Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Α. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Ιταλίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η καθυστερημένη αναγνώριση της ενεργειακής μας πολιτικής από τον κ. Τσίπρα απειλεί τις επενδύσεις, αναβάλλει επ’ αόριστον την ανάπτυξη.

Με τραγικές καθυστερήσεις και ολιγωρίες, εν μέσω νέφους ιδεοληψιών και ψευδών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έρχεται να υλοποιήσει τη στρατηγική μας επιλογή στην προώθηση κορυφαίας γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας ενεργειακών έργων, όπως τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, IGB και EastMed.

Ο πρωθυπουργός με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπερθεματίζουν για μια πολιτική,  την οποία όταν εμείς επιδιώκαμε να εφαρμόσουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, εκείνοι δημαγωγικά καταδίκαζαν και καταψήφιζαν στη Βουλή στις συμβάσεις που φέρναμε για ψήφιση.

Με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά τους παραλίγο να τινάξουν στον αέρα το επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξίας Total –Edison – Ελληνικά Πετρέλαια στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας, που κέρδισαν οι εταιρείες με τη συμμετοχή τους στο μεγάλο γύρο ερευνών υδρογονανθράκων, που προκηρύξαμε το 2014. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να φέρουν τη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επίσης επικρότησε την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ της ιταλικής ENEL για την κατασκευή μεγάλου αιολικού πάρκου στον Καφηρέα της Εύβοιας. Μόνο που παρέλειψε να πει πως αυτό το έργο, που πρόκειται να προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και ετήσια έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους κατοίκους των ορεινών χωριών, εξελίσσεται σε ένα νέο Eldorado Gold λόγω δικαστικών εμπλοκών και παραμένει άγνωστο αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθεί.

Η πραγματικότητα κύριε Τσίπρα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ψεύδους, αλλά το κόστος της απάτης είναι τεράστιο στην κοινωνία και την οικονομία».