ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ;

Νοσοκομείο ώρα μηδέν – «Πεθαίνει» και το παθολογικό τμήμα του Νοσοκομείου της Ξάνθης

 

Η μία μετά την άλλη, οι κλινικές του νοσοκομείου της Ξάνθης, κλείνουν ή υπολειτουργούν. Σειρά πλέον και για την παθολογική.

Με επιστολή του προς την Διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ξάνθης ο αναπληρωτής διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος, αναφέρει ότι πλέον είναι αδύνατη η λειτουργία του εν λόγω τμήματος και πώς για οτιδήποτε συμβεί, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες, διότι το πρόγραμμα της πρωινής και της εφημεριακής λειτουργίας είναι ελλιπής σε προσωπικό και συμπεριλαμβάνονται γιατροί που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια.

Με αφορμή αυτό, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Γιάννη Σπανόπουλο, με δεδομένου ότι η εν λόγω επιστολή του γιατρού παθολόγου προσωρινού διευθυντού του παθολογικού,  κοινοποιείται και στον Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος, ανέφερε ότι πλέον η παθολογική έμεινε με δύο γιατρούς εδώ και δύο μήνες με υποβοήθηση από το νοσοκομείο της Καβάλας όπου στον αντίποδα, όταν ενισχύεται το νοσοκομείο της Ξάνθης και της Δράμας από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Καβάλας, «κουτσαίνει» το ίδιο το νοσοκομείο της Καβάλας. Αυτό το γεγονός, στάθηκε η αφορμή, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Α.Μ.Θ. πριν από λίγο καιρό να βγάλουν  την κοινή ανακοίνωση που έστελναν s.o.s για την ελλιπή έως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, λειτουργία του νοσοκομείου της Ξάνθης, για να σημειώσει ότι όλα αυτά είναι γνωστά στον κόσμο της Ξάνθης.

Στην συνέχεια, ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης τι να περιμένουν από εδώ και πέρα οι Ξανθιώτες με την συγκεκριμένη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο;

«Λογικά, περιμένουμε όλοι από Σεπτέμβριο, την γενική αναδιοργάνωση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Στην συνέχεια ο κ. Σπανόπουλος αναφέρθηκε στον λόγο που οι θέσεις στο νοσοκομείο της Ξάνθης δεν πληρώνονται επισημαίνοντας ότι ένας από τους σοβαρούς λόγους  είναι ότι η αμοιβή ενός επιστήμονα γιατρού που είναι ελάχιστη μπροστά στο επιστημονικό έργο που παράγει. «Ο γιατρός, μοιραία, θα φύγει στο εξωτερικό για να απολαμβάνει την αμοιβή που του αρμόζει. Αλήθεια, γιατί να έρθει ένας γιατρός, όχι μόνο στο νοσοκομείο της Ξάνθης αλλά σε όλα τα Περιφερειακά νοσοκομεία συμπεριλαμβανομένης και της νησιωτικής Ελλάδας όταν ο μέσος μισθός ενός νέου γιατρού αγγίζει τα 1000 ευρώ και ο αντίστοιχος στην Γερμανία είναι 6000 ευρώ»;

Στην συνέχεια ο κ. Σπανόπουλος αναφέρθηκε ότι το ίδιο συμβαίνει και στην χειρουργική. Έρχονται δύο γιατροί από την Αλεξανδρούπολη, και το ίδιο συμβαίνει κατά καιρούς σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου της Ξάνθης και όπως αντιλαμβάνεται ο μέσος Ξανθιώτης, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον. «Η μόνη λύση είναι να αναβαπτιστεί η δημόσια υγεία, να δοθούν γενναίες  αμοιβές στο επιστημονικό προσωπικό και φυσικά να γίνει εξ ορθολογισμός στο προσωπικό. Για παράδειγμα, στην Καβάλα, υπάρχουν 12 παθολόγοι και ο 13ος θα πάει ευκολότερα από το να προτιμήσει την Ξάνθη με δύο παθολόγους και να τον τραβολογούν σε 40 μεριές, άρα, εξ ορθολογισμός επιστημονικού προσωπικού».

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, υπενθυμίζοντας τον θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη απέναντι στην δημόσια υγεία, αναφέρθηκε στις δράσεις ενημέρωσης, με σκοπό όλοι να γνωρίσουν το πρόβλημα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τον Σεπτέμβριο ως επίσημος θεσμικός φορέας, θα καλέσει τους βουλευτές του νομού στον Ιατρικό Σύλλογο και επίσημα πλέον, θα τους θέση το πρόβλημα, προκειμένου και αυτοί με την σειρά τους να κάνουν κάτι. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι τρείς βουλευτές που έχει ο νομός Ξάνθης, προέρχονται από τον χώρο της υγείας. Άρα κάτι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορεί οι Ξανθιώτες να κινούνται σε έναν επισφαλή χώρο δημόσιας υγείας. Εμείς που ασχολούμαστε με την υγεία, γνωρίζουμε εκ των έσω τι συμβαίνει. Ο μέσος Ξανθιώτης, πιστεύει ότι θα πάει στο νοσοκομείο και κάποιος γιατρός θα τον κάνει καλά. Όμως, δεν μπορεί να τον χειρουργήσει ο παθολόγος».

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο, γιατί τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλα αυτά τα κενά;

Η απάντηση του ομολογουμένως μας εξέπληξε: «Παλιότερα στο νοσοκομείο της Ξάνθης, υπήρχαν οι «μαέστροι» της υγείας, όπως ο Πανταζίδης, ο Χούχος και άλλοι, άνθρωποι που κρατούσαν τις ισορροπίες και κρατούσαν τις κλινικές του νοσοκομείου».

Αυτή είναι η συζήτηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Γιάννη Σπανόπουλο, ο οποίος όπως και όλος ο Ελληνικός λαός, περιμένει την αναδιαργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όσο για το νοσοκομείο της Ξάνθης, πάει από το κακό στο χειρότερο.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ