Ο κύβος ερρίφθη. Ψηφίζουμε

Μετά σχεδόν από ένα χρόνο συναντήσεων, συσκέψεων, αντιπαλότητας και δύο Εθνικές Εκλογικές Αναμετρήσεις, ήρθε και η ώρα να στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες και πρέπει όλοι οι πολίτες να ψηφίσουμε.

Γιατί όλοι; Για να μην γκρινιάζουμε μετά ότι ο δήμαρχος  που κάποιοι άλλοι ψήφισαν, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και γενικά με τα δικά μας «θέλω» και ελπίδες.

Άρα ο λόγος που θα πρέπει όλοι τα ψηφίσουμε είναι εμφανής. Διαφορετικά στους καφενέδες και τον δημόσιο λόγο μας, θα λέμε ότι το Δροσερό έβγαλε Δήμαρχο. Για να μην ξαναβγάλλει λοιπόν το Δροσερό και κάθε καρυδιάς καρύδι δήμαρχο, πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε.

Σε αυτές τις εκλογές τα πράγματα για τους σκεπτόμενους Ξανθιώτες είναι απλά και ξεκάθαρα και ανάλογα με το ποιο πρόσωπο θέλει να ψηφίσει έχει επιλογές.

Είναι ίσως η ποιο εύκολη εκλογική απόφαση για τον Ξανθιώτη, είναι αυτές τις εκλογές αφού έχει από όλα ο μπαχτσές.

Έχει υποψήφιο δήμαρχο λαμόγιο, έχει υποψήφιο δήμαρχο δοκιμασμένο, έχει υποψήφιο δήμαρχο που βάζει σαν πρόσημο την κοινωνική πολιτική αλλα… και έχει υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος λέει ότι αν δεν νοικοκυρέψουμε τον δήμο και δεν τον διοικήσουμε με την λογική και το αυτονόητο η πόλη θα πάει ακόμη χειρότερα.

Το άλλο πολιτικό κομμάτι που είναι κοντά στο κόκκινο δεν αναφέρεται γιατί απλούστατα συγκεκριμένοι άνθρωποι, ψηφίζουν συγκεκριμένους ανθρώπους, οπότε μία ψήφος πάνω, μία κάτω, μικρή διαφορά θα κάνει στην διοίκηση του δήμου.

Τα πρόσωπα που θα προτιμηθούν και πρέπει να μπουν στο «ζύγι» των ψηφοφόρων είναι: Υποψήφιος δήμαρχος ο νυν δήμαρχος Μ. Τσέπελης. Ένας άνθρωπος που μετά από 30 χρόνια της ενασχόλησης του με την πολιτική κατόρθωσε όχι και με τόσο καθαρό τρόπο να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Την πορεία του λίγο πολύ οι Ξανθιώτες την γνωρίζουν και είναι βέβαιο ότι αν ξαναψηφιστεί, η πόλη θα θαφτή ακόμη περισσότερο στην αφάνεια «πασπαλισμένη» με φωτογραφίες έργων, λόγων και αναθέσεων.

Ακολουθεί ο πρώην δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος ο οποίος μετά την λήξη της θητείας του άφησε ένα καλό κομπόδεμα στα ταμεία του δήμου όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τσέπελης που το διαχειρίστηκε, ταχτοποίησε φίλους και συγγενής.

Άρα ο πρώην δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, δεν πρόβλεψε σωστά και αφήνοντας έτοιμο χρήμα σε έναν αετονύχι της παραπολιτικής, του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το κομμάτι του και να φανεί εξυπνότερος. Ήτοι, το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται και ο Δημαρχόπουλος «πιάσκει μπόσκους» όπως λεν και οι θρακιότδοι (Θρακιώτες).

Από την άλλη, η κεντροαριστερά πτέρυγα του αυτοδιοικητικού φάσματος του δήμου Ξάνθης – ελλείψει και της αυτόνομης καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αποκτάει εκείνη την δυναμική οι οποία απαρτιζόμενοι από άξια και σοβαρά στελέχη, μπορεί να δώσει μία ανάπτυξη στην πόλη όμως, είναι ένα σχήμα που έχει πολλές φωνές μέσα του και ώσπου αυτές οι φωνές και οι οντότητες να μάθουν τα «χούγια» και να ενσωματωθούν σε μία πολιτική λογική, θα περάσει πολύτιμος χρόνος και η πολιτική λαίλαπα που πέρασε από την Ξάνθη και που ακούει στο όνομα Μ. Τσέπελης αφήνει πίσω της τα συντρίμμια της αξιοπρέπειας, βουτηγμένα σε βούρκο.

Ίσως η ανάγκη να διοικηθεί ο δήμος, υποχρεώσει τις ετερόκλητες ιδεολογικά φωνές που υπάρχουν μέσα στην παράταξη του Σ. Μελισσόπουλου να ενωθούν για το καλό της πόλης. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το καλό της πόλης, ο ίδιος ο Σάββας Μελισσόπουλος και οι συνοδοιπόροι του το πιστεύουν. Άρα εκεί επάνω αν επιλεγεί Ο Σ. Μελισσόπουλος από τους Ξανθιώτες, μπορεί κάτι να γίνει, αλλά πιστεύουμε ότι όλο αυτό σχήμα για να ενσωματωθεί, θέλει τον χρόνο του και δυστυχώς για την πόλη μας μετά το πέρασμα της πολιτικής λαίλαπας που ακούει στο όνομα Μ. Τσέπελης και που ξεκάρφωσε ακόμη και τα πλακάκια της πλατείας, δεν έχει χρόνο.

Η πόλη δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο αναμονής.

Και ο δήμαρχος που θα αναλάβει την διοίκηση, με δεδομένου ότι από 1-1-24 καταργούνται τα νομικά πρόσωπα και ενσωματώνονται στον δήμο,  δεν θα έχει καθόλου χρόνο να δει την Ξάνθη και τους Ξανθιώτες γιατί ο πρώτος χρόνος, θα χαθεί με τα διαδικαστικά θέματα και τα θέματα της ενσωμάτωσης των Νομικών προσώπων του δήμου που καταργούνται.

ΤΕΛΟΣ μένει η περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου Στράτου Κοντού.

Μέχρι σήμερα, τις παραπάνω περιπτώσεις, λίγο πολύ της γνωρίζουμε και ξέρουμε τι σκέφτεται και τι θέλει από τις προαναφερόμενες παρατάξεις και τους επικεφαλής ο κόσμος της Ξάνθης.

Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, η όλη στάση και συμπεριφορά των παρατάξεων δεν δείχνουν να έχουν πειστική συμπεριφορά. Είτε άσκησαν διοίκηση είτε όχι.

Αν παρακολουθήσουμε την στάση και την συμπεριφορά του Στράτου Κοντού τον τελευταίο χρόνο, θα κρατήσουμε από την όλη του συμπεριφορά ετούτο: Ο Στράτος Κοντός εδώ και ένα χρόνο δεν αναλώθηκε στο να πείσει τους Ξανθιώτες ότι θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος.

Όταν ήρθε η ώρα, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τον δήμο της Ξάνθης.

Η μεγάλη διαφορά είναι, ότι εδώ και ένα χρόνο, όσο οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι αναλώνονταν σε λόγια, δηλώσεις δημόσιες παρεμβάσεις, συμφωνίες πάνω ή κάτω από το τραπέζι, ο Στράτος Κοντός με την ομάδα εργασίας του, ετοίμαζε το πρόγραμμα που θα παρουσίαζε μετά από ένα χρόνο.

Σήμερα ακόμη, οι υπόλοιποι αρχηγοί των παρατάξεων, συνεχίζουν να μιλάνε, σε αντίθεση με την παράταξη του Στράτου Κοντού που παρουσίασε ένα πρόγραμμα, έτοιμο και κυρίως κοστολογημένο.

Με λίγα λόγια, ο αυριανός δήμαρχος, έχει έτοιμο τον μπούσουλα που θα ασκήσει διοίκηση από την 2η Ιανουαρίου του 2024.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται ξεκάθαρα προς τον Ξανθιώτη ψηφοφόρο.

Θα ψηφίσει σύμφωνα με λόγια που του αρέσει να τα ακούει; Ή κάποιον άνθρωπο που απλά, λιτά και αδρές αράδες του λέει ότι όταν γίνει δήμαρχος θα κάνει αυτό, αυτό και κυρίως πόσο θα στοιχίσει και ποιο θα είναι το κέρδος της κοινωνίας, αλλά και του ταμείου του δήμου από την εκλογή του και μετά.

Υπόψη ότι αν το ταμείο του δήμου είναι εύρωστο τότε θα μειωθπούν και τα τέλη και θα φωτιστεί καλύτερα η πόλη και οι παιδικές χαρές θα έχουν άδεις και δεν θα βλέπουμε αδέσποτα επικίνδυνα ή όχι στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Άρα είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ή θα ψηφίσουμε έναν νοικοκύρη που σέβεται και εκτιμά την οικογένειά του και θα δει την Ξάνθη ως οικογένειά του, ή θα ψηφίσουμε κάτι με ολίγον από ανάπτυξη, πολιτισμό, ζωωφιλία, καθαριότητα, πασπαλισμένα όλα αυτά με μία θολούρα εξουσίας.

Η ΕΠΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ / ΜΑΣ

Στο τέλος ας ψηφίσουμε για μία φορά, βάζοντας κριτήρια και όχι γιατί είναι φίλος, μπατζανάκης και μπορεί και μας χτυπά γλυκά στην πλάτη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ