Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου απειλεί τον κλάδο της ανακύκλωσης πλαστικού στη Γερμανία και μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω την ψήφιση μιας ήδη χρονοβόρας νομοθετικής διαδικασίας που στόχο έχει να ενισχύσει τη χρήση ανακυκλωμένων προϊόντων.

Οι γερμανικές εταιρείες ανακύκλωσης και επεξεργασίας πλαστικών αποβλήτων έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά τους, καθώς η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει καταστήσει την παραγωγή καινούργιων πλαστικών πολύ φθηνότερη διαδικασία από την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων.

Έτσι, οι κατασκευαστές πλαστικών προτιμούν τα καινούργια από τα ακριβότερα ανακυκλωμένα, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κλάδου Διαχείρισης Αποβλήτων, Υδάτων και Πρώτων Υλών της Γερμανίας (BDE), Πέτερ Κουρτ, ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης για χρήση ανακυκλώσιμων υλικών σε ποσοστό 36% επί της συνολικής παραγωγής πλαστικού θα επιτευχθεί.

Η Γερμανία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην ανακύκλωση: ανακύκλωσε το 71% των αποβλήτων συσκευασίας το 2012 σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από το Βέλγιο με 80% και την Ιρλανδία με 74% στην ανακύκλωση συσκευασιών.

Όμως η Γερμανία επιθυμεί να διπλασιάσει τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στην κατασκευή πλαστικών συσκευασιών από το 36% στο 72%, όπως προβλέπει το προωθούμενο σχέδιο νόμου.

Μόνη ελπίδα για τον κλάδο της ανακύκλωσης είναι η επιμονή πολλών κατασκευαστών να συνεχίσουν την προμήθεια ανακυκλωμένων πλαστικών για περιβαλλοντικούς λόγους παρά το υψηλότερο κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Επίσης, την ανακύκλωση στηρίζει το πολύ αποτελεσματικό σύστημα διαλογής διαφορετικών ρευμάτων που λειτουργεί στη Γερμανία, αλλά και η νέα νομοθεσία εάν και εφόσον περάσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου εάν δεν συρρικνώσει θεωρείται βέβαιο ότι θα «παγώσει» τα ποσοστά ανακύκλωσης των πλαστικών στη Γερμανία, καθώς δεν θα υπάρχει οικονομικό κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη.

Πηγή: econews