Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τα εγκαίνια της  5ης Πανελλήνιας έκθεσης Ξάνθης στο κλειστό Φίλιππος Αμοιρίδης παρουσία της Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρίας Κόλια παρουσία των αρχών της πόλης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κκ Παντελεήμωνας σημείωσε μετά την δοξολογία ότι αυτές οι πρωτοβουλίες τονώνουν το ηθικό των επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Σ. Μωραίτης έκανε αναφορά στην επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς όπου η Ξάνθη με την καριόκα γίγας γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες και ευελπιστεί ότι και φέτος η Ξάνθη θα έχει την τιμητική της με τον γιγάντιο καβουρμά που παρασκεύασαν επαγγελματίες της Θράκης. Δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την συμμετοχή των επαγγελματιών.

Η κα Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των επαγγελματιών της Ξάνθης και δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την επιτυχία της έκθεσης.

Πρέπει να τονιστεί ότι η Ξάνθη διεκδικεί  Βραβείο Γκίνες για ένα ακόμη εξαιρετικό προϊόν της περιοχής μας!

Παρασκευάστηκε ο μεγαλύτερος, παγκοσμίως, Παραδοσιακός Θρακιώτικος Καβουρμάς  με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια παραδοσιακή τεχνική με την οποία παράγεται εδώ και αιώνες στη Θράκη .

Στην Παρασκευή του καβουρμά συμμετείχαν οι κορυφαίες θρακιώτικες επιχειρήσεις του είδους:

Απόστολος Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ξάνθη

Καραχασάν Τζεμαλή & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ξάνθη

Δελιντζής Α.Ε. – Διδυμότειχο

Σταμπολίδης Ι. & ΑΦΟΙ Βασιλειάδη Ε.Ε. «Νόστιμα» – Αλεξανδρούπολη

Λίγα λόγια για την Παρασκευή του καβουρμά και την αναμονή καταγραφής του στο Γκίνες.

Έναν θρακιώτικο καβουρμά για ρεκόρ Guinness παρασκεύασαν στην Ξάνθη επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της Γενικής Εμπορικής Έκθεσης που διοργανώνει το ΕΒΕ.

 

Ο καβουρμάς, 15 μέτρων και 298.3 κιλών, φιλοδοξεί να κατακτήσει μία θέση στο ρεκόρ Guinness. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Επιμελητήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι κάτι αντίστοιχο συνέβη με την καριοκα γίγας, η οποία επίσης κατέκτησε σχετική θέση.

 

Ο καβουρμάς παρασκευάστηκε στο κλειστό Φ. Αμοιρίδης. Αρχικά οι συνολικά τέσσερις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην παρασκευή προχώρησαν στο βράσιμο των κρεάτων ενώ στη συνέχεια στη δημιουργία του μείγματος και στην τοποθέτηση του στον πάγο. Ο καβουρμάς θα μοιραστεί δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης την Κυριακή.