Γράφει ο Χρήστος Σούλης*

Συμπληρώνονται δυο χρόνια, από το μαύρο και θλιβερό εκείνο βράδυ, που ο δυστυχισμένος λαός, καλός και αγαπημένος, πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος, όπως ορθά είχε πει ο μεγάλος Διονύσιος Σολωμός, έδωσα τα κλειδιά της διακυβέρνησης του τόπου στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ώρα που η Ελλάδα ήταν με μαθηματική ακρίβεια ένα βήμα πριν την έξοδό της από τα μνημόνια, την ώρα που η Ελλάδα είχε κάνει λίγα και δύσκολα αλλά σημαντικά βήματα προς μια θετική κατεύθυνση, με ξένες επενδύσεις που περίμεναν προ των πυλών αλλά εντέλει ή πάγωσαν ή εκδιώχθηκαν, με την ανεργία να πέφτει σταθερά και γρήγορα, την ώρα που η χώρα είχε κερδίσει ξανά την χαμένη της αξιοπιστία από τους εταίρους της, την ώρα που στα εθνικά θέματα υπήρχε σταθερότητα και ασφάλεια με τις γείτονες χώρες.

Την ώρα λοιπόν που σχεδόν τα πάντα εξελίσσονταν θετικά, αργά μεν και σταθερά αλλά θετικά, με τις ευλογίες αρκετών ισχυρών χωρών και λίγο πριν βγούμε από την κρίση, ο ελληνικός λαός πίστεψε και εμπιστεύτηκε την τύχη του σε έναν επαγγελματία πολιτικό απατεώνα που ποτέ του δεν είχε κριτήριο την πατρίδα.

Έναν ψεύτη, λαϊκιστή, δημαγωγό, με πολιτική λασπολογίας και που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, έκανε εμπόριο ελπίδας που τελικά όχι μόνο δεν την έφερε αλλά μας την στέρησε κιόλας.

Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του.

Τι μας έλεγε; Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Τι έχουμε; Μεροκαματιάρηδες ανθρώπους, ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, άλλους να τους πετάνε έξω από τα σπίτια τους και άλλοι ήδη να βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, χωρίς αξιοπρέπεια και καμία ελπίδα.

Για τι μας μίλησε; Για απαλλαγή από την διαφθορά, για εκμηδένιση της διαπλοκής, για δικαιοσύνη, για σκίσιμο των μνημονίων, για μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα ανακουφίσουν χιλιάδες οικογένειες. Τι μας έδωσε; Μεγαλύτερη διαφθορά, περισσότερη διαπλοκή, δικαιοσύνη α λα καρτ, ένα μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο μνημόνιο φόρων, φόρων, φόρων και φόρων, υποθήκευση της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερ-ταμείο.

Μίλησε για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, μίλησε για δωρεάν ρεύμα σε πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά, για επίδομα σίτισης σε τουλάχιστον 300 χιλιάδες άπορες οικογένειες, για δωρεάν περίθαλψη σε όλους, για κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και κίνησης, αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, για αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ από την επόμενη μέρα κιόλας της εκλογής του, για ένα σχέδιο που θα προσφέρει πάνω από 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας και άλλα πολλά. Αυτό το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Έτσι αδίστακτα χωρίς ίχνος ανθρωπιάς υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, πούλησε φθηνή και λαθραία ελπίδα και πήραμε μια ολέθρια καταστροφή, Δεν εφάρμοσε και δεν έπραξε τίποτα απολύτως απ” όσα υποσχέθηκε στον λαό. Από αυτά που είπε έκανε ακριβώς τα αντίθετα.

Είπε θα προστατεύσει τα ακριτικά νησιά που τόσο κακό σε αυτά έκαναν οι “κακοί” προηγούμενοι. Ποια ήταν η βοήθεια; Τα απομόνωσε ακτοπλοϊκά με δραματικές μειώσεις δρομολογίων χωρίς καμία έκπτωση στα ναύλα, κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξησε στην εστίαση τον ΦΠΑ, με την πολιτική ανοιχτών συνόρων εκτός του ότι εγκλώβισε χιλιάδες ψυχές στο πουθενά, ερήμωσε και τα νησιά καταδικάζοντας τα περιπέτειες και σε μείωση του τουρισμού.

Στα εθνικά θέματα, όλες οι γείτονες χώρες Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια κάνουν πάρτι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Διεκδικούν τα πάντα, οι παραβιάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, αμφισβητεί η Τουρκία σχεδόν όλο το Αιγαίο, κάνουν “σκληρή” διαπραγμάτευση πολλών ωρών για την Κύπρο, με την κυβέρνηση να μιλάει για θετικές εξελίξεις και την ίδια στιγμή ο Ερντογάν να τονίζει ότι τα Τουρκικά στρατεύματα δεν θα φύγουν ποτέ από την Κύπρο. Η Βουλγαρία με τον Τσίπρα πρωθυπουργό βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό διότι με τις πολιτικές του όλες οι επιχειρήσεις πάνε στην γείτονα χώρα.

Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες. Από που να αρχίσουμε? Από το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα του 2015 που δίχασε την χώρα άνευ λόγου και αιτίας; Με ένα ερώτημα που ο καθένας ερμήνευε κατά το δοκούν; Που ώθησε τον λαό να ψηφίσει ΟΧΙ στα 8 Δις μέτρα και αυτός μετά έφερε πακέτο 13 Δις. Για τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες; Με το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού να οραματίζεται μια Ελλάδα στο σκότος, μια χώρα πρότυπο της Βόρειας Κορέας και τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση να θεωρείται εντέλει με ψήφους 14-11 αντισυνταγματικός από το ανώτατο δικαστικό όργανο το Συμβούλιο Της Επικρατείας. Με μαγειρέματα στο ΕΣΡ και στην δικαιοσύνη πήγαν να επηρεάσουν την απόφαση του ΣτΕ και όλες τους οι προσπάθειες για υπονόμευση της δημοκρατίας έπεσαν στο κενό. Και αντί να σεβαστούν την απόφαση αυτή, βγήκαν αμέσως μετά και η ίδια κυβέρνηση του τόπου δια της εκπροσώπου τότε και σταθερού θαμώνα στα μπουζούκια και στην επίδειξη στο ζεϊμπέκικο “κυρίας” Γεροβασίλη αμφισβήτησε επίσημα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης. Φανταστείτε που αλλού μπορούν να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι.

2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν. Αυτή είναι η κυβέρνηση που ανεχόμαστε εδώ και 2 χρόνια. Η κυβέρνηση των απατηλών υποσχέσεων, των πολιτικών της ψευτομαγκιάς της ψευτιάς, των ψεύτικων δεσμεύσεων, της διαπλοκής, της διαφθοράς, των αντισυνταγματικών νόμων και τακτικών. Με έναν πρωθυπουργό της υποκρισίας και απόλυτη προσωποποίηση του πολιτικού απατεώνα. Απολογισμός; Εθνική ταπείνωση και απόλυτη καταστροφή.

Μια κυβέρνηση ψεμάτων & απατηλών υποσχέσεων φεύγει και σύντομα ένα σύμφωνο αλήθειας έρχεται να δώσει αέρα αισιοδοξίας και ανάσα για την πατρίδα.

Χρήστος Σούλης είναι Οικονομολόγος – Μέλος επιστημονικών φορέων Νέας Δημοκρατίας.