ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΟΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΕΙΑ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

To «πράσινο» φως από τους δανειστές περιμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης και επίλυσης των χρεών των επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και τράπεζες, που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» των χρεών. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Οικονομία αναφέρθηκε στο ζήτημα των στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι «όταν έχετε στεγαστικό με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη καλύπτεστε και για χρέη προς δημόσιο και για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ισχύει για όλες τις κατηγορίες δανείων». Αν δεν έχετε στεγαστικό δάνειο υπάρχει μικρό νομικό κενό, και συζητάμε πώς θα καλυφθεί ανέφερε,

Επιπρόσθετα ο κ.Σταθάκης επισήμανε ότι με κυβερνητική ρύθμιση απαγορεύεται η πώληση της πρώτης κατοικίας των εμπόρων – επιχειρηματιών σε funds. Επίσης συμπλήρωσε ότι «οι τράπεζες, από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), έθεσαν ως στόχο να απομειώσουν το 40% των κόκκινων δανείων τους έως το 2019, με κάθε τράπεζα να καλείται να εκπονήσει το δικό της πρόγραμμα»

Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες δανειοληπτών: αφενός τα νοικοκυριά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφετέρου οι έμποροι – επιχειρηματίες οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους προστατευτικούς νόμους, αλλά ανήκουν στον πτωχευτικό κώδικα. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι με κυβερνητική ρύθμιση απαγορεύεται η πώληση της πρώτης κατοικίας των εμπόρων – επιχειρηματιών σε funds.

Όπως ανέφερε ακόμη ο υπουργός, οι τράπεζες, από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), έθεσαν ως στόχο να απομειώσουν το 40% των κόκκινων δανείων τους έως το 2019, με κάθε τράπεζα να καλείται να εκπονήσει το δικό της πρόγραμμα. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα» τόνισε.