουμε τους Ξανθιώτες με Χριστουγεννιάτικα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, όπως τα μαγείρευε η γιαγιά στο χωριό».

Ρωτήσαμε τον Νίκο, τι είναι αυτό που καθημερινά κρατά τον κόσμο στο μαγαζί του και η απάντηση ήταν απάντηση ενός ανθρώπου που πηγή του είναι ο σεβασμός στον απέναντι του. Μας είπε ότι ο ίδιος νοιώθει σεβασμό για τον κόσμο που τον προτιμάει και εκτιμάει την δουλειά του. «Αυτό με κάνει να γίνομε καλλίτερος απέναντι τους. Εμείς, ακόμη και αυτούς που δεν μας σέβονται, εμείς τους σεβόμαστε και τους εκτιμούμε και προσπαθούμε να γινόμαστε καλλίτεροι μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία».

Σεμνός, αγαπητός δουλευτάρης, με σεβασμό σε αυτούς που επισκέπτονται τον χώρο του εδώ και είκοσι χρόνια,  κάθε μέρα προσπαθεί να γίνει ακόμη καλλίτερος. Μέσα από την δουλειά του θέλει να δείξει ότι σέβεται και εκτιμά τον πελάτη – επισκέπτη – φιλοξενούμενο, φυλάσσοντας πάντοτε ως κόρη οφθαλμού την παράδοση, δεμένη με τις σύγχρονες γαστριμαργικές επιθυμίες των Ξανθιωτών.