Όπως δείχνουν τα πράγματα και φέτος η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, πόλος έλξης των από βορά γειτόνων μας, Βουλγάρων, Ρουμάνων και Ρώσων, δεν θα καρπωθεί τα τουριστικά οφέλη του μαζικού τουρισμού από την διέλευση της Μάκαζα Βουλγαρίας λόγω  του γνωστό προβλήματος  της μη διέλευσης των λεωφορείων.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά την ευθύνη έχει η Βουλγαρία η οποία λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους δεν έχει προχωρήσει σε εκείνες τις υποδομές οι οποίες θα επιτρέπουν την διέλευση των λεωφορείων, κάτι βέβαια που οι κυβερνήσεις διαχρονικά που σχεδίασαν την σύνδεση Ελλάδος Βουλγαρίας από την Νυμφαία  δεν προέβλεψαν ή δεν το συμφώνησαν.

Η έλλειψη σχεδιασμού για μία ακόμη φορά στο μεγαλείο της.

«το υφιστάμενο καθεστώς μη παροχής αδείας στα ανωτέρω οχήματα εξακολουθεί να οφείλεται στην ελλιπή διεξαγωγή έργων διαπλάτυνσης στο βουλγαρικό τμήμα διάβασης. Σημειώνεται ότι από πλευράς μας το ανωτέρω θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί στη βουλγαρική πλευρά με τελευταία, κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις των Πολιτικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Βουλγαρίας (Αθήνα, 13.3.2017). Η βουλγαρική πλευρά απάντησε ότι έχουν εκτελεσθεί περιορισμένα έργα διαπλάτυνσης, λόγω τεχνικών δυσχερειών οφειλόμενων στην ιδιομορφία του εδάφους».