ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 13-3-2016 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Δημητρίου Σταυροχωρίου.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως εἰς τόν Ἱερό Μητρο-
λιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

Δευτέρα 14-3-2016 Μεγάλο Ἀπόδειπνο εἰς τήν Ἱερά Μονή Παναγίας
ΩΡΑ: 17:00-18:30 Ἀρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης.

Τετάρτη 16-3-2016 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων
ΩΡΑ: 18:30-20:00 Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς
Χρύσας.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ»

Ο πόθος αποκτήσεως θησαυρών συνδέεται με κάτι βαθύτερο, με το αίσθημα της ασφάλειας, της άνεσης, της αξιοπρέπειας. Ο Κύριος όμως εξηγεί, την ασφάλεια που ζητάτε δεν την προσφέρουν οι θησαυροί αυτού του κόσμου. Εδώ στη γη «ο σκόρος και η σήψη τους καταστρέφουν και οι διαρρήκτες τους κλέβουν».
Βέβαια από την εποχή του Χριστού τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι άνθρωποι βρήκαν καλύτερους τρόπους εξασφαλίσεως των αγαθών τους. Σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες, καταθέσεις σε Τράπεζες, «επενδύσεις» σε επιχειρήσεις. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν ο σκόρος και η σήψη, το ‘’κούρεμα’’. Ποτέ τελικά δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα ασφαλής.
Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι γήινοι θησαυροί δεν έχουν αξία: αθεράπευτες αρρώστιες, βαρειές μελαγχολίες, νευροπάθειες, οικογενειακές τραγωδίες, ατυχήματα, θάνατοι προσφιλών προσώπων, που δεν θεραπεύονται με το χρήμα. Ο Κύριος επισημαίνει: «Όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί θα είναι και η καρδιά σου». Συγκεντρώστε θησαυρούς πνευματικούς, αυξήστε την περιουσία της πίστεως, πολλαπλασιάστε τα έργα της αγάπης, φροντίστε να αυξάνει συνεχώς η καθαρότητα της ψυχής σας, η αγνότητα, η ταπεινοφροσύνη, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα. Δώστε τροφή στον πεινασμένο, στέγη στον ξένο, στοργή στον άρρωστο, συμπαράσταση στον αβοήθητο.
Συγχωρείστε με όλη την καρδιά σας όσους σας πίκραναν, σας αδίκησαν, σας έβλαψαν. Έτσι θα κερδίσετε τον πιο ανεκτίμητο θησαυρό: τη συγχώρηση, την υιοθεσία του «Πατρός των οικτιρμών». Όλα αυτά όμως όχι «προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις». Γιατί τότε στην ουσία δεν θησαυρίζουμε εν ουρανώ αλλά επί της γης.
Δεν ζητάει ο Χριστός με όσα λέει στην σημερινή ευαγγελική περικοπή να μας κάνει φτωχούς και κακομοιριασμένους. Θέλει να μας οδηγήσει στη σωστή εκλογή των θησαυρών, να μας δείξει ποιό είναι το κίβδηλο και ποιο το γνήσιο. Ποιό νόμισμα περνάει για λίγο καιρό και σε ένα τόπο και ποιό έχει αξία παντού και αιώνια.
Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αρχίζει από αύριο, αυτό τον σκοπό έχει: να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε σοβαρά την πορεία της ζωής μας. Που έχουμε στραμμένη την προσοχή μας; Σ’ αυτά που γίνονται αυτές τις ημέρες και ευτελίζουν τον άνθρωπο η στα σεμνά, τα δίκαια, τα υγιή, τα αγνά που διδάσκει η Εκκλησία μας; Θησαυρίζουμε «θησαυρούς επί της γης» η «εν τω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη ὅτι ὁ Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως θά τελεσθεῖ τήν 13 Μαρτίου ἐ.ἔ., Κυριακή τῆς Τυρινῆς καί περί ὥραν 18:00 εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.
Παρακαλοῦνται οἱ χριστιανοί ὅπως προσέλθουν εἰς προσευχή καί συγχώρεση ἐν ὄψει τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.