Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Άραγε πόσο τυχαία είναι  η πολυετής καθυστέρηση για την έναρξη της εκμετάλλευσης ζεόλιθου;

Η επιστολή που έστειλαν σε όλους τους θεσμούς και φορείς οι κάτοικοι των Πετρωτών του Έβρου αναφορικά με την εξόρυξη και επεξεργασία του Ζεόλιθου, όνειρο «θερινής νυκτός» των κατοίκων, όπως άλλωστε και οι ίδιοι παραδέχονται, είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις.

Η μία είναι η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου ότι και οι κάτοικοι θα έχουν μερίδιο στην ανάπτυξη που θα φέρει η αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος,  η σκληρή, που λέει ότι αν την επιχείρηση δεν την συμφέρει να κάνει εγκαταστάσεις στην περιοχή για να καρπωθούν και οι κάτοικοι ένα μικρό μερίδιο της ανάπτυξης λόγω των θέσεων εργασίας, είναι φως φανάρι ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν θα γίνουν όσες επιστολές και αν στείλουν στους αναρμοαρμόδιους πολιτικούς.

Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι των Πετρωτών σε μία πολιτική που δεν έχει ξεκάθαρους όρους λειτουργίας της επιχειρηματικότητας, προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους.

Πόσο εύκολο είναι αυτό όταν το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι μπλεγμένο με την πολυνομία που το ίδιο συντηρεί ή την όχι θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων λειτουργίας του επιχειρείν;

Άλλωστε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του Ζεόλιθου δεν είναι ξεκάθαρο ή είναι μεσοβέζικα ξεκάθαρο και σύσσωμη η τοπική κοινωνία αλλά και   ο επιχειρηματικός κόσμος «παιδεύεται» εδώ και δεκαετίες για την αξιοποίηση του.

Άραγε πόσο τυχαία είναι η πολυετής καθυστέρηση για την έναρξη της εκμετάλλευση;

Ανοιχτή Επιστολή των Κατοίκων του οικισμού Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας. 

Προς:

  1. Την Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση του Νομού.
    2. Τις τοπικές Οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων
    3. Τους ΟΤΑ του Νομού.
    4. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Νομού.
    5. Όλους τους τοπικούς Φορείς του Νομού.

Μετά και τις τελευταίες αποκαλυπτικές εξελίξεις στο θέμα του Ζεολίθου Πετρωτών η ώρα της αλήθειας έφθασε και αυτή είναι μία. Τόσο καταφανής όσο και τραγική.

Ο Ζεόλιθος Πετρωτών αυτό το πολύτιμο για την τοπική αλλά και για την Εθνική οικονομία ορυκτό άρχισε με τις κρατικές ευλογίες και υπογραφές να κάνει φτερά να εξορύσσεται και να μεταφέρεται αυτούσιο μακριά από την περιοχή.

Οι διαβεβαιώσεις και οι αποφάσεις στήριξης του διαχρονικού μας αιτήματος για την επεξεργασία του ορυκτού στον τόπο της εξόρυξής του, δεν χρειάστηκε να μεσολαβήσουν ούτε καν 3 ημέρες, για να καταρριφθούν με την ίδια ευκολία που εδόθησαν.

Εμείς οι κάτοικοι των Πετρωτών συνεχίζουμε να επιμένουμε να αντιδρούμε στην εξόρυξη και μεταφορά του ορυκτού χωρίς τη μεσολάβηση της επεξεργασίας στον τόπο του κοιτάσματος.

Η πρώτη διαδικασία σημαίνει, ερήμωση, οικονομικό μαρασμό, λεηλασία, υπανάπτυξη, η δεύτερη [η επεξεργασία δηλαδή στον τόπο της εξόρυξης] σημαίνει, τοπική ανάπτυξη, απασχόληση, προστασία του περιβάλλοντος.

Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να πιστεύουμε ότι στη μίσθωση ενός κοιτάσματος Ζεολίθου θα πρέπει οπωσδήποτε να προστίθεται και η ρήτρα της επεξεργασίας στον τόπο της εξόρυξής του. Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων για το συμφέρον του τόπου. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

Να επαληθεύσετε τις ελπίδες μας με την δημοσιοποίηση των θέσεων σας και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Για την επιτροπή των κατοίκων
Βασ. Σισμανίδης τηλ6978777295.