Τα πάθη των κυβόλιθων…

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης σφύζει από ζωή και κίνηση, οφειλόμενη όχι μόνο στους πολυάριθμους επισκέπτες της, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της, είναι τα σοκάκια της, τα οποία παραδοσιακά φέρουν επίστρωση από κυβόλιθους. Επιπρόσθετα των στενών, μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες στις παρυφές της Παλιάς Πόλης, που εξυπηρετούν ευρύτερο κυκλοφοριακό φόρτο σε καθημερινή βάση, φέρουν και αυτές επίστρωση από κυβόλιθους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δυστυχώς δεν έχει συντελεστεί καμία συστηματική και ουσιαστική συντήρηση των οδών που έχουν επιστρωθεί με κυβόλιθους. Η παράλειψη αυτή περιλαμβάνει ακόμη και δρόμους που φιλοξενούν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων οχημάτων, όπως απορριμματοφόρα, φορτηγά κ.λ.π., με βασικά παραδείγματα τις οδούς Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας, Βενιζέλου και Λευκού Πύργου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκτεταμένων φθορών που έχουν προκύψει ως συνέπεια της πιο πάνω παράλειψης συντήρησης είναι α) η καθίζηση του οδοστρώματος της οδού Βενιζέλου (κυρίως στη δεξιά πλευρά του κατά τη φορά της κίνησης των οχημάτων και ιδιαίτερα στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ανθ. Μιλτιάδη Γεωργίου), της οδού Βασ. Σοφίας (κυρίως στο ύψος της Πλατείας Αντίκα και της διασταύρωσης με την οδό Ύδρας) και της οδού Αισχύλου (όπισθεν της Μητρόπολης) καθώς και β) οι σε πολλά σημεία προεξέχοντες κυβόλιθοι, κυρίως στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου και στην οδό Βενιζέλου.

Το αποτέλεσμα της παράλειψης συντήρησης είναι οι αυξημένες φθορές στα οχήματα όσων δημοτών και επισκεπτών είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν συχνά τις παραπάνω οδούς, αλλά και ο κίνδυνος ατυχημάτων που ελλοχεύει σε όσους κινούνται πεζοί, ιδιαίτερα στα σημεία όπου το πεζοδρόμιο είναι ανεπαρκούς πλάτους ή φέρει εμπόδια (π.χ. οδός Βενιζέλου).

Με βάση τα παραπάνω, εύλογα μπορεί να ερωτήσει κανείς:

  1. Έχει προβλεφθεί κονδύλιο συντήρησης των οδών της Παλιάς Πόλης τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

  2. Έχει εκπονηθεί μελέτη συντήρησης των οδών της Παλιάς Πόλης;

  3. Υπαρχει πρόθεση συντήρησης και αποκατάστασης της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των οδών της Παλιάς Πόλης;

 

Βασίλης Παπαδόπουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

με το συνδυασμό “ΜΠΡΟΣΤΑ” του υποψήφιου Δημάρχου Ξάνθης Σάββα Μελισσόπουλου