Ξάνθη: «Θολό»(;) Πολιτικό πεδίο ή τακτικισμός;

 

Πόσο η  Αθήνα καθορίζει την πολιτική ζωή της Ξάνθης;

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Ένα θολό πολιτικό πεδίο αιωρείται αυτή την στιγμή πάνω από  τον νομό Ξάνθης και οι αναμενόμενες πολιτικές «καραμπόλες» θα φέρουν τα πάνω κάτω με μόνους κερδισμένους … αυτούς που θα κερδίσουν στις εκλογές.

 

Το πολιτικό δίχτυ που εξυφαίνεται και οι ανατροπές που στο παρασκήνιο η μία διαδέχεται την άλλη, δείχνουν ότι όταν το παρασκήνιο των επαφών βγει στο προσκήνιο, η Ξάνθη  θα έχει πολιτικές τερατογενέσεις.

Ουδείς γνωρίζει ποια σχήματα και πρόσωπα θα συμμετάσχουν. Μπορεί τα πρόσωπα τα οποία παίζουν στην πολιτική σκηνή της Ξάνθης να είναι λίγο πολύ γνωστά, όμως ουδείς γνωρίζει τι παίζεται στο παρασκήνιο. Όλοι μιλούν με όλους, δεσμεύονται και ξεδεσμεύονται αυτοστιγμής και σίγουρα ο μόνος χαμένος από αυτό το πολιτικό «ζυμωτήριο»  θα είναι ο Ξανθιώτης γιατί ποτέ δεν έβαλε μυαλό. Εκ του αποτελέσματος, γιατί πάντοτε ήταν και είναι πρόθυμος ακροατής στα κελεύσματα των πολιτικών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του από πού έρχονται, τι δουλειά κάνουν και κυρίως τι θα κάνουν αν αναλάβουν την διοίκηση είτε του δήμου, είτε της Περιφέρειας είτε μία θέση στα έδρανα της βουλής.

Είναι καιρός πλέον οι Ξανθιώτες, να ζητούνε από τους πολιτικούς που τους θυμούνται τούτη την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, να κάνουν πράγματα για όλους και όχι μόνο για τον εαυτό τους.

Το πολιτικό τοπίο εντός και εκτός της Χώρας δεν είναι ξεκάθαρο. Ο λόγος είναι ότι ταυτόχρονα με την λαίλαπα που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έχει ισοπεδώσει τα πάντα στην Χώρα, για κακή τύχη των πολιτών της, οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν πόκερ για αυτά που κρύβονται στα αγκαλιά του Αιγαίου Πελάγους. Δηλαδή τα πετρέλαια.

Με βάσει τα κέρδη από τα πετρέλαια και τον ορυκτό πλούτο που είναι θαμμένος στον βυθό της Μεσογείου, οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν το δικό τους οικονομικό παιγνίδι, πότε χτυπώντας στην πλάτη τους «πρόθυμους δούλους» – κυβερνόντες – αυτής της χώρας και πότε απειλώντας τους, καθορίζουν το μέλλων της Ελλάδος και μοιραία της Ξάνθης.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον και οι πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στον περίγυρο της Ελλάδας, σαφέστατα επηρεάζουν τους σχεδιασμούς των κομμάτων και για την Ξάνθη.

Όμως, εκτός από τους κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς των κομμάτων, υπάρχουν οι σχεδιασμοί των πολιτικών ομάδων στην Ξάνθη όπου μεταξύ τους τα μέλη, προσπαθούν πρωτίστως να εξασφαλίσουν τα προσωπικά πολιτικά τους ωφέλει και δευτερευόντως τα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία η οποία μπερδεμένη, παρακολουθεί την μεγάλη ζοφερή εικόνα και χάνει την μικρή την τοπική η οποία στην ουσία,  αυτή η εικόνα είναι που κάνει εύκολη ή δύσκολη την καθημερινότητα του.

Ανοίγετε ένα σημαντικό ζήτημα και ο  Ξανθιώτης δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορεί να επηρεάσει όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα της κρίσης και φυσικά στο Αιγαίο όπου τεράστια οικονομικά συμφέροντα μετατρέπουν την Ελλάδα σε νεροκουβαλητή ή γιουσουφάκι. Γενικά, ανάλογα με τα κέφια των Αμερικάνων, Γερμανών, Ρώσων και Τούρκων η Ελλάδα αναλαμβάνει και τον ρόλο του υπηρέτη, θεραπαινίδας, χορεύτριας και γενικώς ότι «ορέξεις» έχουν οι νταβατζίδες της, βρίσκοντας πρόθυμους διασκεδαστές το όλο πολιτικό σύστημα που προσπαθεί με αγωνία να κρατήσει τα δικά του «κεκτημένα».

Σε αυτό το σημείο  ο Ξανθιώτης, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εκτός αν σταθεί ψύχραιμα μπροστά στην κάλπη και αποφασίσει σύμφωνα με το γενικό συμφέρων, χωρίς να ξεγελιέται από το χτύπημα στην πλάτη, από κάθε λογής πολιτικάντη, έχοντας κατά νου ότι οι πολιτικοί που τον γνωρίζουν προσωπικά, τον κοροϊδεύουν ποιο εύκολα γιατί ξέρουν τα αδύνατα σημεία του.

Οι πολιτικοί της Ξάνθης είναι επαγγελματίες. Και όπως οι επαγγελματίες «ξεψαχνίζουν» τον πελάτη που πρόκειται να συνεργαστούν προκειμένου να βγάλουν κέρδος από αυτήν την επαφή, το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι πολιτικοί που γνωρίζουν τους ψηφοφόρους – πελάτες – θέλουν την ψήφο τους όχι για να προσφέρουν στα κοινά, αλλά στον εαυτό τους.