Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, η τελική φάση της διακρατικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Olympic Cooperation 23» («Ολυμπιακή Συνεργασία 23») στο  Πεδίο Βολής Πετροχωρίου Ξάνθης, με την συμμετοχή, πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, χερσαίων δυνάμεων από ΗΠΑ, Γαλλία, Κυπριακή Δημοκρατία, Βουλγαρία και Γεωργία.

 


Το «παρών» έδωσαν ακόμη παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Ινδία, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Ρουμανία και τη Σαουδική Αραβία.
 

 

Την άσκηση παρακολούθησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

 

Από πλευράς Στρατιωτικής Ηγεσίας παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Διευθυντής του Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ Υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Διοικητής της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Νικόλαος Αθάνατος και άλλα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την τελική φάση της Άσκησης παρακολούθησαν επίσης:

Ο Υπαρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Γαλλίας Αντιστράτηγος Guillaume Du Breil De Pontbriand ο Διοικητής 7th FR Armored Brigade Ταξίαρχος Phillipe Le Carff, ο Διοικητής 35 FR Regiment d’ Infanterie Συνταγματάρχης Phillipe Le Duc, ο MND-SE COM Υποστράτηγος Dorin Toma, ο MND-SE DCOM Ταξίαρχος Loic Girard, ο Εκπρόσωπος της Ιταλικής Ταξιαρχίας GARIBALDΙ Συνταγματάρχης Antonio Merenda, ο Ακόλουθος Άμυνας της Γαλλίας Σμήναρχος Olivier Madiot, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ Συνταγματάρχης Nathan Mann, ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου Συνταγματάρχης Magdy Mohamad Ibrahim Radwan, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ινδίας Συνταγματάρχης Vijayant Singh ο ODC-gr Ταξίαρχος Casey Luskin ο AST-GR Paul Kalbos ο ASG-BALKAN Συνταγματάρχης Terry Saul ο Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας Christian Fatras κ.ά

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Κύριε Αρχηγέ, εκπρόσωπε του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, Στρατηγοί, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Καλημέρα!

Είναι χαρά μου, είναι τιμή μου να παρευρίσκομαι εδώ στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης στη Θράκη, στο πλαίσιο της διακρατικής άσκησης “Olympic Cooperation – 23” με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Αμερικανικών, των Γαλλικών, των Βουλγαρικών, των Κυπριακών και των Γεωργιανών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της

ετοιμότητας. Είναι συνεργασία χωρών και κοινωνιών που συμμερίζονται τις

ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες τον 21ο αιώνα.

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η άσκηση αυτή διεξάγεται εδώ στη Θράκη. Μια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική αξία για τη Συμμαχία. Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι πάλι στην περιοχή της Θράκης και που για την άσκηση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όπως επίσης, όπως είχε την καλοσύνη να υπογραμμίσει η κυρία Πρέσβης πριν, ότι είναι η μεγαλύτερη παρουσία Γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα και στην περιοχή αυτή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κυρίες και κύριοι, καλούμαστε να διαχειριστούμε μια ιδιαίτερη ατζέντα

προκλήσεων, υβριδικών απειλών, προβλημάτων. Μια ατζέντα αναθεωρητισμού. Και ο αναθεωρητισμός δεν αποτελεί απειλή μόνο για την

ασφάλεια των κρατών. Απειλεί και την ίδια την ευμάρεια των πολιτών και των κοινωνιών.

Για αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ισχυροί για να τον αντιμετωπίσουμε μαζί, μέσω ενός ευρύτατου πλέγματος δράσεων, συνεργασιών, συνεργειών που έχουν στόχο την προβολή των σημαιών, των κρατών και των κοινωνιών που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες για το Διεθνές Δίκαιο και μια τάξη στον πλανήτη.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ελληνική σημαία στέκει περήφανη σε αυτόν τον χώρο των κρατών που έχουν αυτές τις αξίες και αυτές τις αντιλήψεις.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ θερμά όσους μετείχαν στην άσκηση και να τους ευχαριστήσω».

Μετά το πέρας της διακρατικής ΤΑΜΣ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Παρακολουθήσαμε σήμερα την τελική φάση της διακρατικής άσκησης Olympic Operation ’23, εδώ, στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Μια άσκηση στην οποία συμμετείχαν αμερικανικές, γαλλικές, βουλγαρικές, κυπριακές, γεωργιανές Ένοπλες Δυνάμεις και Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

Μια άσκηση που αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία της συνεργασίας φίλων και συμμάχων κρατών που συμμερίζονται τις ίδιες αντιλήψεις για το Διεθνές δίκαιο και τη συνύπαρξη των κρατών και των λαών.

Γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι σύνθετες, ο αναθεωρητισμός έχει πάλι σηκώσει κεφάλι και καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές μόνη της.

Η παρουσία όλων αυτών των χωρών εδώ στην Θράκη αποδεικνύει το διευρυμένο ρόλο που έχει αποκτήσει η πατρίδα μας, η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμμαχίας και της υπεράσπισης των κοινών μας αξιών και αρχών.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, με αυτήν την ευκαιρία να υπογραμμίσω δυο πράγματα: Πρώτον, την τεράστια προσωπική μου ικανοποίηση για τη μεγάλη και πρωτοφανή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γαλλική στρατιωτική παρουσία εδώ στη Θράκη και στη βόρεια Ελλάδα.

Είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας στρατηγικής σχέσης η οποία φέρει την υπογραφή μου ως Υπουργού Εξωτερικών της προηγούμενης Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σπάνια Υπουργοί έχουν την ευτυχία να βλέπουν τις ευνοϊκές συνέπειες αυτών που έχουν υπογράψει στην πράξη.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, είναι ο ρόλος που όλο και περισσότερο παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην ανάπτυξη των φιλικών δυνάμεων και στην υπεράσπιση των κοινών μας αρχών.

Και πάλι η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον γεωπολιτικό χάρτη, ως την κύρια είσοδο για την επικοινωνία με την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση στην ανατολική αυτή πτέρυγα των χωρών που μάχονται και υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο.

Θα ήθελα καταληκτικά, αφού ευχαριστήσω την Πρέσβη της Γαλλίας για την παρουσία της σήμερα εδώ μαζί μας, να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν σε αυτή την εντυπωσιακή άσκηση.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Τέλος, απευθυνόμενος στους διοικητές και το προσωπικό των τμημάτων των δυνάμεων που συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα τμήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γεωργία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Βουλγαρία, τη Γαλλία και φυσικά από την Ελλάδα, για την εξαιρετική αυτή παρουσία στη σημερινή άσκηση και να σας ευχαριστήσω όλους από την καρδιά μου για τη συνεισφορά σας στην κοινή προσπάθεια προστασίας των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας στην ανθρωπότητα.

Προηγουμένως λέχθηκε από τον Αμερικανό Συνταγματάρχη ότι πολλοί από εσάς είστε μακριά από τα σπίτια σας. Θα μου επιτρέψετε – και βεβαίως απευθύνομαι στο προσωπικό των άλλων χωρών – να σας πω ότι εδώ στην Ελλάδα θα είστε πάντα σαν στο σπίτι σας. Σας ευχαριστώ θερμά, από την καρδιά μου, για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Και μια τελευταία υπογράμμιση. Είναι για εμάς τους Έλληνες πολύ σημαντικό μετά από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να βλέπουμε ξανά τόσο μεγάλη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος και ιδίως στη Θράκη.

Σας ευχαριστώ πολύ»