Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης αυτές τις ημέρες γιατί ενέκρινε έναν μεγάλο για πολλούς προϋπολογισμό, για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές συνεπικουρούμενος την γειτονιά του Αι Βασίλη.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν ότι με τα χρήματα που δόθηκαν για καλλιτέχνες, ίσως μπορούσε ο δήμος Ξάνθης να στηρίξει κάποιες οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα πέρα.
Η θέση του δημάρχου έτσι όπως την κατέθεσε στην εκπομπή «ΦΛΑΣ στην επικαιρότητα» ήταν ξεκάθαρη.
Τα χρήματα που δόθηκαν φέτος για να στηριχθεί ο θεσμός ήταν πολύ ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έδωσαν οι όμορες πόλεις όπως η Δράμα και η Καβάλα και έτσι θα βοηθούσε τουλάχιστον σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι, να ανεβεί η ψυχολογία των Ξανθιωτών και να περάσει το πνεύμα των Χριστουγέννων σε όλους.
Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο.
Πράγματι θα μπορούσε να βοηθηθούν κάποιες οικογένειες με αυτό το ποσόν, πολύ περισσότερο όταν μόλις μετά βίας η γειτονιά μοιράζει κάθε χρόνο σε συμπολίτες μας 8 με δέκα χιλιάδες ευρώ.
Από την άλλη πλευρά όμως η δημοτική αρχή νοιάζεται για όλους. Κακά τα ψέματα. Είτε υπάρχουν οικογένειες με οικονομικά προβλήματα είτε όχι, είναι αυξημένη και η ανάγκη να γευτούν όλοι, πλούσιοι ή φτωχοί, τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Βέβαια, υπάρχει και μία τρίτη περίπτωση όπου όλοι οι οποίοι είναι «βουτηγμένοι» μέσα στην εντιμότητα, δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξέρουν ότι οι άρχοντες τους «παρανομούν».
Εξηγώ ότι αυτό που γράφω δεν είναι βέβαιο και δεν έχω καμία πληροφόρηση. Απλά θα θυμίσω σε όλους μας ότι είναι γνωστή η δυσκαμψία των δημόσιων οργανισμών να λειτουργήσουν, να αποδεσμεύσουν χρήματα από έναν κωδικό και να τα πάνε σε άλλον, οδηγώντας έτσι τους «διαχειριστές» του δημοσίου χρήματος να «παρανομούν» για να καλύψουν ανάγκες της δημόσιας διοίκησης που η στενή λογική που διέπει αυτούς τους ανθρώπους που ψηφίζουν τους νόμους, αναγκάζουν και παγιδεύουν δράσεις και πολιτικές σε κωδικούς αριθμούς.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι κάτι τέτοιο έγινε, όμως, σε αυτές τις δύσκολες εποχές για όλους τους επαγγελματίες, μου είναι αδιανόητο καλλιτέχνες όπως αυτοί οι οποίοι κλήθηκαν να διασκεδάσουν τους πολίτες τις Ξάνθης, έχουν τόσο υψηλές αμοιβές.
Δεν το γνωρίζω και ούτε ήμουν μπροστά στην συμφωνία.
Πέρα από εκεί, τον τρόπο που θα διοικήσει ο κάθε δημόσιος οργανισμός και δημόσιο πρόσωπο, τον επιλέγει ο ίδιος, δεχόμενος παράλληλα δίκαιη ή άδικη και την σχετική κριτική.